top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Față în față cu eticheta alimentară

Actualizată în: 7 feb. 2023

Sau ce lucruri să eviți în mâncarea ta.


În prezent, până ce au ajuns pe rafturile din magazin, alimentele au trecut printr-un șir lung de procese industriale. Din acest motiv poartă denumirea de alimente procesate. Din cele mai vechi timpuri, din perspectiva condițiilor climatice omul a căutat să conserve alimentele pentru vremurile cu penurie alimentară (secetă, iarnă) și, în plus, a gătit alimentele pe foc, ceea ce este tot o formă de procesare.

Alimentele integrale procesate, prin procedeele utilizate în gospodăria bunicilor, stră-bunicilor noștri, nu sunt de evitat. Ba chiar unele dintre aceste metode tradiționale aduc îmbunătățiri alimentelor, făcând ca nutrienții acestora să fie mai disponibili.

În ultimii 100 de ani ingeniozitatea umană la capitolul procesare pentru gust, textură și conservare s-a intensificat atât de mult, încât avem în prezent o selecție aproape infinită de alimente și băuturi noi. Și cu toate acestea majoritatea nu sunt foarte sănătoase, de fapt, multe dintre ele alimentează explozia de boli cronice, diabet, boli cardiovasculare, cancer, pe tot globul.

Acesta este motivul pentru care suntem „obligați” să alegem dintre alimentele procesate pe cele pe care le putem mânca în siguranță și pe cele pe care să le evităm.


Așadar, ce faci când ești pus față în față cu ingredientele de pe eticheta unui aliment procesat?


Când ții în mână un aliment procesat, primul pas este să apreciezi cât de aproape este de condiția sa naturală.


Urmează să citești lista cu ingrediente de pe etichetă (acele cuvinte scrise cu litere mici) și să eviți a cumpăra următoarele alimente, care:

  • conțin ingrediente cu nume dificil de pronunțat (utile unui laborator de chimie și nu corpului tău),

  • are enumerate în listă mai mult de cinci ingrediente, dacă nu le recunoști pe toate (de exemplu roșii, ulei de măsline, apă, busuioc, foi de dafin, oregano, sare),

  • conțin denumirea „hidrogenat”,

  • conțin aditivi, conservanți sau coloranți

  • conțin denumirile fructoză, sirop de porumb, îndulcitor, zahăr (cu atât mai mult cu cât aceste denumiri se află în primele 4 poziții din lista de ingrediente)

  • conțin monoglutamat de sodiu, ascuns și în denumirile : „proteină vegetală”, „proteină vegetală hidrolizată”, „arome”, „arome naturale”, „mirodenii” (interesant, ce imaginație, nu-i așa?) - monoglutamatul de sodiu este aprobat și considerat ca fiind sigur, dar se știe că este o excitotoxină care afectează (grav) celulele creierului și totodată induce foame și pofte de carbohidrați (tocmai ce se dă șoarecilor de laborator în experimente, pentru a-i îngrășa !),

  • sunt prezente în reclamele tv/ radio ... Gândește: de ce nu primesc reclamă broccoli, sau salata verde? Mulți autori consideră că cele mai rele alimente primesc cel mai mare spațiu de publicitate.

  • sunt prezente și le poți cumpăra de la fereastra restaurantelor, patiseriilor, chioșcurilor ...

  • nu existau în forma procesată pe vremea bunicilor tăi

Niciodată nu poți fi pe deplin informat pentru a mânca și a bea corect și pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.

Și totuși, cum poți să te informezi onest?

Nu-ți rămâne decât să citești despre ce bagi în gură. Așadar recitește recomandările de mai sus și aplică-le atunci când mergi la cumpărăturile alimentare. Vei distinge între alimentele procesate pe cele mai puțin nocive și astfel va fi cu mult mai ușor să îți menții la cote înalte starea de sănătate.

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page