top of page
Poza scriitoruluiMihaela Țîbîrnă

De ce să consumi sucuri verzi

Actualizată în: 21 ian.

Sucul verde este băutura pe care o poți include în ritualul tău de alimentație sănătoasă pe tot parcursul anului.


Se prepară din legume și frunze verzi şi lămâie, la nevoie (dacă nu îți place gustul).

Cele mai frecvente frunze și legume verzi utilizate sunt: spanac, frunze de sfeclă roşie, varză kale, lăptuci, salată verde de toate soiurile, țelină apio, dovlecel, ardei verde gras, castraveți, frunze aromatice( patrunjel, hasmațuchi, mărar, oregano, coriandru) păpădie, urzici, iarbă grasă, untișor, frunze de ridichi si de morcov, broccoli – cu cât legumele sunt mai închise la culoare, cu atât sunt mai bogate în nutrienţi!

Acest suc verde este cu atât mai necesar în condițiile unei alimentații haotice, și deficitare în nutrienți. Spre bucuria mea, acest gen de suc devine din ce în ce mai popular, chiar dacă gustul nu este la început pe placul tuturor!

Cum începi?

Dar, cum obișnuința este a doua natură, odată ce ai perseverat minim 10 zile în a-l consuma dimineața sau seara (în funcție și de programul fiecăruia) devine un must have de care nu o sa te mai poți despărți. Și iată și de ce!


De ce este important să bei suc verde


1) Are un conţinut redus de glucoză (zahăr!) față de sucurile din fructe care excelează aici. Prin urmare, în cazul diabeticilor, este extrem de benefic pe termen lung.


2) Asigură absorbţia rapidă a nutrienţilor și se digeră ușor

Sucul verde este uşor de digerat şi absorbit cu efort minim de către organism. Conţine o pleiadă de vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime care sunt absorbite rapid în sânge şi digerate incredibil de repede, permiţând organelor digestive să ia o pauză.


Toți nutrienții din frunze și legume ajung mai rapid şi în cantitate mai mare în sânge dacă sunt consumate sub formă de suc, şi nu cu tot cu fibră. Imaginează-ți cum ar fi să ronțăi 1 kg de frunze și legume verzi. Eu aș avea de “muncă” cel puțin 2-4 ore, și, în plus, cantitatea de fibre ar fi mult prea mare pentru sistemul digestiv și este posibil să genereze chiar și balonare.

De altfel, orice este ingerat în stare solidă solicită și ține ocupat sistemul digestiv și implicit necesită o cantitate mare de sânge concentrat aici, privând astfel alte organe importante de nutriție adecvată pe acea perioadă. Prin urmare, cu cât NU ținem captiv sângele, cantonat pe digestie, cu atât mai profitabil pentru economia organismului. Sucul însă ajunge direct în fluxul sangvin, oferind în mod “gratuit” tot ce are el mai valoros.


3) Are efect alcalinizant asupra organismului tău

Un organism care nu trebuie “să lupte cu mâncarea” pentru a-și păstra homeostazia corespunzătoare între alcalin și acid, este energic, flexibil, echilibrat şi puternic din punct de vedere imunitar.


La polul opus, un organism care este nevoit să își utilizeze resursele pentru a păstra un PH corespunzător este predispus la o multitudine de boli degenerative, infecţii, inflamaţii şi cancer și alte neplăceri. Sucul verde are capacitatea de a menține fără efort și fără “a cheltui” minerale din oase și dinți, PH-ul corespunzător, graţie bogăției de minerale și nutrienți care se regăsesc în legumele verzi proaspete.


4) Asigură doza zilnică recomandată de legume

Cele 6-8 porţii de legume şi fructe pe zi sunt, de cele mai multe ori, imposibil de “strecurat” în alimentația unei zile.

Mai ales că este necesar să aştepţi să se digere eficient fiecare masă a zilei, deci şi alte alimente pe care le consumi.

Un litru de suc proaspăt din legume îţi asigură din belșug această doza zilnică recomandată!

Și pentru că în suc poţi include legume pe care nu îţi place să le mănânci de obicei, ai și mai mult de câștigat.


5) Vei dobândi o imunitate mai bună!

Sucul verde îţi asigură o doză consistentă de fitonutrienți și antioxidanți și conţine energie biofotonică capabilă să revitalizeze organismul și să susțină eficient sistemul imunitar.


6) Te ajută să îți menții sănătatea creierului și să redobândești o memorie excelentă!

Studiile de specialitate arată că persoanele care beau suc proaspăt de cel puţin 4 ori pe săptămână au cu 76% mai puţine şanse de a manifesta Alzheimer, comparativ cu cele care beau suc doar o dată pe săptămână. Imaginează-ți că sunt oameni care nu au băut niciodată așa ceva.


7) Detoxifică organismul

Sucul verde “permite” corpului să se curețe de reziduri metabolice, dând permisiunea sistemului digestiv, rinichilor, sângelui şi ficatului să se detoxifice mult mai ușor.


8)Te face să te simți energic/ă și plin/ă de viață!

Pentru că este atât de bogat în nutrienţi, sucul verde asigură o balanţă optimă a pH-ului, este plin de enzime, clorofilă și “energie electrică. Ceea ce rezultă este că organismul se energizează.

Iar partea cea mai motivantă este că simţi “bustul”de energie aproape instant! Doar încearcă, nu zic să mă crezi. Teoria se verifică în practică!


9) Obții o hidratare intensă!

Apa este esenţială pentru ca celulele corpului să funcţioneze normal. Sucul verde ajută la completarea celor 2 litri de lichide pe care trebuie să le bei în fiecare zi.


10) Stimulezi pierderea în greutate!

Pentru aceasta, trebuie să bei suc verde cu foarte puţine fructe sau cel mai bine deloc. Fructele se mănâncă separat de orice alt aliment. În plus sucul verde este bogat în magneziu care se regăseşte în cantităţi mari în toate legumele verzi și proteine ușor absorbabile și de o calitate premium. Când organismul beneficiază de suficient magneziu și proteine de caliate, poftele alimentare scad, iar tu vei mânca mai rar şi mai putin pentru că pur și simplu nu vei mai simți foamea.


Recomand 500ml-1000 ml de suc verde pe stomacul gol, cu cel puţin o oră înainte de masă.

Cu 1 litru de suc proaspăt îţi asiguri doza zilnică recomandată de legume într-o formula rapid absorbabilă a nutrienților, fără vreun efort digestiv sau cu un efort minim.


Astfel, băut dimineața îi dai răgaz organismului tău să elimine rezidurile metabolice rezultate în urma “reparării”(regenerării) pe care, dragul de el o face în timpul nopții. Te asigur că,acum, în prima parte a zilei, nu ai nevoie de mâncare complicată și consistentă.


Cu dor de verde, Mihaela Țîbîrnă-Nutriționist și Dietetician


În Programul Start în Alimentația Vegană - 10 zile de PROGRAM INTENSIV care începe pe 10 aprilie vei primi și 10 combinații delicioase de frunze și legume verzi pentru sucul tău verde pe lângă toate celelalte avantaje. Poți oricând accesa programul de pe acest site dacă simți că este și pentru tine. Înregistrarea în program este aici.


Alege Verde pentru Viață!

137 afișări1 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 Comment


bottom of page