top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

După Covid 19 care va fi realitatea individuală posibilă?

(articol preluat complet din site www.constantintibirna.com, publicat in data de 10 aprilie 2020)

Te-ai gândit? Ce scenariu este în mintea ta? Cum ne vom reîntâlni după „stat acasă”, după agresiunea lui Covid 19?

Cei mai mulți dintre noi, în prezent, trăiesc o adevărată teroare de apropierea de un necunoscut, chiar și de cineva cunoscut! În curând această stare de urgență va înceta iar noi, cu toții, ne vom trezi iarăși „înghesuiți” în această societate, în acest mediu social supra-populat. Să recunoaștem că vom scoate din buzunarele minții aceleași apucături. Să recunoaștem că nu se schimbă obișnuințele de o viață în câteva săptămâni, chiar dacă frica de îmbolnăvire este un motiv forte.

Și iarăși întrebarea: „ce vei face după izolarea impusă de prezența Covid 19”?

După cum ai aflat, un organism puternic trece ușor peste boală, asimptomatic. Altul, mai puțin puternic, suferă mai mult, iar cel cu imunitatea „la pământ” poate chiar părăsi planul fizic. Această situație este valabilă și în cazul altor răceli și gripe obișnuite. Deci întrebarea ajutătoare este, de ce sunt situațiile atât de diferite?

Medicina ne spune de mulți ani că poți trece peste boală dacă ai un organism puternic. Cu alte cuvinte, organismul îndeplinește câteva caracteristici valoroase: este hrănit bine, face față cu brio stresului cotidian, are un ritm veghe-somn optim și implicit are un sistem imunitar eficient.

Mai putem adăuga un atu valoros: lipsa încărcării cu substanțe toxice. Și cît de multe știm despre nocivitatea adusă de fumat, mediu poluat cu pesticide, ierbicide, emanații industriale și urbane …. Tu cum vei face față provocărilor și cât de propiat ești față de natură?

E primăvară și sezonul vine cu trei soluții de detoxifiere


E momentul să descoperi noul. Dacă tot stai acasă, ca să nu te plictisești, îți recomand să încerci lucruri noi care să îți aducă beneficii. Nu lăsa clipele să zboare fără folos!

Încă mai ai timp să testezi ce îți priește și ce nu.

Organismul a fost în perioada de iarnă nevoit să acumuleze rezerve pentru a face față agresiunii mediului rece și a schimbărilor de temperatură, însoțite de asaltul microrganismelor care își reiau ciclul vieții, se înmulțesc și vor să se hrănească. Așadar, primăvara, mediul înconjurător este unul plin de transformări intense ce se răsfrâng și asupra noastră a tuturor.

Dacă organismul este pregătit, va „înflori”, dacă nu, va suferi: astenie de primăvară, dureri de cap, sinuzite, răceli, gripe, amplificări ale neplăcerilor gastrice și nu în ultimul rând alergii.

Atenție : asumarea postului alimentar se recomandă doar de către persoanele sănătoase, sau mai clar, de cele care nu administrează medicație pentru orice tip de boală cronică. În cazul persoanelor care își administrează medicație specifică bolii sale cronice, diagnosticate, le recomand să contacteze un dietetician. Acesta va ști care este tratamentul nutrițional cel mai bun în această situație.

Cele trei soluții pentru detoxifiere

sau ce poți face acum, cum poți să îți pregătești organismul pentru contactul cu mediul social, post Covid 19.

1. POSTUL ALIMENTAR

Această primă soluție o știm foarte bine dar nu o aplicăm pentru că ne preocupăm de alte și alte lucruri „mai importante” din viața noastră: carieră, mașină, casă, telefon, facebook, politică, fotbal, shoping … Postul este de departe acțiunea cu cel mai puternic impact în procesul de detoxifiere. Postul poate fi: total, doar cu apă, pe perioade delimitate de timp, pornind de la câteva ore până la câteva zile, intermitent, pe perioada a câteva ore și poate deveni complex vegetarian, vegan sau row-vegan. Atunci când te-ai hotărât să ții un post alimentar, de un real folos îți va fi un prieten alături sau/și Dumnezeu, Universul, o ființă spirituală pozitivă superioară. Îți reamintesc că nu oricine poate să se angreneze la post, așadar recitește paragraful de mai sus.

