top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Regimul Ohsawa - școala voinței, cu licență în stimă de sine superioară

Actualizată în: 21 oct. 2024

George Ohsawa, pe numele sau real Yukikazu Sakurazawa, a fos fondatorul dietei macrobiotice sau mai cunoscută după numele dieta Ohsawa.


Fiind de fapt un set de 7 tipuri specifice de dietă, cea mai populară este dieta Owsawa nr. 7 și care prevede ca pe o durată de 10 zile să fie consumate doar 4 cereale, cel mai bine integrale și organice(!):

- grâu (nu recomandăm grâul deoarece conține gluten care, atunci când îl consumi, poate dezorienta sistemul imunitar, declanșând o cascadă de probleme de sănătate)

- orez,

- hrişcă

- mei.


Mod de preparare:


Se pot combina și utiliza în proporţiile dorite, fierte (terci) sau coapte (turtițe), măcinate.

Se admite condimentarea doar cu sare grunjoasă.

Cantitatea zilnică: orice cantitate (de preferat cât mai mult) repartizate în atâtea mese care permit o digstie eficientă (fiți atenți la ce răspuns vă dă stomacul și intestinele). Preferabil să mâncați din nou după ce stomacul s-a golit (după aproximativ 3-4 ore, în funcție de organism).


Atenție - APA!


Atragem atenția asupra faptului că în timpul celor 10 zile de regim se va consuma apă suficientă, având în vedere că nu veți avea acces la apa din ale alimente (apa din legume, frunze verzi și fructe) și rețete: supe, ciorbe, ceaiuri, sucuri etc. Devine evidentă necesitatea consumului de apă o medie minimă de 2,5 - 3 litri, băută ca atare sau adăugată la cerealele menționate. În plus, apa se dorește a fi cât mai pură : cu reziduu sec cât mai mic (TDS 0), apa distilata sau apa osmoza inversa sau apa Bucovina sau apa de izvor sau pana la urma ce poate fiecare. Sunt interzise băuturile răcoritoare, fresh-urile, cafeaua şi chiar ceaiul. Excepție poate face maceratul de busuioc (2-4 lg plantă la 1 l apă cât mai pură se lasă într-un vas de sticlă / ceramică timp de 6-8 ore. Se strecoară și - maceratul / „ceaiul” - se păstrează în sticle închise cu dop ermetic la frigider. Atenție beți maceratul cald - nu-l beți la temperatura la care a stat la frigider!)


După cum se și poate remarca, dieta este una extrem de simplă și deloc costisitoare.


Cateva detalii:

1) Cine are medicatie recomandata de medicul curant o ia in continuare. O poate scadea doar la recomandarea lui. Dar nu va asteptati sa va aplaude medicul ca tineti Ohsawa, s-ar putea ca el sa nici nu stie ce este sau sa stie partial eronat.
2) Cine are un tratament naturist pentru o situatie particulara de asemeni il administrează.
3) Nu consumati orez in exces daca aveti tendinta la constipatie. In acest caz il preparati mai moale. Orezul tinde in general sa constipe, iar hrisca este usor laxativa.
4) Hrisca este un aliment valoros. In fiecare zi sa o consumati, daca e din cea verde( cruda) se poate si hidratata dar nu o lasati sa germineze( sunt fan germinatii dar nu e cazul in acest program), dar puteti sa o si fierbeti ca sa simtiti ca mancati ceva cald si care aduce ca idee cu mancarea clasica astfel vă va tine de foame mai bine. Hrisca maronie( uscata la caldura) are un gust usor diferit si interesant. Si pe aceasta o puteti consuma in 4 feluri: hidratata si fiarta, faina si coapta intr-o tigaie emailata pana sare ca si pop cornul din porumb si se transforma in floricele mici. Le puteti consuma asa mestecate bine sau le transformati in faina la rasnita. Consumati faina ca atare cu o cana de apa sau presarati peste fiertura de orez sau/ si mei.
5) Consumati apa suficienta cat mai pura, ce are fiecare, apa distilata sau apa osmoza inversa sau apa Bucovina sau apa de izvor sau pana la urma ce poate fiecare.
6) Important sa intelegeti ca puteti fi creativi, jucandu-va doar cu aceste cereale, apa, sare si foc. Nimic mai mult ca alimente. Crude si inmuiate, gatite, facute faina, supe creme sau sub forma de “turtite” combinate intre ele in fel si chip. Experimentati, jucati-va si descoperiti cum va place si va prieste.
7) Si cel mai important urmariti-va reactiile corpului. Nu intrerupeti la cel mai mic disconfort. Daca apare constipatia faceti o microclisma sau chiar o clisma. Cumparati de la farmacie un mic ”utilaj” pentru asta.

E normal să aveți și simptome care să nu vă convină, dacă nu ați avut o viață din cea mai curată. După un timp vă obișnuiți.


Zilele 2 si 3, de regulă, sunt mai greu de dus. Rezistați simptomelor dar mai ales tentațiilor și apoi va fi mult mai ușor.

Dacă simptomele sunt prea greu de suportat se oprește regimul și se revine la alimentația sănătoasă (vezi mai jos - REVENIREA)


BENEFICII OBȚINUTE ÎN URMA REGIMULUI OHSAWA

  1. regimul Ohsawa scade cantitatea de radicali liberi din sânge (conform studiilor medicale efectuate în Statele Unite) ceea ce îl face extrem de eficient în tratamentul cancerului

  2. tenul devine curat şi luminos, iar ochii mai vii şi strălucitori,

  3. în mod uimitor, beneficiezi de energie pe tot parcursul zilei

  4. se reduc mirosurile neplăcute ale secrețiilor corpului (după 3-6 zile)

  5. se armonizează greutatea și formele corpului

  6. se diminuează poftele şi dependenţele alimentare nesănătoase

  7. beneficii complementare (în urma consumului de alimente yang și cu efecte detoxifiante) :

    • claritate mentală

    • plus major în conștientizarea propriei persoane (corp, minte, sentimente)

    • gânduri și sentimente pozitive evidente

    • întrebări și răspunsuri „ce niciodată n-au mai fost”

    • voință și putere care uimesc că sunt și că fac poftele insignifiante

    • încredere și stimă de sine (le simți categoric) crescute (față de starea anterioară practicării regimului)


REVENIREA DUPĂ CELE 10 ZILE DE REGIM OHSAWA


Deosebit de importantă este perioada aceasta de reacomodare.

Sub nici o formă nu se vor consuma (în primele 2-3 zile) alimente ”grele” (carne, lactate), gătite prin prăjre, grătar sau la cuptor!

Aceste prime zile vor constitui o trecere lentă, utilizând alimente vegetale ușoare: fructe mestecate foarte bine (sau fără coajă - prima dată), supe simple / ușoare din legume, legume gătite la aburi şi ceaiuri din plante. Bineînțeles că vă recomandăm după aceste 2-3 zile să păstrați o alimentaţie sănătoasă, bazată pe legume și leguminoase, frunze verzi, fructe, nuci / semințe oleaginoase, cereale integrale fără gluten, miere, polen,și condimente aromatice, pentru a menține „sus” efectele benefice ale acestui regim.


Dacă ai întrebări nu ezita să ne contactezi, ne străduim să îți răspundem în cel mai scurt timp.

留言


bottom of page