top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Noua chimie a creierului dominat de îngrijorări la evenimentele acestui început de secol

Actualizată în: 8 dec. 2022

Bine v-am regăsit (,) oameni (,) sănătoși! Apropo: cât de sănătos te consideri a fi în prezent? Să vedem ce îți rezervă viitorul. Iaca na! M-am făcut acum și ghicitor în … neuroni! Trecând peste glume, chiar să vedem cum ne creăm viitorul cu gândurile personale. Să vedem ce legătură este între creierul și chimia corpului tău.

O scurtă sinteză a informațiilor din domeniul neurologiei din ultimii 10 ani.

Gândești cu creierul tău, mai bine spus cu rețeaua ta de peste 80 de miliarde de neuroni interconectați. Legăturile dintre neuroni se formează conform unor principii pe care oamenii de știință neurologi le-au descoperit și le-au expus spre cunoaștere, nouă, tuturor.

Când înveți, creierul formează noi legături neuronale și cu cât faci mai multe acțiuni (noi gânduri, susținute emoțional!) cu atât mai puternice devin legăturile. Așa se formează obișnuințele. Așa se justifică greutatea în renunțarea la „vechi”. Poți remarca astfel relația magică dintre creierul și chimia corpului tău.

În plus, creierul are posibilitatea de a menține armonia-echilibrul-homeostazia deja existentă (deci obișnuințele!) și coordonează, controlează corpul și îl determină să execute „programul” în această direcție! Pentru ca acest lucru să fie posibil creierul eliberează trei tipuri de substanțe pentru EXECUȚIE SIGURĂ! : neurotransmițători, hormoni și peptide! Peptidele sunt în proporția cea mai mare! aproximativ 90 % din totalul substanțelor cu rol de control – influențare- ordonare- execuție.

Creierul și chimia corpului în control la celulele din organuism

Creierul poate sintetiza și elibera mii de tipuri de peptide! Ele corespund unui anumit stimul, unei anumite situații, trăiri, (compusă din sentimente, gânduri, sentimente, gânduri, sentimente). Cu cât mai des gândești și trăiești anumite stări emoționale cu atât mai mare este producția anumitor tipuri de peptide!

Așadar, cu cât trăiești mai des stări de furie, rușine, frică …. peptidele specifice vor predomina în corp și vor influența în mod caracteristic celulele organismului.

Ai mai des gânduri de bucurie, mulțumire, … acestea vor determina creierul să fabrice și să elibereze în lichidele corpului peptide specifice (!) care vor influența-controla într-un mod particular celulele.

Cu cât trăim-gândim mai des anumite situații cu atât mai multe peptide de un anumit tip (!) se vor elibera și vor influența celulele întregului organism. Celulele, cu cât vor primi mai des acest tip de peptide își vor forma mai multe și mai multe situri de recepționare (receptori) a acestora. Și cu cât mai multă conectivitate creier-celulă de acest tip, cu atât mai puternică devine obișnuința, „echilibru”, NORMALUL!

DEPENDENȚA de situația cunoscută!

Ideea de bază este că: atunci când celulele nu primesc peptidele obișnuite, le solicită creierului (mecanismul de feedback). pentru a susține normalul ! Mai mult, atunci când nu le primesc, celulele se simt RĂU!, DAR RĂU DE TOT!!! (gândește-te că atunci când pierzi ceva, pe cineva drag, ,,,, cât de dureros este!) Și în unele cazuri devine atât de dureros încât SIMȚI efectiv pierderea la nivelul întregului corp. Așa apare proasta dispoziție, lipsa de chef, depresia!!!

Atenție !

Celulele își creează noi receptori pe măsură ce vin mai multe peptide, deci trăiești mai des aceleași gânduri, trăiri, sentimente. Celule mor, iar cele noi se nasc mai performante, cu mai mulți receptori tipizați, ca să corespundă mediului adică torentului de peptide generate de creier ! Așadar vor avea mai muți receptori, în consecință mai puternică va fi necesitatea, obișnuința!!


Fenomenul chimic al schimbărilor din viața ta

Ce se petrece atunci când faci modificări în viața ta?

Dacă faci schimbări în viața ta, vei gândi alte gânduri. Creierul va pregăti pentru celulele corpului tău alte tipuri de peptide, alți influenceri, deci alte direcții de acțiune. Totodată celulele tale vor „suferi” lipsa peptidelor specifice și le vor solicita creierului ! Dacă nu le primesc, se vor opune, vor reacționa : ”Hei creierule, noi suferim, ce nu ți-e bine? ce-ți veni să ne pedepsești? Ai vrea să vezi cum e să suferi la fel ca noi? Vrei asta? Ai grijă!

Așadar , atunci când vrei să mergi pe alte căi în viață tot corpul se opune chimic!!!

Iar creierul tău suferă la rându-i, fiind tras în două direcții. Gândește-te cam cum te simți când este să alegi între a salva o ființă dragă sau altă ființă dragă în același timp, neputând să salvezi decât una singură! Și creierul tău vrea și noua promisiune de mai bine dar vrea să fie și pe placul celulelor obișnuite cu un anumit tipar chimic!

