top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Raportul de țară al României în 2021 privind sănătatea

Actualizată în: acum 4 zile

În UE, în fiecare an este creat un profil de țară privind sănătatea. Și în 2021 am primit ”note”, unele dintre ele ... doar „să treci clasa”.

Iată ce spune acest raport:

„Speranța de viață la naștere în România [...] rămâne printre cele mai scăzute din UE. Factorii de risc comportamentali constituie cauza a peste jumătate din totalul deceselor. Românii raportează rate relativ ridicate de consum de tutun, alimentație nesănătoasă, consum de alcool și activitate fizică scăzută. Excesul de greutate, obezitatea și fumatul în rândul adolescenților sunt, de asemenea, ridicate și au crescut constant în ultimele două decenii.”

”Și ce-mi pasă mie.” „Ei na atâta poate țara asta!” (vorbe auzite în piață) Atâta poate pentru că nu te implici, privești și nu iei atitudine, aștepți să primești, critici când alții fac ceva, și iei în zeflemea mai ales pe cei care iau inițiativa - „ei na te-ai trezit tu ai cu moț”, „ei, face și el de față, are sigur un interes”.


Foamea s-a transferat pe net. Foamea de senzațional a mass-mediei a molipsit social media. Abundă de selfie cu „mine în X locație, sau la Y eveniment”. Crește din ce în ce mai mult nevoia de recunoaștere pentru o valoare închipuită.


Muncim din greu pentru imagine, la sală sau la saloanele de înfrumusețare dar nu ne pasă cum arătăm pe interior. Că acolo nu se vede, nu ne vede nimeni, doar medicul din ce în ce mai des. Și acoperim, fardăm întreaga noastră viață și o târâim prin alimente „moarte”, moartea valoarii nutriționale.


De multe ori mă întreb, chiar sunt de-a dreptul fascinat, cum mai rezistă corpul uman sub asaltul de alimente de proastă calitate și de toxicitatea binecunoscută a mediului. Privind o celulă (imaginându-mi - știind modul său de funcționare) în lupta sa zilnică de supraviețuire nu pot să nu o admir la modul absolut. O ființă minusculă, dar extrem de capabilă!


Corpul tău are aproximativ 40 de trilioane de celule - muuulți slujitori care trăiesc pentru tine pentru ca tu să îți duci viața așa cum vrei. Pentru că tu ești împăratul acestui imperiu - corpul tău.

Ești un conducător responsabil? Îți pasă de aceste ființe, de fapt îți pasă de tine!


Ia inițiativa. Schimbă ceva în viața ta. Te aștept în programele green class (aici) care te învață cum să te hrănești ca să fii sănătos și în special s[ ai o calitate a vieții net superioară.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page