top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

De ajutor iarna - sezonul mâncărurilor „grele”

Actualizată în: 26 oct. 2023

Vine iarna - sezonul mâncărurilor „grele”

Pe timp de iarnă mâncăm mai gras, mai gătit, mai combinat și mai puțin crud, mai puțin verde. Din obișnuință sau din lipsă de preocupare pentru sine. Urmează (mai ales la mesele copioase ale sărbătorilor de iarnă) o muncă susținută, brutală și aspră a stomacului, intenstinelor și în special a ficatului.

Ficatul esete „bucătarul (extrem de) loial”, care nu doarme niciodată. Bucătăria aceasta este deosebit de potentă. Și după cum bine intuiești are nevoie atât de aprovizionare cât și de curățenie, ambele eficiente. Această cerință este îndeplinită prin:

  • consumul legumelor și fructelor de sezon în cantități optime (perzonalizat)

  • aport de alimente vegetale verzi - putem găsi frunze verzi în comerț și pe timp de iarnă (!) - preparăm vlăstari / germeni la noi în bucătărie (super-aliment!)

  • administrare de suplimente nutritive (când organismul solicită - puteți cere sprijinul nostru în privat) protectoare hepatice, cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante.

  • folosirea uleiurilor esențiale pure cu grad terapeutic hepatoprotectoare și a celor care susțin procesul complex de digestie al alimentelor.

Mai puțin mediatizat și deci mai puțin cunoscut, ultimul demers, cel al utilizării uleiurilor esențiale, are deplină recunoaștere în lumea științei medicale. În sprijinul acestei afirmații, atașez o recenzie, care a analizat 83 de articole publicate în trei baze de date Sciencedirect, Springer și PubMed. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7540227/)

Astfel, 27 de tipuri de uleiuri esențiale s-au dovedit a avea proprietăți hepatoprotectoare (menționez 16 dintre aceste uleiuri esențiale): Achillea biebersteinii Afan (coada șoricelului) Anethum graveolens L. (mărar) Artemisia halodendron (pelin) Carum carvi (chimen) Cinnamomum osmophloeum (scorțișoară) Coriandrum sativum (coriandru) Cymbopogon citratus (citronela) Foeniculum vulgare (fenicul) Hypericum scabrum (hypericum) Marrubium vulgare (unguraș, cătușnică) Pimpinella anisum (anason) Pistacia chinensis (fistic) Rosmarinus officinalis (rozmarin) Satureja rechingeri (cimbru de grădină) Thymus capitatus (cimbru de câmp) Zingiber officinale (ghimbir)


Așadar, uleiurile esențiale au proprietăți hepatoprotectoare dovedite, studiile evidețiind și importante efecte pozitive ca suport în tratamentul afecțiunilor hepatice. Cu atât mai mult, uleiurile esențiale acționează sinergic și holisitic. Cu alte cuvinte, ele își pot potența efectele pozitive când sunt administrate împreună, iar spectrul lor de acțiune se lărgește asupra multor sisteme ale corpului.

Pentru informații și sprijin în alegerea uleiurilor esențiale potrivite pentru tine, lasă un comentariu cu: „Da, vreau să știu ce uleiuri esențiale îmi sunt utile mie”, și te vom ajuta cât de repede putem.

4 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page