top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Mănânc pentru că îmi place

Dacă nu ai citit articolul anterior Despre vitamine, foarte pe scurt ... citește-l! Este strâns legat de ce vei citi mai jos.


Da. Mănânc pentru că îmi place. Acesta este motivul real al consumului unui aliment și nu faptul că deține nu-ș ce vitamine, minerale, proteine sau orice altceva cu valoare pentru corpul tău.

Dar de ce îmi place? Să vedem.


  • De alimente și gustul lor ne leagă amintirile cele mai vechi, de la primele clipe petrecute în această lume. Am simțit nevoia, am plâns și am simțit alinare la sânul mamei. Vorbele dulci, privirea blândă, mângâierile ușoare au completat tabloul. Am asociat laptele matern cu starea de bine cu siguranța, cu iubirea.

  • Mai târziu am înțeles vorbele maturilor și am primit asigurări că dacă facem ce ne spun ei primi o recompensă gustoasă. Deci iubirea e strâns legată de … „ceva bun”.

  • Am crescut și am petrecut sărbătorile (Paștele, Crăciunul, zilele de naștere și vacanțele) cu răsfăț de gusturi. Întâlnirile cu prietenii sau persoana iubită la restaurant … se continuă tiparul învățat: mâncarea înseamnă iubire, siguranță, stare de bine.

  • Serviciul, colegii, șeful, salariul (așa cum e el), facturile, ratele, copiii, relațiile aduc preocupare zilnică, un stres constant care ne induce starea de nesiguranță. Și unde găsim siguranța ? Da, ai ghicit, în mâncare! Și mai ales în mâncarea cea mai „bună”, pe care o consumi cu cea mai mare plăcere. Ții minte? „Mmmmmm, … , simt că trăiesc, … ce bună-i ciocolata asta!”


Acum, vine cineva și îți spune sau citești undeva că alimentul bun e de fapt altul decât cel pe care îl adori și îl dorești cu ardoare. Asta te scoate din starea ta de bine. „Să fiu într-o dungă să mănânc asta. Da` ce-am ieșit la păscut?”


Ideea de bază este că nu vei face schimbarea în alimentație pentru că ai rădăcini adânci într-un tipar alimentar „condimentat” cu emoții profunde. Ai invariabil recunoașterea stării de bine psihic și emoțional după ce consumi alimentul preferat.


Cunoașterea științifică „e seacă”, nu te „mișcă”. Știi că e important să consumi alimente bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți valoroși. Dar nu-i nimic presant, nu se întâmplă nimic acum dacă nu le consumi acum.


Poate dacă apare un necaz la care nu-i găsești soluția, ori (ATENȚIE!) timpul te presează, sau durerea e sâcâitoare sau ai în minte un scenariu sumbru pentru viitor. Asta e URGENȚA!


Dacă nimic din toate acestea nu e la „orizont”, nu e o urgență, schimbarea este amânată, zi după zi, an după an. Poate începi dar … nu poți rezista, e atât de gustos.


Pentru tine care e „urgența” ca să schimbi alimentația ta de acum ? Răspunde-ți ție.


Am publicat articolul anterior „Despre vitamine, foarte pe scurt ...” , fragmentat în paginile personale pe facebook. Am vrut să evidențiez : 1. valoarea vitaminelor și prezența lor masivă în produsele vegetale (crude!). 2. prezentare seacă, fără emoție


Pentru cea de-a doua caracteristică am avut o surpriză uriașă. Chiar dacă a fost o prezentare seacă, au fost multe reacții din partea cititorilor! Am făcut un efort (și zic eu, a meritat!) și v-am urmărit ce postați, ce distribuiți și la ce subiecte dați like! (acum vă cunosc mai bine pe cei care ați reacționat la postări !).

Am concluzionat: Reacția tuturor la postările despre vitamine confirmă preocuparea pe care deja o au oamenii pentru alimentație sănătoasă.

Mă bucur că conștientizați valoarea alimentației corecte. Și mă mai bucur că sunteți atât de mulți!


Țineți aproape, mă determinați cu atît mai mult să devin mai bun pentru a vă fi de folos mai bine.

Mulțumesc tuturor pentru reacții și comentarii !

12 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page