top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

De ce nu pierd în greutate?

Actualizată în: 27 nov. 2022

Mănânci ce îți spune dieta, faci mișcare și consideri că faci totul corect? Cu toate acestea după primele kilograme pierdute la început ajungi inevitabil la temutul platou de stagnare? De ce nu pierd în greutate?

Teoretic, pierderea în greutate ar trebui să fie ușoară. Sunt sigur că ai respectat recomandările, ai redus caloriile, te-ai organizat, ți-ai luat angajamente, ai strâns din dinți și tot nu ai scăpat de kilogramele în plus. Ei bine, acest lucru este într-adevăr frustrant!

Nu renunța! Pentru că mai jos vei afla care sunt primii cei mai importanți trei pași prin care poți debloca metabolismul de ardere a grăsimilor corporale în exces.

Pierderea în greutate necesită efort susținut, dar recompensele merită! Ce beneficii valoroase:

  • o inimă mai sănătoasă

  • mai multă energie.

  • atunci când te uiți în oglindă îți place ceea ce vezi.

Te motivează toate acestea? Să vedem care sunt acțiunile cu cel mai mare impact în drumul tău spre greutatea dorită.

1. Setează-ți așteptări realiste pentru pierderea în greutate

Pentru a avea succes cu pierderea în greutate, trebuie să ai așteptări realiste și sănătoase și să ai răbdare! Este normal să nu poți îndepărta toată greutatea suplimentară într-o săptămână sau o lună. Gândește-te că ai pus kilogramele în ani de zile și nu a fost o creștere constantă, au existat perioade de platou în care organismul s-a menținut la o anumită greutate și apoi a reluat ”depozitarea grăsimilor”. Așadar, vei pierde în greutate în ritmul propriu al organismului tău și sigur va dura ceva timp până să pierzi toate kilogramele pe care le ai acum în plus.

Știința nutriției ne avertizează că orice pierdere rapidă și masivă în greutate, în 2-5 zile, de fapt este rezultatul eliminării forțate a apei din organism. Metabolismul nu are îmbunătățiri marcante într-un timp atât de scurt, el se reglează în timp de săptămâni și se stabilizează în luni – ani !

De foarte multe ori, persoanele cu exces ponderal sunt nerăbdătoare și chiar își închipuie că vor pierde imediat acest exces, iar dacă nu se întâmplă acest lucru caută alt regim, altă dietă. E posibil totuși să fii pe drumul cel bun, trebuie doar să ai răbdare și să acționezi mai mult timp.

2. Mănâncă mai mult din ceea ce are nevoie organismul tău și mai puțin din ce nu are nevoie


Toate substanțele chimice (nutritive) de care are nevoie corpul tău pentru a trăi și a rămâne sănătos provin din exterior, din mâncare. Atunci când mănânci doar câteva alimente pentru că îți plac cel mai mult, de fapt aduci în organism doar o parte din nutrienții de care acesta are nevoie.

Mănânci de fapt zilnic și la fiecare masă : carne, lactate, ouă, pâine și cartofi. În plus adaugi necontrolat sare și zahăr, alcool și cafea! Din aceste alimente organismul primește doar o parte din nutrienții necesari.

Lipsesc din hrana ta zilnică prea des și sunt într-o cantitate mică sau chiar deloc, alimentele de origine vegetală (frunze verzi, legume, fructe și semințe).

Fii încrezător în puterea alimentației naturale, curate și de sezon. Mănâncă des, sau mai sigur, adaugă la oricare masă principală o salată ”uriașă”. Acest aport îți poate aduce nutrienții de care are nevoie imperios corpul tău. Mai mult chiar, îți poate favoriza pierderea în greutate și menținerea stării optime de sănătate!

3. Mănâncă mai des și mai puțin

Dacă nu mănânci la timp, corpul tău va încerca să compenseze deficitul excesiv de calorii din perioadele de înfometare zilnică, încetinind metabolismul. Să recunoaștem că omul contemporan nu mănâncă pe parcursul zilei suficient. Astfel foamea „se ascunde undeva” și „se aruncă hulpav” asupra bucatelor de la masa de seară.

Mai clar de atât nu se poate: organismul tău caută să compenseze perioadele de lipsă cu depozite pentru „vremuri grele” și își formează un mecanism de protecție prin depozitare a unui procent din … orice mănâncă! Cu un astfel de automatism e normal să te întrebi ”de ce nu pierd în greutate?”. Mai mult chiar, tot ceea ce faci pare a fi o luptă cu kilogramele în plus.

Ceea ce ai de făcut este să îți dezveți organismul de această „specializare”. Singurul mod de a face acest lucru este să mănânci la timp. Cu alte cuvinte să așezi la masă corpul tău în mod periodic, la mic dejun, prânz și cină și totodată să îl răsfeți la gustări cu delicatețuri … de sezon. Nu uita că te poate ajuta maxim și punctul 2 de mai sus. Adaugă alături la masa principală o salată „uriașă”.

Cu acești trei pași începi o călătorie care te va uimi prin recompense grozave. Să îți repet că vei avea o inimă mai sănătoasă, mai multă energie și atunci când te uiți în oglindă îți place ceea ce vezi. Merită efortul!

Dacă vrei să continui călătoria și să beneficiezi de rezultate cu mult mai fascinante poți să citești ghidul de nutriție „Sănătatea are talie!”. Acesta te va susține pe termen lung să scapi de excesul de grăsime corporală și să minimizezi riscurile de îmbolnăvire ale corpului tău. Sau, cu alte cuvinte, devii posesorul unui corp sănătos și a unei siluete de invidiat!

15 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page