2. ÎMBUNĂTĂȚIREA TIPARULUI ALIMENTAR

A doua soluție este îmbunătățirea tiparului alimentar. Cei care urmăresc recomandările mele deja știu foarte bine și au la îndemână cei patru prieteni:

  1. regula 50-50 (la fiecare masă principală 50% hrană preparată termic – 50% crud: legume, frunze verzi și semințe),

  2. variat, de sezon, mai aproape de natură (spălați BINEEE frunzele verzi, fructele și legumele! – fructele sunt la gustări între mese!)

  3. mestecați BINE! (un minim de 15-20 de ori pentru fiecare îmbucătură – este un ritm eficient!)

  4. mâncatul la timp (3 mese pe zi + 2 gustări între mese)


(Acești patru prieteni sunt caracterizați în detaliu în ghidul de nutriție „Sănătate are talie”, autor Constatnin Țîbîrnă – nutriționist și dietetician licențiat)

3. ALEGE SCOPURI MĂREȚE PENTRU VIAȚA TA

A treia soluție: descoperă ce îți place cel mai mult în viața ta și pregătește-te, planifică, organizează ca să începi cu entuziasm maxim atunci când vei fi liber să te deplasezi. Adaugă stropi de emoție, bucurie și recunoștință, bun simț și apropiere față de toți oamenii pe care îi incluzi în visele tale. Acum, că stai acasă și grijile exterioare au dispărut, gândește mai mult în folosul tău și al familie tale. Renunță la vicii, acțiuni inutile și lucruri nocive. Eliberează-ți viața de țigară, alcool și pierderea de timp on-line (jocuri, faceboook …), îți recomand să te apropii cel mai mult de natură și de oferta naturii – mai curat, mai natural.

Nu uita că celulele corpului tău se hrănesc cu substanțele pe care tu le ingerezi zilnic. Și creierul tău se hrănește cu ce bagi în gură! Știi foarte bine că alimentele bune sunt cele curate, mai aproape de natură.

Scopurile mărețe sunt acele gânduri care s-au născut dintr-o minte curată! Cu un vehicul, creierul, apt pentru o evoluție provocatoare dar în același timp încărcată de valori umane.

Fii înțelept și alege doar bunul simț!

Cândva, oamenii știau că sănătatea este menținută și redobândită deopotrivă cu ajutorul a ceea ce intră și ce iese pe gură. Cum poți crede că vei funcționa bine dacă îi dai corpului substanțe toxice, inutile-balast? Sau cum vor reacționa celulele tale la stresul generat de îngrijorările tale? Dacă vorbele tale sunt încărcate de stări interioare negative, știi ce agresivitate apare ca răspuns chimic în celulele tale? Cum te vei simți periodic biciuit pe interior? Alege în fiecare zi un moment de liniște cu tine însuți. Gândurile tale vor fi mai bune și vei lua hotărâri mai înțelepte.

Dacă tot ne-am liniștit acasă în această perioadă, liniștește-ți și mintea.

La final, e greu să renunți la alimentele cu etichete colorate, expuse în reclame agresive și consumate de toată lumea? De ce unii reușesc să își continue viața fără toate acestea? Și dacă ei pot înseamnă că oricine poate. Deci și tu poți face alegeri alimentare corecte.

Cele trei soluții te vor pregăti să dai piept cu viața după această perioadă de limitări determinate de prezența Covid 19. Vei dobândi un organism mai puternic, mai curat și cu un sistem imunitar optimizat. În plus, vei avea motive suficient de puternice să îți schimbi viața în mai bine!

Te îmbrățișez cu drag! Mult succes!

13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page