Acum, că ai înțeles mecanismul: suferința apare prin simpla dorință de a găsi și atinge noi orizonturi în viața ta. Astfel, e normal să te simți DEBUSOLAT, DEZORIENTAT; FĂRĂ CHEF, FĂRĂ DIRECȚIE !!!!!!!

3 soluții pentru chimia pe care o dorești corpului tău:

  1. Strânge din dinți, și acționează cu privirea pe țintă (ideal, obiectiv). sau

  2. Aplică pas cu pas, schimbă câteva gânduri dar nu în opoziție maximă, păcălește ușor creierul și corpul, susține aceste gânduri cât mai des, ”gândește-le” cât mai des, sau

  3. Schimbă COMPLET mediul (aici e vorba de multă informație, e drastic – cea mai grea cale!)

În toate cazurile, va dura ceva până se dezobișnuiește chimic organismul (celula) de vechea chimie!

______________________________

Noua chimie a creierului sub dominația îngrijorării noilor evenimente majore ale acestui început de an 2020

Unii dintre noi au intrat în panică pentru că nu știu ce pot face și de fapt sunt atât de multe informații contradictorii că îi determină să facă orice, adică ce e mai trâmbițat și ce fac cei mai mulți, adică merg cu trendul, cu mulțimea.

În prezent, pe undeva, este normal să te simți așa: dezorientat, panicat, fără țeluri. Către tine se rostogolesc mii de informații și responsabilități noi și se înfiripă noi acțiuni, noi gânduri, în contradicție cu „libertatea” de până în prezent. Și dacă situațiile nu se dezvoltă așa cum vrem noi, apar îngrijorările, panica, apoi frustrările, apoi conflictele ……… depresia …. afectarea sistemului imunitar …..

O epidemie cu un virus va fi fatală pentru unii, iar alții se însănătoșesc. Deja s-a constat că cei mai afectați de virus sunt cei cu imunitate foarte scăzută, la fel ca și în cazurile de gripă din anii trecuți.

Dacă epidemia de virus X te înspăimântă cât de bine crezi că va face față organismul tău?

Calmul, creierul și chimia corpului în relație cu sistemul imunitar

Cei care știu, au și informații corecte, iar în creierul lor sunt deja formate legături inter-neuronale puternice care susțin corpul pe direcția prestabilită. Celule acestora se vor simți în siguranță primind același torent știut de substanțe și vor răspunde ca și anterior, menținând stabilitatea, siguranța atât de necesară în perioadele de criză. Acești oameni văd soluțiile cele mai bune și depășesc cu succes și chiar cu ușurință (!) obstacolele, pericolele potențiale.

În cazul crizei din prezent, cea cu pericolul contaminării cu corona virus, îmi vei reproșa pe bună dreptate, că tu nu ești în domeniu, nu știi și vei face ce spun alții. Cum poți să fii sigur că urmezi calea cea bună?

Cea mai bună cale ți-o oferă persoanele al căror calm în transmiterea de informații îți naște încredere și în plus, informația va fi în direcția prevenirii.

Din păcate, oamenii urmează sfaturile panicarde ale alarmiștilor. Și tiparul de informare ale mass-mediei este în acest trend.

Dacă ești calm și știi ce faci, neuronii tăi vor conduce la legături neuronale și emitere de peptide care vor transfera calmul și eficiența tuturor celulelor tale. Astfel, sistemul tău imunitar va fi pregătit chiar și în situația prezenței virusului în proximitate.

Știi foarte bine că stresul scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar.

Chimia corpului tău este jocul vieții în eprubeta numită univers

Nu-ți rămâne să înțelegi că de fapt astă e jocul vieții și TOȚI trecem prin el. Cu această înțelegere e mult mai ușor să te joci cu chimia în organismul tău. E mai palpabil! Ai mai multe șanse să ajuți schimbarea!

Și repet ce-am mai spus cu alte ocazii:

Dacă crezi că tu ești creat de Dumnezeu, că El este în tine, ce-ți lipsește?

Oricum nu tu faci ceea ce faci ci El face. Așa că, de ce te frămânți.? Lasă-te condus de El. Cum vei ști asta? Doar prin încrederea că tot ceea ce faci e lucrul cel mai bun. Chit că, e posibil să pară greșit, dureros, sau că mintea ta să spună: iată că acest lucru nu e chiar atât de bun, de fapt, vezi că sufăr acum, atunci cum să cred că e drumul bun?

Ca să speli mizeria, trebuie să ”îneci!” rufele!

Sunt alături de tine! Spor în tot ceea ce vrei să faci bine!

Deci, ce viitor îți rezervă neuronii tăi?

Știi expresia: ”Ce-și face omul cu mâna lui, ….” și care se traduce prin: „ce transmite creierul omului, mâinii lui, …”.

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page