top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Intoxicația acută cu alcool de sărbători

Actualizată în: acum 4 zile

Beția, starea de ebrietate sau mai clar, INTOXICAȚIA ACUTĂ CU ALCOOL (că tot e perioada consumului excesiv de alcool).


După cum îi spune și numele, beția este considerată de medicină o intoxicație acută cu alcool. De altfel se știe, dar prin această denumire devine și mai evident, că alcoolul este o substanță toxică.


Dacă nu ai știut, acum poți afla cât de multe necazuri poate să îți aducă alcoolul pe care îl bei:


  1. Alcoolul e o pacoste de când e lumea. E cea mai ușoară și mai rapidă metodă prin care omul poate să-și „piardă mințile” este prin consumul de alcool.

  2. Alcoolul este o moleculă mică care „își face de cap” în organismele vii, fiecare celulă , dar fiecare celulă din corp primește aceeași porție de alcool după ingerare.

  3. Alcoolul este responsabil de creșterea riscului de îmbolnăvire în peste 200 de afecțiuni (tulburări mintale, ciroză hepatică, boli cardiovasculare, boli infețioase ...)

  4. Chiar și la 48 de ore corpul tău mai poate avea urme de alcool!


ATENȚIE!

A căzut mitul în legătură cu beneficiile asociate consumului de alcool.


Alcoolul și cancerul

Studiul efectuat în anul 2020 de International Agency for Research on Cancer (IARC) arată că, peste 740.000 de cazuri noi de cancer au fost asociate consumului de alcool.

Ce este mai îngrijorător este că același studiu atrage atenția că nu doar consumul ridicat de alcool, ci inclusiv consumul moderat (până la 2 băuturi alcoolice consumate zilnic) poate conduce la apariția unei afecțiuni oncologice!


„Astăzi, mulți oameni din regiunea europeană a OMS încă nu sunt conștienți de faptul că alcoolul este clasificat ca fiind cancerigen uman de grup 1* – alături de tutun, azbest și radioiod. Nu există o cantitate sigură de alcool consumat. Pe măsură ce trece prin corp, poate deteriora organele cu care intră în contact, provocând diferite tipuri de cancer, de la cavitatea bucală la sân, la ficat și rect” - dr. Carina Ferreira-Borges, Oficiul European al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Alcoolul și riscul de moarte prematură

Organizația Mondială a Sănătății arată că:

  • La nivel global, în fiecare an sunt înregistrate aproape 3 milioane de decese premature cauzate de consumul excesiv de alcool.

  • Consumul de alcool determină modificări structurale și funcționale la nivelul fiecărui organ, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung;

  • Abuzul de alcool afectează funcționarea optimă a sistemului imunitar prin reducerea capacității acestuia de a proteja împotriva agenților infecțioși;

    • în timp, determină scăderea numărului de limfocite și afectează activitatea acestora

    • poate cauza disfuncția aparatului muco-ciliar de la nivelul căilor respiratorii

  • are efect nociv asupra mucoasei tubului digestiv determinând scăderea absorbției și metabolizării anumitor nutrienți, printre care și vitamine din grupul B (B1, B6 și B9 sau acid folic)

  • (despre creșterea riscului de cancer în urma consumului de alcool am vorbit mai sus);

  • alcoolul afectează sistemul nervos putând genera modificări comportamentale și afectarea judecății și a deciziilor;

  • consumul de alcool încurajează comportamentul violent și predispune la comportamente riscante și agravează tulburările anxios-depresive

  • În perioada sarcinii, fătul este predispus la riscul de a dezvolta patologie după naștere chiar și în urma consumului de cantitățile mici de alcool;

  • Consumul de alcool încurajează comportamentul violent față de membrii familiei și abuzurile sexuale;

  • Ingerat în cantități mari, crește riscul de sindrom de detresă respiratorie acută (SDRA), una dintre cele mai grave complicații ale infecției cu SARS-CoV-2.


Iar în România, conform Insitutului Național de Sănătate Publică,

  • 67% dintre români au recunoscut că au consumat alcool cel puțin o dată pe an.

  • în medie, un român bea anual 12,6 l de alcool ! Și interesant e că foarte puțini români recunosc că sunt dependenți de alcool (2,6 %).

  • 8,9 % din decesele premature înregistrate anual în România sunt generate de consumul excesiv de alcool


Pune stop consumului de alcool!

Cei dragi au nevoie de tine sănătos fizic și mental!



Resurse:

  1. H. Rumgay, K Shield, H. Charvat, P. Ferrari, et al., Global burden of cancer in 2020 attributable to alcohol consumption: a population-based study, The Lancet, VOLUME 22, ISSUE 8, P1071-1080, AUGUST, 2021, https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(21)00279-5/fulltext

  2. www.medicalnewstoday.com

  3. www.health.clevelandclinic.org

  4. www.ncbi.nlm.nih.gov

  5. www.pubs.niaaa.nih.gov

42 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page