top of page
Poza scriitoruluiMihaela Țîbîrnă

Prăjit - „vrăjit” de toxine

Actualizată în: acum 4 zile

Prăjirea produselor alimentare în ulei, untură, unt sau margarină are efecte dăunătoare?

Să analizăm doar puțin!

Toate uleiurile și grăsimile încălzite, supuse energiei termice se oxidează! Oxidarea grăsimilor este proporțională cu gradul de nesaturare al grăsimilor dar și cu prezența sau lipsa substanțelor care favorizează sau încetinește această oxidare.

Deoarece grăsimile animale sunt grăsimi saturate ele suferă totuși destul de rapid oxidarea în urma aplicării temperaturilor înalte deoarece nu conțin antioxidanții necesari încetinirii acestui proces.

În ceea ce privește oxidarea grăsimilor vegetale, în urma aplicării temperaturilor înalte, este de reținut că acestea se oxidează cu atat mai ușor cu cât gradul de nesaturare este mai mare. Astfel, uleiurile de floarea soarelui, de in, de canepă (polinesaturate) se vor oxida mult mai ușor si mai rapid decât uleiul de măsline care este mononesaturat și în plus conține polifenoli (antioxidanți).

Totuși nu îți recomand sub nici o formă prăjirea, în nu contează ce fel de grăsime sau ulei, deoarece rezultă in toate cazurile : aldehide, peroxizi, hidroxiperoxizi, cetone, polimeri și monomeri ciclici etc. Toate aceste substanțe reprezintă puternici radicali liberi care au putere să producă leziuni celulare profunde ale ficatului, ale pereților arteriali și chiar ale mușchilor inimii tale.

Urmările sunt devastatoare asupra organelor și sistemelor mai ales pe termen lung.

Cu alte cuvinte azi nu o să simți “cat de rău” este uleiul prajit din snițel sau din cartofi dar “răul” se adună până în punctul în care daunele sunt greu sau imposibil de reparat.

Nu faci un mare pas spre alimentația sănătoasă dacă vei pregăti chiftele din vegetale dar prăjite bine în ulei.

Când te decizi să începi să gătești sănătos este musai să conștientizezi că trebuie să eviți orice fel de prăjire, în orice fel de ulei sau grăsime!

Din păcate nu există excepții aici. Și eu personal tot m-am mințit ani de zile. Ori e alb ori e negru. Fiecare alege.

Atunci înseamnă că hrana noastră nu va mai avea un gust plăcut?

Nici gând! Vă zic din experiență!

Doar că obiceiurile însușite, moștenite și cultivate de zeci de ani prin ceea ce “practicăm” zilnic în bucătarie, trebuie regândite și înlocuite, în mod activ și conștient cu metode sănătoase de gătit!

Nu există nu se poate!

Vă îmbrățișez de noapte bună, dragi licurici. Si de mâine, ce ziceți? gata cu prăjitul?

Lasă prăjeala (vrăjeala) și regândește modul cum gătești. Este despre cât de mult contează sănătatea ta și a famiiei tale!

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page