top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Punctele forte din viața ta

Actualizată în: 8 dec. 2022


Fiecare dintre noi are anumite aptitudini mai dezvoltate iar alte caracteristici la un nivel minim. Unii dintre noi au avut „șansa” de a-și descoperi punctele forte și au apăsat pedala de accelerație în această direcție. Poate nu ai atins sau nu ai obținut tot ce ți-ai dorit. Poate nu ești satisfăcut de nivelul atins. Îți dorești să evoluezi, să fii, să faci, să te dezvolți și să obții mai mult?

Dacă faci parte din aceeași categorie de oameni ca și mine cu siguranță îți dorești mai mult în viața ta. Și reușita constă tocmai să descoperi punctele tale forte și „să apeși pedala de accelerație”.

Când eram copil participam la spectacole de circ cu emoție maximă și uimit de capacitățile artiștilor. Cel mai impresionant număr era cel al unui bărbat care reușea să iasă dintr-un bazin de apă ferecat în lanțuri și lacăte, descuind acele lacăte unul câte unul cu o simplă sârmuliță, în timp ce era sub apă și își ținea respirația. Și credeam cu tărie că dacă nu reușea se îneca cu siguranță. Ulterior am aflat că numărul era cât se poate de real.

Întotdeauna m-a impresionat o astfel de scenă. Și acum la maturitate, îmi dau seama că artistul respectiv reușea să își depășească limitele fizice, prin menținerea respirației o perioadă suficientă de timp și limitele psihologice, prin încredere și calm.

Toate acestea datorită a două caracteristici esențiale:

  • Cunoașterea limitelor și atuurilor proprii: de exemplu cât timp rezistă cu o singură respirație. Dacă ar fi avut un lacăt în plus de descuiat cu siguranță nu ar fi reușit.

  • Acțiunea repetată perseverent pentru a-și depăși limitele și a-și dezvolta abilitățile înnăscute și astfel a le duce la o capacitate mai mare

Dacă nu s-a rupt … sparge-l!

După cum afirmă toți oamenii de succes, acei oameni care au ajuns la nivele impresionante în domeniile lor, cu toții deținem în interiorul nostru ”un potențial uriaș și în mare parte necunoscut” (R. Kriegel și L.Patler, „If It Ain`t Broke … Break It!”).

Acest proces de descoperire a potențialului ascuns începe prin conștientizarea limitelor și în mare măsură datorită alegerilor pe care le faci. Poți fi copleșit de aceste piedici pe care le vezi ca fiind obstacole imense și renunți, sau poți să te simți provocat și să hotărăști depășirea lor!

Deci e o alegere. Și cheia în alegerea ta este conștientizarea acestor limite și cum să le depășești bazându-te pe atuurile tale forte. Dacă vei dori doar să remediezi obstacolele (boală, depresie, sărăcie …) îți vei utiliza energia și timpul în conștientizarea punctelor tale slabe. Dar dacă vei dori să atingi ținte mărețe atunci vei căuta în tine punctele tale forte care să te ducă cât mai sus.

Punctul forte din viața ta este conștientizarea și dezvoltarea atuurilor tale forte!

Poți găsi sprijin și mentorat care să te ajute să crești, să atingi potențialul maxim în diferite domenii. Pentru îmbunătățirea tiparului alimentar, atuul forte al tuturor oamenilor este adevărul pe care îl acceptăm unanim, că ”gustul se educă”. Cu alte cuvinte, oricând putem face modificări în alimentația noastră.

Putem alege să consumăm alături de alimentele obișnuite și alte alimente demonstrat a fi net superioare nutritiv. Acestea din urmă au un alt gust. Dar, cum „pofta vine mâncând”, le vom accepta și cu timpul vor deveni parte integrantă din alimentația noastră.

