top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Orice întrebare are și un răspuns. E timpul schimbării

Când îți pui întrebări vin și răspunsurile.

Ți-ai „văzut” viitorul? E „normal”? Cum e „normalul” din jurul tău? Ăsta e viitorul tău?

* * * * *


Speranța de viață și speranța de sănătate

Medicina știe cum să te țină în viață chiar și atunci când bolile de care suferi sunt grave și foarte grave adică îți crește sepranța de viață. Speranța de sănătate este un indicator cu mult mai relevant pentru calitatea vieții LA ORICE VÂRSTĂ.

A fi sănătos înseamnă să atingi vârste înaintate fără a suferi de boli cronice. Prin administrarea unui tratament alopat pentru o boală cronică evident că nu ești sănătos.

Așadar mi se pare mai relevant ca marker : speranța de sănătate - un concept inițiat în ultimii 30 de ani și care ”prinde glas” în lumea științifică. Să sperăm că va schimba paradigma pentru o viață de calitate la orice vârstă, în special la vârsta înaintată.

* * * * *

Ca să vedem schimbarea FĂ CEVA PENTRU ȘI CU TINE! Nu lăsa pe alții să ”te facă sănătos”.

În prumul rând pune-ți întrebări. Crezi că e normal ce faci azi? Ți-ai ”văzut” viitorul? Târâș - târâș sau liber?


Caută! Pune(-ți) întrebări! Nici o întrebare nu rămâne fără răspuns! Niciodată!

Așa că, hai, întreabă(-te)!Cât de cât.

Dacă nu te plasezi într-o categorie cu risc (tutun, alcool, expunere la substanțe toxice, sedentar) și ai o alimentație rațională, moderată, te încadrezi în medie : ai o stare de sănătate cât de cât și o speranță de viață cât de cât ”normale”.


Dacă nu ești mulțumit de cât de ... normală e sănătatea ta, află că știința nutriției (deja pusă la zid, hm...) îți oferă un spațiu de explorare imens și promițător totodată. (peste 44.000 de studii pe tematica nutritie publicate in 2022 până la această dată, care se alătura celor peste 700.000 publicate anterior).


Cât de cât, aruncă câte un ochi în publicații de încredere (eu fac asta din pasiune, din obișnuință - o obișnuință creată și datorită profesiei).

Munca cu tine însuți merită!

Ca orice lucru bun în viață și alimentația (fiind un lucru extrem de bun) merită să fie îmbunătățită mai ales dacă scenariul (pentru tine personal sau pentru cei care-i cunoști) nu e unul roz.


Munca cu tine însuți este cea mai intensă atunci când faci schimbări în alimentație.


Înlăturarea unui aliment din meniul zilnic (periodic) e o luptă de-a dreptul, și cu mulți oponeneți. Mulți dintre aceștia atât de puternici, încât victoria este răsunătoare!

Se opun renunțării: subconștientul (în principal),

adicția. „freamătul nervos” al porțiunilor de creier stimulate vizual, olfactiv și gustativ, gustul intens, amintirile, fuga de stres, emoțiile dorite și nedorite, fricile și îngrijorările, scenariile mentale obsesive, neputințe, comoditate, lene și nu în ultimul rând principii vechi și dominante.


Om fiind și deținînd puterea alegerii, când hotărâști să te ridici peste toți acești oponenți? Într-un conflict un aliat este întotdeauna binevenit. Aliați care să aibă preocupări similare (despre schimbare e vorba) sunt puțini dar nu imposibil de găsit.


Ce zici? Te pregătești? (aici ai sugestii: PROGRAME DE NUTRIȚIE)


Să ne auzim sănătoși cât ... mai mult!

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page