top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Fiecare e responsabil pentru viața lui.

Actualizată în: 8 dec. 2022

(articol preluat din www.constantintibirna.com publicat in 17.04.2020)

Fiecare e responsabil pentru viața lui, dar avem și o responsabilitate comună. Suntem cu toți români, parte a aceleași societăți românești. Dar înainte de toate suntem parte a unei familii și nu în ultimul rând fiecare dintre noi avem o viață proprie pe care ne lăudăm că o trăim așa cum vrem noi. (aici nu vorbim de copii, chiar dacă, în funcție de vârstă unii copii sunt destul de maturi, și nici persoanele fără discernământ).

Unii blamează tot ceea ce îi înconjoară, consideră că alții sunt de vină pentru tot „ce nu merge bine în țara asta”. Unii aleg să plece „scuipând” pe moștenirea strămoșilor săi, alții se leapădă de aceeași moștenire și lasă pe alții să „își facă de cap” cu frâiele puterii, iar unora nu le pasă de viitor implicându-se doar pentru profitul imediat și dacă se poate cât mai mare acum fără a se gândi la consecințe, făcând compromisuri nenumărate însoțite de grotesc și imoralitate, cum mai spun unii : „banul să iasă”, sau „ce-mi iese mie din asta?”

Suntem români

Că ne place sau nu suntem români și nimeni nu va șterge „eticheta” aceasta atât timp cât vom trăi. Nu vei schimba acest fapt indiferent cât de departe te vei duce în lumea asta. Sau oricât de intensă este atitudinea ta de discreditare a poporului român, a nației române și a țării România. Nu ai decât soluția să îți schimbi atitudinea, să vezi și părțile, partea bună a fenomenului românesc, să te ancorezi de aceste aspecte pozitive, să le crești … odată cu tine. Pentru că TU poți să fii cel care schimbă prin exemplul personal.

Se știe că omul este o maimuță socială. Imită gesturi, vorbe, atitudini, comportamente ale semenilor săi. Din acest motiv omul ajunge fan, alege să fie la modă sau este participant la o idee-principiu. Așadar, dacă eu, tu, sau cei mai mulți dintre noi devenim morali, cu bun simț, hotărâți cu gânduri de evoluție corectă, sănătoasă și RĂMÂNEM FERMI PE POZIȚIE, adică ne păstrăm și trăim în spiritul principiilor declarate, expuse, atunci cei din jur ne vor urma / imita, mai devreme sau mai târziu.

Viața ne învață că noi facem alegerile (sau credem că e așa). Așadar, soluția nu vine niciodată din exterior, permanent este alegerea noastră. E clar că nu vine nimeni să ne salveze. Nici personal și nici ca popor. Fiecare își vede interesul personal. Nu spun că este exclus ajutorul, dar libertatea o câștigi întotdeauna singur. Că e libertate fizică, emoțională, financiară, de opinie, de expresie, sănătate, bucurie, fericire …. Așadar, repet, fiecare e responsabil pentru viața lui.

Dacă vine altcineva să ne salveze, care este rolul nostru?

Prin urmare, nu vor veni americanii, rușii, UE sau orice altă națiune să ne salveze. Cred că ați remarcat că toți vor să ia de la alții și să dea alor lor. Dacă nu ți-ai dat seama până în prezent, suntem pe cont propriu. Fiecare popor este pe cont propriu. Că primește ajutor, câteodată, acest ajutor trebuie să se întoarcă de unde a venit, poate înzecit, poate cu dobândă, sau sub formă de obligație, toate fiind forme ale înrobirii, forme disimulate ale pierderii libertății.

NOI, poporul român, am fost dominați de când ne știm de lanțurile puterii altora sau alor noștri vânduți pe 3 arginți sau subjugați de dorințe de măreție și grandomanie. Acum 30 de ani tocmai ne-am scuturat de un jug ideologic. Dar am căzut cum se spune „din lac în puț”. Și cum aici e mai strâmt, nu mai încăpem și am început să evadăm din această înghesuială, dorind libertatea noastră individuală mai presus de cea de grup.

Acum (poți să) vezi cum e atunci când nu poți să faci ce vrei, simți stresul, neliniștea, furia, angoasa.

