top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Știință și poezie

De multe ori oamenii de știință care studiază corpul uman, structurile sale mai mari sau mai mici, cum sunt celulele sau chiar moleculele din acestea se exprimă poetic pentru a cuprinde viteza fantastică cu care se desfășoară reacțiile chimice și reconfigurările specifice ale anumitor substanțe chimice cum ar fi enzimele.


Iată mai jos un citat tipic din New World Encyclopedia:

Pentru ca o enzimă să fie funcțională, ea trebuie să se înfășoare într-o formă precisă, tridimensională. Modul în care se petrece acest lucru rămâne un mister. Un mic lanț de 150 de aminoacizi care formează o enzimă prezintă un număr extraordinar de configurații posibile de înfășurare: dacă ar testa 1.012 configurații diverse pe secundă, ar fi necesari 1.026 de ani pentru a o găsi pe cea potrivită... Cu toate acestea, o enzimă denaturată se poate înfășura din nou în fracțiuni de secundă și apoi poate reacționa exact într-o reacție chimică... Acest lucru demonstrează o complexitate și o armonie uluitoare în Univers.

Uluitor, nu?


Zeci de mii de enzime sensibile participă la reacțiile chimice de menținere a homeostaziei (armoniei) din celulă, care lucrează ÎMPREUNĂ într-o sută de trilioane de celule, toate comunicante între ele.

Amețitor nu?


Și chiar mai teribil : resursele pe care le folosesc aceste enzime pentru a susține homeostazia sunt ... alimentele pe care le mâncăm. Acesta este motivul pentru care alimentația este factorul crucial pentru sănătate sau boală.

Impresionant, nu?


Și culmea, viața continuă, chiar dacă nu ne hrănim cu alimentele potrivite. Iar noi, invariabil, ignorăm ceea ce ni se dezvăluie secundă de secundă.


11 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page