top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Gândim ce vor alții

Gândim? Da! Dar ce? Hai să vedem ce gândesc alții ... diferit. ... - suntem făcuți pentru a urma liderii care pot comasa oameni, pentru că avantajele vieții în grup depășesc dezavantajele vieții solitare. A fost mai profitabil pentru noi să ne îndreptăm împreună într-o direcție greșită decât să ne îndreptăm singuri într-o direcție bună. Cei care l-au urmat pe idiotul încrezător și nu pe înțeleptul introspectiv ne-au transmis o parte din genele lor. Acest lucru transpare și dintr-o patologie socială: psihopații reușesc să adune discipoli. Nassim Nicholas Taleb


Concluzii: 1. Poți remarca că „suntem făcuți”, adică nu suntem noi înșine, și repet, conform celor afirmate în trecut, că suntem creația societății. Practic, am preluat informația pe care ne-a fost oferită (impusă prin educație, note, discipline, căi de urmat), astfel ne-a fost creionată o anume viziune asupra lumii care ne-a condus să gândim și să acționăm într-un anume fel ca să obținem rezultatele pe care ... societatea le dorește de la noi!

2. Să mai observăm din citat că, iarăși se pare, că suntem conduși de oamenii cu „gura mare” care au dobândit o încredere puternică în propria lor viziune încât luptă pentru ea fără să țină cont de repercusiuni.

3. Și nu rămâne ascuns faptul că ne lăsăm conduși, ignorând și totodată negând cu vehemență că se întâmplă acest lucru.


PS. E drept că e mai ușor să trăiești fără să-ți bați capul decât să-l pui la contribuție, așa că, gândim ce vor alții. Vom gândi liber atunci când vom pune la îndoială informația ușurică, facilă care corespunde principiilor deja învățate sau cel puțin atunci când vom „asculta” și o a doua opinie (sau chiar a 3-a, a 4-a ...) ca să avem de unde alege. În acel moment, cu siguranță vom înclina balanța spre informația care este încărcată cu cel mai mult bun simț.

3 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page