top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Post, restricție calorică și tinerețe fără bătrânețe

Actualizată în: 21 oct. 2024

Acum creștinii sunt în post. Postul creștin este acompaniat, inevitabil, de restricție calorică. Un post alimentar care se vrea a fi însoțit de post de gânduri și acțiuni negative. De ce oamenii au procedat la post din vremuri istorice de mult apuse?

Dacă nu ai citit povestea lu Petre Ispirescu, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, e timpul să o faci. Este o poveste ce poate să-ți lărgească orizontul cunoașterii.

Omul și-a dorit, în sine, dintotdeauna, să nu moară niciodată. Alchimiștii în vechime și, mai nou, cercetătorii se apleacă asiduu asupra științei celulare și scot în evidență mecanismele de la acest nivel și aduc periodic dovezi în direcția prelungirii vieții corpului uman.

Restricție calorică – în ajutor

Ultimul studiu major, considerat a fi cel mai detaliat până în prezent despre efectele celulare ale unei diete cu restricții calorice, publicat în revista Cell, la 27 februarie 2020, arată că omul are la îndemână cea mai simplă soluție pentru a lupta împotriva îmbătrânirii – restricția calorică, postul.1

Se știe deja că atât debutul bolilor legate de vârstă cât și îmbătrânirea sunt în strânsă legătură cu creșterea nivelului de inflamație în întregul corp. Îmbătrânirea provoacă pierderea funcției în țesuturi și organe și este însoțită de un proces inflamator cronic. Iar acest proces afectează viața și sănătatea. Același studiu a evidențiat că alături de beneficiile recunoscute ale restricției calorice, această restricție poate proteja împotriva îmbătrânirii pe căile celulare.1

Modificări intracelulare prin restricție calorică

„Restricția calorică este o intervenție non-genetică care previne bolile asociate vârstei și extinde longevitatea în majoritatea modelelor animale studiate până acum. Restricția calorică produce un efect pleiotropic și îmbunătățește mai multe căi metabolice, generând beneficii întregului organism. Printre efectele restricției calorice, modularea activității mitocondriale și scăderea deteriorării oxidative sunt două dintre caracteristicile caracteristice. Deteriorarea oxidativă este redusă prin inducerea sistemelor antioxidante endogene și modularea indicelui de peroxidabilitate în membranele celulare.” 2

În cele din urmă, efectul antiinflamator al restricției calorice este un factor care trebuie luat în considerare prin micșorarea riscurilor de afectare a vieții și sănătății organismului uman.

Nu mănânci, dar ce mănânci?

Și pentru că reducerea aportului caloric înseamnă, grosso modo, și să mănânci mai puțin, fii atent să scoți tot ce deja știi că nu are valoare nutrițională, adică alimentele „blamate”. Și această restricție nu este strict aplicabilă doar în perioada postului !

Iată ce îți recomand să NU consumi în perioada postului:

  • cârnați, mici, mezeluri, fast-food, hamburgeri, chipsuri, prăjituri, patiserii, covrigi, biscuiți, ciocolata, gogoși, pâine albă, cozonaci, zahăr

  • băuturi carbogazoase, cafea (sau orice bautura cofeinizata), sucuri din comerţ, băuturi energizante, băuturi de la aparat, orice fel de alcool !

Și pentru că nu le mai mănânci pe acestea evident că trebuie să (și) mănânci ceva, altceva ! Iată ce:


  • orice produs vegetal neprocesat industrial, preparat în bucătăria proprie

  • orice produs vegetal care poate fi mâncat crud și a cărui statut este cât mai aproape de natură

  • după ce ai cititt eticheta și ai descoperit că ingredientele te duc cu gândul la natură și nu la laboratorul de chimie, orice produs industrializat care îndeplinește acest criteriu

  • și nu uita de alimentele cu putere antioxidantă care au efecte pozitive în organismul tău (vezi tabelul cu alimente antioxidante aici)

Așadar, poți oricând să alegei cel mai bun aliment pentru tine și celulele tale. Nu te obligă nimeni ce să bagi în gură. Totuși te poate păcăli o reclamă, un ambalaj, ambele ochioase, psiho-emoțional bine realizate.

În plus, după cum oportun spunea soția mea Mihaela în zilele acestea, „ce se întâmplă cu sistemul tău imunitar acum este urmarea celor practicate în ultimele 3 luni ” (sau/și ani ?). Evident că poți să îți asumi starea ta de sănătate prezentă și viitoare! Fă schimbările corecte și vei avea doar de câștigat în periaoda în care procedezi la restricție calorică (și în situația globală).

__________________________

Resurse

Dacă preferi să citești pe larg studiile menționate în articol, poți să accesezi următoarele linkuri:

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page