Să remarcăm că orice copil până la vârsta de un an este supus unui proces de diversificare a alimentației și prima reacția la orice aliment nou este de respingere. Insistența mamei face ca orice aliment nou să fie mai devreme sau mai târziu acceptat de copil. Aceeași atitudine se păstrează și la vârsta adultă, numai că acum avem posibilitatea de a face alegeri categorice.

Punctele forte în stilul de viață sănătos

Care crezi că este cel mai important punct forte pentru un stil de viață sănătos?

Poate îl știi sau l-ai intuit. Să vedem mai întâi când poți deține un stil de viață sănătos. Stilul de viață sănătos este caracterizat de acțiuni zilnice care îți asigură starea de bine. Și toate acestea fiind optimizate: alimentație, sănătate, aspectul fizic al corpului, capacitate mentală și emoțională, nivelul financiar și cel spiritual.

Munca cu sute de pacienți la cabinet îmi demonstrează că simpla enumerare a factori implicați nu ne garantează succesul. Chiar și acțiunea, adică aplicarea constantă, zilnică, a recomandărilor cele mai bune în fiecare dintre domeniile menționate este „cenușie”, ternă fără prezența punctului forte.

Punctul forte: CONȘTIENTIZAREA.

Pentru a ajunge aici, ai făcut mai întâi o alegere. Ai dorit o schimbare, o îmbunătățire în viața ta și ai căutat informații și sprijin. Ai găsit și ai aflat rapid cum să „te îmbunătățești”. Totuși, a ști ce să faci este doar o componentă foarte importantă în procesul de conștientizare dar nu e suficient.

Ai început să aplici și ai devenit conștient că întâmpini ceva dificultăți. La un moment dat ai remarcat ce abilități ai pentru a depăși obstacolele și totodată cât de bine pui în practică teoria.

Așadar capacitatea de a căuta, obține și menține un stil de viață sănătos implică un grad crescut de CONȘTIENTIZARE a ALEGERILOR CORECTE și ABILITĂȚILE necesare.

De cele mai multe ori, știm ce avem de făcut, ce suntem în stare și totuși ceva lipsește din această ecuație? De ce nu rămânem pe cale?

Insuccesul este garantat de lupta cu punctele slabe

Viața își urmează cursul firesc, plăcut până când ceva ne zdruncină echilibrul. Ne dăm seama că nu putem ține sub control unul sau mai multe aspecte. Apar întrebările și în final dacă dezechilibrul se prelungește apare frica de eșec. Atunci începem să căutăm soluții. Dar ce este interesant este că dorim soluții pentru a remedia ce nu funcționează bine, punctele slabe.

Psihologii deja au demonstrat că lupta cu punctele slabe este o cauză pierdută. Singura soluție pentru a atinge potențialul maxim rămâne să îți dezvolți punctele forte. Un demers care implică schimbări și fie că sunt dificile sau ușoare, sunt obligatorii dacă dorești să atingi capacități superioare.

Dezvoltă punctele tari – punctele forte

Ca nutriționist, recunosc că procesul de adaptare-îmbunătățire a tipului de alimentație este ușor de expus. Pacienții mei devin entuziaști și câștigă încredere la aflarea informațiilor și devin în mod vădit mulțumiți de ușurința pe care o întrezăresc în aplicarea recomandărilor.

Totuși, fără etapa esențială de conștientizare și dezvoltare a punctelor tari personale, îmi dau seama că acasă, ușor-ușor, totul se transformă în ”am încercat-o și pe asta”. Și astfel, în munca mea la cabinet, în cea de așternere a informației în articole, cărți, precum și în discursul din conferințe și filmări a devenit o strădanie puternică de a-i înzestra pe toți cei care apelează la ajutorul meu cu ceea ce au nevoie să-și atingă obiectivele.

Din acest motiv, auditoriul, pacienții, cititorii mei beneficiază întotdeauna alături de recomandările nutriționale personalizate și de metode specifice de descoperire a punctelor lor tari.

