top of page
Poza scriitoruluiMihaela Țîbîrnă

Soarta nutrieților din alimentele gătite termic vs. sucul verde

Actualizată în: 1 dec. 2023

Chiar dacă se respectă toate “canoanele” fierberii” și “gătitului sănătos”, în speță la aburi, a vegetalelor (de oricare ar fi), enzimele care înseamnă în primul rând viață, sunt distruse cam … complet.

În plus și alte componente valoroase suferă consistent. De exemplu varza prin fierbere își pierde per ansamblu cam 60% din valoarea inițială.


Cu alte cuvinte prin fierbere nu sunt distruse doar enzimele ci și vitaminele. De exemplu vitamina C se pierde complet prin prelucrarea termică a alimentelor.

Nici sărurile minerale nu sunt mai privilegiate de acest tratament, ele fiind eliminate în apa în care fierb legumele, zarzavaturile și, în plus, devin relativ anorganice și deci mai puțin utilizabile în organism.


Totodată, prin preparare termică, și proteinele își pierd cam două treimi din valoarea lor nutritivă, modificându-și structura și solicitând organismul mai mult pentru a fi ”sparte” în aminoacizi. Astfel rezultă în urma digestiei mai multe reziduuri metabolice acide și Pro inflamatorii.


Știu că nu-i ușor să mănânci doar crud. Dar, personal mă asigur că îmi iau o porție zdravănă de crud chiar din prima parte a zilei, consumând o cantitate consistentă de suc verde obținut acum vara din tot ce este legumă și zarzavaturi de culoare verde sau cu tentă de verde.

Mai târziu îmi iau și o portie de salata cu tot cu fibre cu tot ce este de sezon plus germeni făcuți în casa dacă sunt deja crescuti. La prânz pot adăuga ceva gătit dar sunt relaxata pentru că procentul de crud este de peste 80% per total în cazul meu.


Acest detaliu face diferența. Nu poți mânca total crudivor? Ok, mânancă minim 50% crud dar ideal să crești procentul cât de mult este posibil…treptat. Acum vara este și mai ușor dintre toate anotimpurile.

Am început la 1 iulie un program de slăbit sănătos dar și de educație nutrițională pentru toată viața (pentru cine nu vrea musai să slăbească).


Cine vrea să știe cum se desfășoară, ce presupune acest program și care sunt beneficiile celor care se înscriu, să ceară detalii aici în comentarii sau să lase un nr de telefon și un mesaj în CONTACT și revin eu în timp util cu detaliile necesare.


PS: Sucul meu care a stat și la pozat (o parte din el, că restul era într-un borcan mai mare) a fost azi din frunze culese din grădină (mangold, kale de patru feluri, salată de trei feluri, patrunjel frunze, măcris pentru gustul acru, castraveți (din piață momentan) și vlăstari de floarea soarelui. Poate fi și mult mai simplu. Dar eu am avut toate aceste frunze din gradina. Faci din ce ai la piață sau în supermarket, numai să faci!


4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page