top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Scurtă lecție de viață și cum trăiești dacă te hrănești

Actualizată în: 28 dec. 2022

Mâncăm ca să trăim

Cu toții știm că fără hrană, viața este foarte scurtă (câteva zile-săptămâni). Deci mâncăm ca să trăim – scurtă lecție de viață.

Mâncăm conform obișnuințelor

Am învățat de la părinți cum și ce să gătim și ne-am lăsat influențați în alegerile noastre culinare de alte persoane (TV, reviste, prieteni …). Deci mâncăm conform unor obișnuințe create în timp.

Mâncăm de plăcere

Și totuși când facem cumpărăturile, sau deschidem frigiderul, alegem alimentul care ne place cel mai mult, din punct de vedere gustativ. Deci mâncăm de plăcere.

Mâncăm împreună

Câteodată (des / rar) suntem invitați la masă sau la restaurant și mâncăm ce ni se oferă – iar gazda / meniul ne oferă ce se crede a avea gustul cel mai plăcut. Și mâncăm pentru că suntem împreună, socializăm. Deci mâncăm pentru că ne place să mâncăm împreună.

Măncăm ce ne priește

Totuși, intuim sau observăm la alte persoane sau chiar din experiența proprie ca nu orice mâncăm ne priește tuturor. Unii pot, alții nu, să digere anumite alimente. Deci mâncăm ceea ce ne priește!

*****

Ușor-ușor conștientizăm importanța alegerilor alimentare sănătoase și alegem în consecință. Deci ajungem să mâncăm conștient de importanța actului alimentar, care include o suită de acțiuni disciplinate.

Există o particularitate a vieții moderne care ne manipulează și ne induce senzația că știm adevărul. Cunoașterea dezavuată, sau cum îi spun mulți: „nenea Google”, ne oferă rapid informația. Ceea ce nu observăm, sau nu vrem să observăm, este ca informația media este diferită, contradictorie în funcție de sursă și permanent senzațională, epatantă, specială, nemaipomenită, teribilă …. și nu în ultimul rând „singura adevărată”. Astfel, omul modern a ajuns să știe tot, să dea sfaturi tuturor și să nu asculte pe nimeni.

„O armată disciplinată câștigă războiul și oricât de mare ar fi, dacă este indisciplinată îl pierde”

Pacienții mei mă aud des utilizând această expresie. Repet aceasta ori de câte ori e necesar, pentru că mintea, în prezent, a ajuns să fie într-o permanentă contradicție (vezi cine te influențează des și puternic : TV, Radio, Internet , Ziare, Prietenii Atoateștiutori), deci nu e disciplinată și asta se răsfrânge în viața de zi cu zi.

Știm, avem cunoaștere, suntem convinși, dar rezultatele nu corespund ! Nu urmează credințelor noastre ! Experiența practică, ce vedem în jurul nostru, ne învață brutal o lecție de viață dureroasă. Ne sunt înșelate așteptările și vedem cu ochii noștri suferința celor apropiați (a noastră deopotrivă) generată de bolile contemporane specifice într-o majoră recrudescență: boli cardio-vasculare, cancer, diabet, hipertensiune, boli digestive, hepatice … și să nu uităm de obezitate (factor de risc crescut pentru toate celelalte).

Și alergăm zilnic după „alimentație sănătoasă” „diete minune” „pilule magice”. Aceasta întărește situația de fapt: lumea e bolnavă ! Oricât ne-am strădui, nu merge ! Trebuie sa schimbam ceva. Sfatul meu este sa nu aștepți să se întâmple ceva ca să acționezi.

Ca să știi direcția e bine să „ștergi cu buretele ” multe din „adevărurile” din prezent. O altă expresie pe care le-o tot repet pacienților mei este : Normal nu este ceea ce face toată lumea, ci normal e ce faci TU pentru a rămâne sănătos ! Crudul adevăr este cel însoțit de „bun simț” (adevărul dat de recunoaștere universală, fără putința de a fi combătut – exemplu: „laptele este alb” – poți combate acest fapt? Poți turna cerneală în el și să devină albastru, dar cu siguranță laptele este de fapt alb (cel albastru e de fapt un lapte alb colorat în albastru)! Regulile simple, de bun simț, ne conduc către alegeri alimentare corecte !

