top of page

Mintea si alegerile alimentare noi

Poza scriitorului: Constantin ȚîbîrnăConstantin Țîbîrnă

Actualizată în: 20 ian. 2024

Când am făcut primele schimbări în alimentație, acum mai bine de 35 de ani, mama mea (căruia îi mulțumesc pentru răbdare și efort) crea rețete noi (noi pentru timpurile acelea) la solicitarea minții mele de atunci.


În special la început, în anii 1986 - 2000, pionier în al de aste mâncăruri pe bază de plante, am întâmpinat multe priviri mirate, încruntate și dezaprobatoare, precum și vorbe ilare, aruncate din vârful buzelor, de sus, de pe căpița de fân.

Și nu am putut să nu remarc grija tuturor pentru viiitorul sănătății mele, dacă continui.

Iar, eu nu și nu. Am continuat cu ... ale mele noi preocupări alimentare.

Cu timpul, s-au rărit aprecierile tendențioase probabil și pentru că alimentația pe bază de plante a căpătat noi adepți, din ce în ce mai mulți pe tot globul.

Și acum mai sunt priviri din-alea, dar ... se abțin.


Oare de ce noul este atât de greu de „digerat” ?


Dacă gândești diferit ai șanse mari să gândești ceva nou. „Ciudatul” este cel care aduce noutatea, datorită lui vine progresul, evoluția.


Normalitatea perpetuează cunoscutul, iubește stagnarea și manifestă agresivitate la inovație. Omului normal îi este frică de nou, i se pare că pierde siguranța, stabilitatea.

În schimb, nonconformistul este batjocorit, denigrat, marginalizat. Creațiile sale sunt respinse cu vehemență, cu „așa știe toată lumea”, „toată lumea face așa, nicidecum cum spui tu”, „nu-i normal...” sau cu argumente științifice. Culmea, mai târziu, majoritatea (normalitatea) se bucură de (folosește) invențiile sale.


Umanitatea a recunoscut valoarea invențiilor dar nu și modul greșit în care a tratat inventatorii


Da, e adevărat că umanitatea a recunoscut valoarea invențiilor anormalilor, dar niciodată nu le-a cerut scuze pentru tratametul, de multe ori josnic, la care i-a supus pe aceștia, anterior.

Este o mare diferență între aplauze și aplecarea capului pentru a fi iertat.

Poți aplauda, dar nu la infinit. Te dor palmele. Gata, pleci și uiți. Îți permiți să uiți, că doar ai „plătit” cu aplauzele tale!


Din contra, dacă îți recunoști greșeala, devii umil și, pe viitor, nu mai procedezi la fel, te paște înțelepciunea și moare egoul. Te dai jos de pe căpiță!


Alimentația pe bază de plante nu mai este un moft


În prezent, starea de sănătate a majorității dă bătăi de cap sistemului medical. Mulți oameni caută soluții, unele dintre ele fiind noi în viziunea tratamentului afecțiunilor umane. Printre acestea regăsim alimentația pe bază de plante, și, cu predilecție:

  • alimentele naturale - bio - organice (eu le spun alimente cu o etichetă mai bună și din acest motiv mi se pare mai corect să le denumesc alimente mai aproape de natură)

  • super-alimente (alimente cu o bogăție de nutrienți net superioară celor comune, obișnuite - mă refer la fructele de pădure și plantele mai puțin utilizate în bucătărie, în special condimentele și frunzele verzi)

  • suplimente - suplimente alimentare concentrate în nutrienți valoroși pentru organism, incluzând aici și uleiuri esențiale cu grad terapeutic, care sunt garantate ca fiind și pentru uz intern - adică îndeplinesc anumite standarde și certificări. După știința mea, în prezent îndeplinesc această cerință doar 1% din uleiurile esențiale de pe piață.


Ca să faci schimbarea, mintea ta trebuie să-i facă loc!


Dacă urmărim procesul prin care au loc modificările în viața noastră, putem regăsi un tipar universal, care se aplică și la schimbarea alimentației proprii.

Astfel, rezultatele noastre sunt urmarea acțiunilor inițiate de gânduri care au la bază o viziune asupra lumii (principii, credințe). Convingerile, concepțiile s-au format cu informația primită de-a lungul timpului, începând cu primele etape ale copilăriei. Așadar, ceea ce ești acum este punctul final al primirii și înglobării informației.

Vrei alte rezultate? Deschide-te către informația nouă. Intuiția te va îndemna ce să accepți și ce nu. Rămâi alături de noi și te putem ajuta să faci alegerile cele mai bune pentru tine.


31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page