Acum suntem în situația de a fi lipsiți de libertate chiar dacă suntem departe de țară, bogați sau săraci, cu diplome sau fără, în poziții importante sau la lopată. Îngrădirea libertății individuale este acceptată pentru că ni se impune, legea e lege, dar și pentru că se vede în viitorul apropiat „scăparea” finalul celor 30 de zile (vezi starea de urgență, pandemia, covid19 …). Și poți acum constata cât de greu trece această perioadă, cât de încet și cât de apăsătoare este așteptarea. Pentru unii. Pentru alții este o bucurie, o bucurie a noului, a descoperirii a tot ceea ce a vrut să facă anterior și a amânat din lipsă de timp. Iată soluția.

Fii deschis să apreciezi ce îți face plăcere, ce chemare ai, ce domenii noi apar la orizont și te cheamă să le descoperi. E ca atunci când, în adolescență, apăreau oportunități pe care doreai să le urmezi în viață. E momentul să dai frâu imaginației, să-ți lași mintea să scoată din „unghere” ideile de geniu. Ai avantajul vechilor zicale: „caută și vei găsi”, „cine caută găsește”, „mi-a venit o idee!”, „când tu faci un pas către Dumnezeu, El face 10 către tine”. Să nu uităm toate acestea, nu suntem ai nimănui!

Suntem români din neamul celor care au clădit noi și noi invenții, inovații, au adus binele din sfera gândurilor universale în practica cotidiană. Ne putem lăuda cu un întreg univers de oameni valoroși, ca orice alt popor. Poate chiar ne putem mândri cu ai noștri pentru că au reușit să străbată anonimatul chiar mai bine decât alții, fii ai neamurilor puternice care au scris istoria. Noi nu am scris istoria dar am penetrat anonimatul prin valoarea infinită a spiritelor de geniu ale acestui popor.

Cum poți să nu fii mândru de asta?

Deci ce facem acum, în situația de față?

Un popor este media membrilor săi. O medie a tuturor sectoarelor vieții: relații, preocupări economice, financiare, educative, sănătate … Ce vreau să spun prin asta este că atunci când FIECARE, ÎN MOD INDIVIDUAL evoluează, media crește, poporul evoluează de asemeni și apar beneficii pentru toți.

Să remarcăm că poporul român își plânge de milă și totodată critică în stânga și-n dreapta, moștenirea trecutului și „asuprirea” venită de la alții. Ca să scape de toate acestea acceptă soluțiile altora, renunțând la libertatea sa în schimbul unui presupus viitor „mai sigur”. Sau cu alte cuvinte îi este frică să gândească, pentru că în trecutul său, a făcut asta în sfera sa restrânsă, în spațiul său limitat, pentru familie și comunitate apropiată.

Renașterea

A venit momentul să renaștem din cenușă! Noi românii, dar toți (unii vor spune că doar unii, că … ceilalți ….) suntem în cele mai profunde și poate ascunse adâncuri plini de calități umane. Toți le avem pe undeva ascunse, adăpostite ca să nu fie batjocorite de nesimțirea celorlalți. Aceste calități sunt comoara cea mai de preț a acestui popor român. Ținem la ele și le ascundem cât mai adânc de frica de a nu ne fi furate.

Se și recunoaște că „dacă ești bun ești prost”. Și românul, în prezent, în ultima sută de ani, vrea și el să scoată capul în lume și pentru că se lovește de o altfel de societate, vrea să copie să dea bine. Îi este frică să arate ce este cu adevărat. În acest mod ajunge să fie fals, să poarte măști și să se strecoare urmând reguli care nu-i aparțin și repet, este o trăire falsă. Și asta cu atât mai mult se vede și de aceea alții ne pot vinde, cumpăra, „controla”.

Tot ce am expus anterior este un preambul al unui viitor pe care mi-l doresc pentru acest popor, pentru cei din jurul meu și tuturor celor pe care ajung să îi cunosc. Îmi doresc să împărtășesc cunoașterea corectă a vieții trăită sănătos, să ating viețile tuturor celor care vor să fie români vitali, roșii în obraji și cu viziune pozitivă, de mai bine pentru ei și cei dragi lor.

Ce pot să fac eu pentru tine

Pentru că profesia mea este de nutriționist – dietetician mă voi limita să expun punctul de vedere în materie. Celelalte aprecieri-soluții le las în seama specialiștilor. Fiecare dintre voi excelează într-un domeniu. Oferiți celor din preajma voastră soluțiile cele mai bune pe care le cunoașteți, pe care le doriți și pentru voi. Astfel, sigur veți da ce e mai bun din voi.