5 acțiuni simple în alimentația corectă

Iată primele 5 acțiuni simple, de bun simț, care trebuiesc doar aplicate – NU COMENTATE !!! NU DEZBĂTUTE („câte capete atâtea păreri !”) !!! NU APROBATE DE CINEVA SUPERIOR !!! Doar le aplici și, nici nu iți vei da seama când, vei conștientiza că devii liber, sănătos, energic și cu chef de viață !!!). ÎNCEPE DOAR CU ACESTE 5 ACȚIUNI :

  1. Mănâncă la timp ( mesele principale și gustările - fructe - dintre mese). (cu postul conștient este altă discuție, o dezbatere care va urma într-un alt articol)

  2. Mestecă BINE (15-20 ori) și apoi înghite !

  3. Bucură-te de gustul extrem de variat al alimentelor de sezon !

  4. Cumva derivat din acțiunea nr. 3. = masa ta să cuprindă și alimente crude (legume, frunze, semințe) = Farfuria cu sănătate: 50% crud + 50 % preparat termic

  5. Evită să devii dependent de lucruri inutile (tutun), ne-esențiale (alcool, cafea) și de compromis (mâncăruri socializante :băuturi energizante, fast-food, prăjeli și grătare, „ciuguleli” (mai pe înțeles, așa zisele mini-gustări : snacks-uri, semințe prăjite).

(sunt reguli de bun simț, ale căror înțelegere necesită explicații de bun simț și pe care le veți regăsi condensate în articole viitoare și pe larg … la consultații sau în cursurile de nutriție (vezi aici: cursurile și programele noastre). Întotdeauna informația pe care o citești este preluată în mod diferit față de cea primită prin viu grai.)

*****

Lecție de viață: Dacă respecți aceste reguli, organismul tău te va respecta !

Hai să ne jucăm un pic cu imaginația (pe segmentul realității interne a corpului tău) ! Corpul tău este alcătuit din trilioane de celule ! O adevărată societate VIE, în miniatură ! Iar tu ești Regele ! Tu ordoni ca împărăția ta să fie hrănită cu alimente de bună sau de proastă calitate. Ai impresia că „supușii” tăi sunt mulțumiți sau nemulțumiți de rezultatul ordinelor tale? Cârtesc, muncesc cu chef, sunt bolnavi? Dar mai rău, se pot împotrivi/ răzvrăti?

Nu ai știut? CELULELE CORPULUI TĂU SUNT VII ! SE HRĂNESC, TRĂIESC ȘI SE SUSȚIN RECIPROC ÎNTR-O ARMONIE DESĂVÂRȘITĂ, UIMITOARE ! Ești cu ele, sau doar pentru tine (plăcerea gustului- obișnuințe- conveniențe) ? Tu ești regele, meriți ca celulele tale să te respecte. Împreună vă veți bucura de o domnie lungă și prosperă!

Dacă ai înțeles că tu ești cel ce poți schimba viața ta, recitește și pornește aplicarea celor 5 acțiuni de viață bună și de bun simț ! Îți garantez îmbunătățiri vizibile în scurt timp !

Orice drum lung sau scurt, ne … prăfuiește. Din când în când, la popasuri putem să ne scuturăm. Viața este un drum continuu. Noi facem (în mintea noastră) drumul frumos sau urât !

Alătură-te nouă ! Vino pe drumul frumos! Dar nu spera că te duce altcineva „în cârcă”! Cea mai importantă lecție de viață este că TU trebuie să îți folosești „picioarele”, ochii, … mintea! Eu pot să îți ofer harta cu multiple drumuri și posibile destinații !

PS. Explicații pe larg pentru cele 5 acțiuni simple ale alimentației corecte regăsiți în Ghidul de Nutriție „Sănătatea are talie”.

(Articol publicat în 4 ianuarie 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

33 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page