top of page

Zahărul în cerc vicios

Poza scriitorului: Constantin ȚîbîrnăConstantin Țîbîrnă

Actualizată în: 21 oct. 2024

Când mănânci „ceva dulce” (de fapt să-i zicem zahăr!) glicemia „urcă în pod” (hiperglicemie)! Ca răspuns la cest fenomen, pancreasul secretă o doză masivă de insulină. Urmarea este transformarea glucozei din sânge în glicogen și grăsimi.

Organismul poate stoca glucoză sub formă de glicogen aproximativ 600 g, ce este în plus se transformă în grăsimi, iar această stocare se pare a fi nelimitată. Așadar, spor la grăsime corporală în exces!

Unde e cercul vicios? Păi iată! Ca urmare a cantității mari de insulină, glicemia scade brusc, intrând în … hipoglicemie! Corpul răspunde prin slăbiciune, amețeală, tremurături, transpirație, palpitații, tahicardie, neliniște, tulburări de concentrare și, uneori, tulburări de vedere și de vorbire. Soluția?

Compensăm cu ceva dulce (să-i zicem de fapt zahăr) ! Și iar glicemia ”urcă în pod”! Ce mai, un adevărat taifun.

Rezultatul – afectarea vaselor de sânge – ateroscleroza și implicit creșterea riscului de infarct de miocard!

Așadar, atenție tuturor! Mai ușor cu „ceva dulce”, mai rar și … mai înlocuiți cu fructe de sezon.

Și încă un secret Zahărul are gust dulce și atât! Fructul are gust dulce, savoare unică, aromă inconfundabilă, arată bine – apetisant și …. nu te îngrașă (dacă îl mănânci la gustările dintre mese și îl savurezi pe îndelete).

Bravo! Ai înțeles, treci pe fructele de sezon! Poftă bună!

Dacă ți-a plăcut postarea mea, împărtășește cuvnitele mele cu prientenii tăi. Mulțumesc!

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page