Consider că neamul românesc a avut și poate continua să mențină o alimentație românească, sănătoasă. Iată care este soluția cea mai de bun simț pentru starea de sănătate a poporului român și a fiecărui român în parte. Fiind vorba de mâncare, se deschid două orizonturi:

  • Pregătirea alimentelor: agricultura, zootehnia, prepararea industrială și termică a alimentelor

  • Educație nutrițională : ce, cât, când și cum combinăm alimentele și ce valoare au nutrienții implicați în bunăstarea propriului organism

Ambele direcții caracterizează atât evoluția individuală cât și cea de grup, a populației. Și după principiul deja exprimat „fiecare e responsabil pentru viața lui”, acum, ce poți face tu personal este binevenit. Ce se întâmplă la nivel macro este o responsabilitate a liderilor de opinie, politici și specialiști. Cum îi putem determina să lucreze în folosul nostru al tuturor? Fiind noi exemplul de urmat. Dacă noi cerem și chiar cumpărăm produsele alimentare pe care NOI le dorim, celelalte vor dispare de pe piață. Refuzând să cumpărăm anumite produse producătorul ori va dispare ori va fi nevoit să producă ce cerem NOI! Sunt deja semnale că se petrece deja o astfel de modificare de optică în producție și comerț (vezi noile curente bio-, eco-, natural).

E un proces de lungă durată, trebuie început și … bulgărele de zăpadă va crește exponențial. Poate copiii, nepoți noștri vor trăi o adâncă recunoștință pentru eforturile tale de acum. Tu ce-ți dorești pentru copiii tăi?

Motorul schimbării

Pentru că este un subiect destul de vast, implicând multe informații și soluții complexe, nu rămâne decât să pornim motorul schimbării și să parcurgem pas cu pas drumul către o viață sănătoasă, liberă de boli și îngrijorări. Știi foarte bine că doar ceva nou poate aduce rezultate noi. Nu ai cum să obții alte rezultate făcând aceleași acțiuni.

Dacă îți este clar, te provoc să pui în aplicare recomandări noi, să adopți un stil de viață nou, care să îți aducă un stil de viață îmbunătățit. E doar în folosul tău. Dovadă stau sutele-miile de persoane care au pornit și sunt pe această cale.

Știi foarte bine că primul pas este să accepți schimbarea în viața ta.

E vorba de modificări care te pune la muncă, pentru că nimic nu se obține fără un efort pe măsură. Vestea bună vine odată cu preocuparea susținută zi de zi, efortul va deveni din ce în ce mai redus.

Cu alte ocazii, am dezbătut iar acum voi expune din nou cele patru principii ale alimentației corecte, sănătoasă. Cu aceste principii vei îmbunătăți tiparul alimentar. Cei care urmăresc recomandările mele deja știu foarte bine și au la îndemână cei patru prieteni:

  1. regula 50-50 (la fiecare masă principală 50% hrană preparată termic – 50% crud: legume, frunze verzi și semințe),

  2. variat, de sezon, mai aproape de natură (spălați BINEEE frunzele verzi, fructele și legumele! – fructele sunt la gustări între mese!)

  3. mestecați BINE! (un minim de 15-20 de ori pentru fiecare îmbucătură – este un ritm eficient!)

  4. mâncatul la timp (3 mese pe zi + 2 gustări între mese)

(Acești patru prieteni sunt caracterizați în detaliu în ghidul de nutriție „Sănătate are talie”, autor Constatnin Țîbîrnă – nutriționist și dietetician licențiat)

Să trecem la un nivel superior

Dacă consideri că poți mai mult, un articol de săptămâna trecută îți recomandă soluții care să îți crească calitatea vieții după perioada de izolare : https://constantintibirna.com/covid-19/

Totuși nu uita cu ce am început. Fiecare e responsabil pentru viața lui. Tu ești viața ta! Nimeni din afara ta nu poate, fără acordul TĂU, să îți impună ce, când, cum și cât să faci acum, în clipa următoare, mâine și anii ce vor urma. Știu că poți, orice român poate să devină varianta sa originală. Eu nu numai că îți țin pumnii ci chiar pot fi alături de tine atunci când crezi că ai nevoie de sprijin. Citește articolele, urmărește ce spun în filmările mele și întreabă-mă. Asta este viața mea. Tu vrei să devii o variantă mai bună iar eu te asigur că nu vei fi singur. Am convingerea că mă poți avea aproape. SUCCES!

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Yorumlar


bottom of page