top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Trecutul prezice viitorul?


Clipa aceasta e unică

Ne poate spune ceea ce știm, istoria, cum va fi viitorul? Cine nu știe vorba: „să cunoaștem istoria ca să nu repetăm greșeliele trecutului”? Poate doar în condiții similare. Dar mai poate fi la fel, aceeași situație cu aceleași condiții acum față de trecut?


Se pare că adevărul acesta „se clatină” dacă începem să gândim ... liber.

Oare chiar trecutul prezice viitorul?

Să vedem ce ne dezvăluie N.N.Taleb în cartea „Lebăda Neagră”. Omenirea a evoluat în momentele de maximă importanță dar care, momente, nu au fost deloc predictibile. Dacă ne gândim doar la evenimente din secolul trecut: exacerbarea războiului la nivel planetar în 1914, ascensiunea lui Hitler, precipitata dispariție a blocului sovietic, sau mai recentul atac de la 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene și chiar răspândirea internetului. Așadar, tot ce este semnificativ în jurul nostru și în special la nivel global este incert. Această combinație între incertitudine și predictibilitate scăzută ne face să credem că nu se va petrece nimic care să ne ia prin surprindere, mai ales ceva cu impact semnificativ. Negându-i probabilitatea, vom acționa încrezători în previzunile noastre, și, conform lui Taleb, „... toți specialiștii în „științe sociale”, care, de mai bine de un secol, operează având falsa convingere că instrumentele lor pot măsura incertitudinea. Căci aplicarea științelor incertitudinii la problemele lumii reale a avut efecte ridicole...” și conform acestei logici face ca, „... ceea ce nu știți să fie mult mai relevant decât ceea ce știți.”


Cât de imprevizibil este viitorul

Cu alte cuvinte, cu cât știi mai multe, cu atât mai ușor poți intui că viitorul este imprevizibil și, totodată, atingerea rezultatelor dorite necesită o (imensă) cantitate de energie, efort și timp care să înlăture probabilitatea creată de influența miilor de factori implicați.


Singurul element care ajută la dobândirea „succesului” este riscul. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai mulți competitori vor fi înlăturați. De altfel, analizând etapele premergătoare oricărui fenomen semnificativ al istoriei omenrii, acest risc a fost pe măsură. Acolo s-au născut eroii, marile descoperiri și invenții, precum și inițiativele de amploare. Dovadă stau marile afaceri pornite din garaj, marile imperii create de un conducător al unui trib minuscul, etc.


Rămâne de actualitate întrebarea: oare trecutul prezice viitorul? Vă invit să citiți cartea (Lebăda Neagră, sau chiar cărțile) lui Taleb. Numeroase răspunsuri se vor revela.


6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page