top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Imunitatea pe timp de criză

Actualizată în: acum 4 zile

Corpul tău este un geniu. A creat cele mai perfecționate arme cu ajutorul cărora se apără de invadatori, bacterii, viruși. Sistemul tău imunitar este brevetul organismului tău. Pe toată durata vieții el se perfecționează continuu. Ce se întâmplă în perioade critice cu mecanismele de apărare? Cum se reglează imunitatea pe timp de criză?

În societatea modernă, omul consumă o hrană cu o valoare nutritivă mult diferită față de cea consumată de strămoșii noștri cu mai mult de 2-3 generații anterior. În prezent alimentele provin din agricultura intensivă și parcurg apoi un lung proces de prelucrare industrială. De-a lungul acestui traseu primește influența nocivă a mii de substanțe chimice. Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale din Statele Unite arată că „dintre cele peste 80.000 de substanțe chimice utilizate în prezent în această țară (1), majoritatea nu au fost testate în mod adecvat pentru efectele lor asupra sănătății umane”.(1,2) Multe dintre aceste substanțe se pot regăsi și în alimente.(3)

Acesta este unul din motivele care, spun specialiștii, populația deține în prezent o imunitate scăzută.

Imunitatea pe timp de criză

Substanțele pe care le aduci în organismul tău influențează puternic funcționarea acestuia. Știința a dovedit valoarea alimentației corecte în susținerea stării de sănătate, incluzând aici și sistemul imunitar. Totodată, sistemul imun este puternic influențat și de stările psiho-emoționale și mentale ale ficărui individ în parte. De altfel, acest fapt este confirmat de oamenii de știință.

O meta-analiză, ce înglobează peste 300 de studii empirice, expune relația dintre stresul psihologic și parametrii sistemului imunitar la oameni. Pentru stresul acut (de scurtă durată) organismul uman a generat o reglare ascendenta potential adaptativă a unor parametri ai imunității naturale și reglarea descendentă a unor funcții ale imunității specifice. Stresul cronic (de lungă durată) a fost asociat cu suprimarea imunității atât celulare cât și umorale. Efectele de suprimare a imunității au variat în funcție de tipul de eveniment, și în unele cazuri, în funcție de vulnerabilitatea fizică generată de vârstă sau boală.(4)

Sănătos, așa-și-așa, bolnav

Imunitatea „pe timp de pace” este una fluctuantă între limite conservatoare, fără răspuns exagerat. Chiar și în această situație, nivelul adaptativ imunitar poate fi depășit, datorită deficitului de micronutrienți. Am arătat anterior cum contribuie alimentația modernă la starea de sănătate a organisului uman. În aceste condiții chiar și apărarea organismului sănătos suferă derapaje.

În stadiul incipient de îmbolnăvire organismul este deja implicat în zona care suferă dezechilibrul. El inițiază la acest nivel un adevărat mecanism logistic care implică energie și substanțe chimice într-un mod specific. Sistemul imunitar este și el prezent. În aceste circumstanțe, un stres de o anumită intensitate poate iniția o cascadă de evenimente le nivel intern care va conduce la creșterea riscurilor de îmbolnăvire prin infectare cu microorganisme patogene.

În cazul persoanelor care prezintă diferite tipuri de afecțiuni cronice cercetările privind efectele stresului asupra inflamației la populațiile clinice au demonstrat că expunerea la stres poate crește probabilitatea de a dezvolta boli, precum și exacerbarea condițiilor preexistente.(4)

Armonia vieții și imunitatea pe timp de criză

Vrei ca să treci peste perioadele stresante, și acum este una încărcată de nesiguranță și îngrijorare. Sistemul tău imunitar are nevoie de acțiuni zilnice care să îți mențină viață în armonie. Acest deziderat implică echilbru și stabilitate, ambele obținute prin acțiuni zilnice de bun simț:

  1. Alege o alimentație echilibrată bogată în legume, fructe, frunze verzi și semințe crude (aici afli mai multe despre aceste alimente);

  2. Evită orice exces: carne, zahăr, sare, … medicamente în special antibiotice și imunosupresoare

  3. Evită să devii dependent de lucruri inutile (tutun), ne-esențiale (alcool, cafea) și de compromis (mâncăruri socializante :băuturi energizante, fast-food, prăjeli și grătare, „ciuguleli” (mai pe înțeles, așa zisele mini-gustări : snacks-uri, semințe prăjite).

  4. Fă mișcare zilnic (constant) în aer liber

  5. Odihnește-te suficient, culcă-te la ore potrivite pentru un somn de calitate

  6. Gândește înainte de a adopta opiniilor celor din jur. Alege gândurile poztive pentru a te bucura de echilibru emoțional

Acum deții cheia unui sistem imunitar puternic. Pune în aplicare, nu aștepta soluții magice de la alții. Succes! (întrebări? lasă-le în comentariu, mai jos)

Referințe:

  1. Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale din Statele Unite, Substanțe chimice nocive, https://www.nrdc.org/issues/toxic-chemicals

  2. Krimsky S, The unsteady state and inertia of chemical regulation under the US Toxic Substances Control Act, PLoS Biol. 2017 Dec; 15(12): e2002404.

  3. Țîbîrnă M., Țîbîrnă C., Tratamentul nutrițional în bolile osoase și articulare, Ed.Pim 2020, pg.9

  4. Segerstrom SC, Miller GE, Psychological Stress and the Human Immune System: A Meta-Analytic Study of 30 Years of Inquiry, Psychol Bull. Author manuscript; available in PMC 2006 Feb 7.


Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.


(Articol publicat în 14 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

17 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page