Conștientizarea punctelor tale tari este cheia succesului. Le poți găsi singur sau poți cere ajutorul unui specialist. Toți avem nevoie de un ajutor, de cineva care să ne îndrume pașii pentru a ne atinge potențialul maxim.

Te invit să conștientizezi care sunt punctele tale forte și cum să îți dezvolți abilitățile proprii care să te conducă la viața pe care ți-ai dorit-o.

Puncte forte – acțiuni optimizate

Orice demers în viață la întâmplare nu are un un scop bine conturat, în schimb poate naște o mulțime de posibilități.

Pentru a reuși să atingi un obiectiv bine definit este necesar să te sprijini pe cele patru principii de bază (adaptat după ”Sănătatea are talie”, Constantin Țîbîrnă, Iași 2019):

  1. Atenție

  2. Organizare

  3. Disciplină

  4. Bun simț

FII ATENT

Descoperă ce dorești cu adevărat. Stabilește-ți ţinta finală

Îți dorești să pierzi în greutate mult și repede dar în același timp bănuiești că nu vei pierde grăsime într-o lună cât ai acumulat într-un an întreg ! Ai acumulat toată grăsimea din prezent în ani de zile! Nu afirma ceea ce nu vei mai face (Nu mai mănânc cartofi prăjiţi!) ci mai degrabă afirmă ce vei face (Voi mânca, voi încerca și salata (aia) de spanac și legume) și acţionează prin alegeri de alimente sănătoase şi asocieri cu persoane care susţin în viaţa lor o alimentaţie sănătoasă.

Fii realist şi răbdător!

Alege să faci mai degrabă paşi mici, dar cu reuşită certă. Ai nevoie de timp pentru a te adapta la noile modificări și nu fi prea ambiţios de la început, cerând corpului tău mai mult decât poate duce acum.

ORGANIZEAZĂ-TE!

Planifică zilnic mesele

Orice este important în viață are cel puţin o schiţă orientativă, dacă nu chiar un proiect amplu şi complex. Această etapă a vieţii tale necesită planificarea întregii activităţi zilnice pentru a înlătura obiceiuri vechi şi nocive şi a adopta altele noi şi benefice.

Înlătură tentaţiile (alimente nesănătoase, alcool, cafea, ţigări).

După cum bine îți amintești, armonia se menține prin acțiuni de calitate practicate într-un mod asumat evitând cât mai multe din tentații:

  1. NU MANCA : cârnaţi, mici, mezeluri, fast-food, hamburgeri, chipsuri, prajituri, patiserii, covrigi, biscuiti, ciocolata, gogosi, paine alba, cozonaci.

  2. NU BEA : băuturi carbogazoase, sucuri din comerţ, băuturi energizante, băuturi de la aparat, orice fel de alcool !

FII DISCIPLINAT

Când participi la un eveniment, o sărbătoare, o nuntă, un botez sau ești în vacanță poți să fii deschis la noi gusturi și să profiți de gusturile preferate. Dar poți să fii atent și să servești și alimente mai sănătoase.

Atunci când revii la programul zilnic poți să te disciplinezi din nou în direcția aleasă pentru a atinge starea de bine, sănătatea și armonia în viața ta.

BUNUL SIMȚ – motorul echilibrului nutrițional

Până la urmă toate aceste recomandări solicită bun simț. Consumul modest al alimentelor exagerat calorigene sau preparate excesiv termic și industrial precum și perseverența în servirea de alimente sănătoase va asigura nutrienții necesari organismului tău. Vei înlătura astfel deficitele și excesele, asigurând armonia și în alimentația zilnică.

Să ne reamintim:

Viața ta este rezultatul acțiunilor determinate de alegerile personale dominante. Conștientizând valoarea ta, atuurile cele mai puternice (punctele forte) vor reuși să-ți schimbe direcția alegerilor tale pe drumul către viața pe care o dorești cel mai mult.

19 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page