top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Poți remite diabetul de tip 2 prin simpla scădere în greutate de doar 10%

Actualizată în: acum 4 zile

Un studiu recent (septembrie 2019) efectuat în Marea Britanie aduce vești bune pentru persoanele afectate de diabet. Astfel, dacă ești afectat de diabet poți remite diabetul de tip 2 prin simpla scădere în greutate de doar 10%.

Diabetul este un agresor „tăcut” care poate să afecteze toate organele organismului tău. Cele mai crescute riscuri fiind în cazul bolilor de inimă, accidentul vascular cerebral, orbire și amputații la nivelul membrelor inferioare.

O veste bună pentru persoanele afectate de diabet tip 2 vine de la Universitatea Cambridge care publică în 30 septembrie 2019 un studiu asupra legăturii dintre remisiunea diabetului de tip 2 și pierderea în greutate. Astfel, în urma cercetărilor efectuate, persoanele care înregistrează pierderi în greutate de minim 10% în primii cinci ani de la diagnosticarea diabetului zaharat de tip 2 au șansa cea mai mare de a realiza remisiunea bolii lor.

Îmbucurător este faptul că acest beneficiu este posibil fără intervenții restrictive majore în stilul de viață sau restricții calorice extreme, după cum sugerează cercetătorii. Nu-i așa că e minunat?!

Să nu uităm că în prezent diabetul de tip 2 afectează peste 400 de milioane de oameni în întreaga lume. Afecțiunea diabetică poate conduce la complicații majore în sfera vasculară cu implicații la nivel cardiac, cerebral, ocular și membrele inferioare. Medicul specialist diabetolog poate gestiona boala diabetică printr-o combinație de schimbări pozitive ale stilului de viață și medicamente.

Restricția calorică un posibil tratament al diabetului de tip 2

De asemenea, prin studiul menționat, cercetătorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat că este posibil ca nivelul ridicat al glicemiei să revină la normal – printr-o restricție semnificativă a numărului de calorii și pierdere în greutate. O dietă intens restrictiv caloric, în cazul studiului implicând un aport zilnic total de 700 de calorii timp de 8 săptămâni, a fost asociată cu remiterea diabetului diagnosticat recent pentru aproximativ nouă din zece persoane. Remarcabil! Remiterea a avut loc și la aproximativ 50% dintre persoanele care prezentau afecțiunea diabetică de mai mult de 5 ani.

„Știm de ceva timp că este posibil să trimitem diabetul în remisiune folosind măsuri destul de drastice, cum ar fi programe de pierdere în greutate intensivă și restricții extreme de calorii”, spune dr. Hajira Dambha-Miller, de la Department of Public Health and Primary Care.

Cu toate acestea, se recunoaște că dietele restrictive în mod excesiv sunt mai puțin fezabile pentru populația largă. Totodată există puține dovezi care să demonstreze că același efect poate fi obținut și în cazul unor intervenții mai puțin intensive. La această concluzie a ajuns echipa de cercetători de la Universitatea din Cambridge în urma studiului prospectiv de cohortă efectuat pe 867 de persoane de vârstă 40-69 de ani cu diabet nou diagnosticat.

Cercetătorii au descoperit că 30% din participanți au fost în remisiune în perioada de cinci ani de la diagnosticare. Aceste persoane au avut o pierdere în greutate de minim 10% în acești cinci ani. Totodată a crescut cu de mai mult de două ori șansele de remisiune a diabetului față de persoanele care și-au menținut aceeași greutate.

Scazi doar 10% din greutatea ta în exces și scapi de diabet!

Gândește cât e de puțin! E doar o reducere modestă de 10% din greutate! Și poți elimina complicațiile semnificative ale diabetului doar prin schimbări în alimentație și creșterea activității fizice!

Acest lucru este cu atât mai motivant cu cât cercetătorii de la Universitatea Cambridge ne asigură că poate fi realizabil pentru mulți oameni. Profesorul Simon Griffin de la Medical Research Council ne confirmă beneficiul de prim ordin: „Diabetul de tip 2, deoarece este o boală conică, poate duce la complicații semnificative, dar după cum arată studiul nostru, poate fi controlat și chiar inversat.”

Cum poți să scazi în greutate și să te bucuri de aceste beneficii?

Dacă ai fost diagnosticat de curând cu diabet îți transmit un fapt deosebit de important. Cu cât începi mai rapid modificările în alimentația ta, cu atât mai sigur poți remite diabetul de tip 2.

Poți să faci primii pași cu ajutorul unui nutriționist dietetician. El este singurul care te poate ajuta să pierzi în greutate ținând cont și de afecțiunea diabet! Îl poți găsi cât mai aproape de tine, în zona în care locuiești. Ca să găsești un nutriționist dietetician bun e necesar să citești care sunt atributele unui astfel de profesionist. Aici poți să te informezi: Cum găsesc un nutriționist bun.

Poți să mă contactezi telefonic sau email. Și te pot ajuta de la distanță să implementezi acțiunile cele mai bune pentru tine. O mulțime de alți pacienți din diferite zone ale României și din străinătate, fără a veni la cabinet, au obținut rezultate uimitoare cu tratamentul nutrițional personalizat. Mă poți contacta cu sms telefonic (0742 11 24 80) sau scriindu-mi aici: contact.


Poți apela la suportul ghidului de nutriție ”Sănătatea are talie”. Aceasta este o altă soluție deosebit de la îndemână Îți recomand să citești ghidul de nutriție și să aplici recomandările simple și de bun simț expuse în el. Vei reuși să atingi obiectivele tale mult visate. Acest ghid a fost scris impulsionat de rezultatele semnificative ale pacienților mei la cabinet. Ghidul de nutriție îți stă la dispoziție aici.

Referințe:

H Dambha-Miller, A J Day, J Strelitz , et al, Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community‐based prospective cohort study, 2019, https://doi.org/10.1111/dme.14122

Postări recente

Afișează-le pe toate

Kommentare


bottom of page