top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Cum poți să-ți menții greutatea de sărbători fără să renunți la rețetele preferate

Actualizată în: 8 dec. 2022


Să știi că vei avea beneficii remarcabile chiar înainte de a ajunge de sărbători. Acum știi cum poți să-ți menții greutatea de sărbători fără să renunți la rețetele preferate.

Bine te-am găsit. Sunt Constantin Țîbîrnă, Nutriționist și dietetician, master în nutriție și dietetică profilactică și curativă.

Am un mesaj încurajator pentru tine, cel care ai nevoie să pierzi în greutate, respectiv să îți menții greutatea corporală.

În fiecare an clienții cabinetului scapă per total de sute de kilograme. Și au căpătat încredere absolută în ceea ce fac zilnic pentru că de sărbători și în vacanțe reușesc să-și mențină greutatea.

Și ce este mai entuziasmant, nu este nevoie de mare lucru pentru a obține rezultate.

Pentru perioada 15 noiembrie – 24 decembrie pui în aplicare doar 3 acțiuni simple. Acestea te vor pregăti pentru masa de sărbători.

Este nevoie de o altă abordare a menținerii greutății corporale!

Totuşi, dacă nu ai reuşit să îți menții eficient greutatea corporală până acum, dă-mi voie să te opresc înainte să fii prea dur cu tine.

Dă-mi atenţia ta pentru câteva minute şi o să înţelegi repede cum te pot ajuta. Am lucrat deja cu sute de oameni aflaţi în aceeaşi situaţie.

Acum poţi deprinde chiar tu cele 3 acțiuni simple dar esenţiale pentru a te menține la greutatea dorită.

1. Mănâncă prânzul la oră fixă.

Atunci când mănânci la prânz organismul tău a primit hrană, substanțe nutritive care îl susțin, va avea energie și va funcționa eficient până la masa de seară. Dacă „sari” prânzul cu siguranță până la cină se va instaura foamea exagerată. Atunci vei mânca rapid, pe nemestecate, o cantitate cu mult mai mare decât e necesar. În felul acesta corpul tău va fi suprasolicitat, digestia va fi una greoaie și va proceda și la un mecanism esențial pentru câștig ponderal!

Cina devine o masă bogată cantitativ. Va avea un aport crescut de calorii și organismul tău va consuma atât cât are nevoie. Ține cont că intri în perioada de relaxare, după munca de peste zi. Astfel, va rămâne o parte importantă din aportul caloric care nu va fi consumată și inevitabil se vor completa depozitele de grăsime corporală.

Și, uite așa, se evidențiază formele corporale ale corpului tău. Acesta va depune rezerve pentru perioadele de înfometare (atunci când „sari prânzul”). Acest proces devine unul și mai amenințător prin însăși faptul că organismul va învăța să depună o parte din caloriile ingerate indiferent că primește o cantitate mică sau una mare de alimente!

Să îți propui și să te organizezi în așa fel încât să mănânci în fiecare zi prânzul este un lucru la îndemână pentru oricine. Te anunț că toți cei care și-au propus au reușit și deci poți și tu!

2. Orice masă de prânz conține o salată de frunze verzi și legume

Despre valoarea consumului zilnic de legume și fructe, ne tot vorbesc de ceva ani medicii, nutriționiștii și instituțiile abilitate. Mai mult chiar, auzim des în media (TV, radio) recomandarea: „Consumați zilnic fructe și legume”.

Cum acest îndemn este vag și deloc stimulator, sunt necesare câteva explicații ajutătoare.

Alimentele vegetale prin conținutul lor în fibre ajută digestia, tranzitul intestinal, împiedică creșterea abruptă a glicemiei și contribuie la micșorarea nivelului colesterolului la nivel sanguin. Toate aceste beneficii sunt însoțite de multe altele generate de bogăția de micronutrienți: vitamine, minerale, enzime și mii de alți fitonutrienți deosebit de valoroși.

Toate avantajele de mai sus sunt încununate pentru tine cu valoarea supremă : vegetalele consumate la masa principală, împreună cu rețeta preferată te ajută să îți menții greutatea și îți îmbunătățește modul de funcționare al diferitelor sisteme din organism.

Nu-i așa că e provocator? Și nici măcar nu e greu!

Să vedem și ultima recomandare, la fel de simplă:

3. Angrenează-te în fiecare zi să realizezi 20 de minute de exerciții fizice

Pentru a fi mai ușor poți să le realizezi atunci când îți permite programul tău. Ce îți propun: un set de exerciții simple de gimnastică : aplecări, fandări, rotații, extensii, elongații și orice alt tip de mișcare: flotări, genuflexiuni, abdomene, alergare ușoară, toate realizate fără forțare doar să îți creeze senzația de bine în timpul și post-execuție.

Pentru tine, iată variantele de timp propuse:

  • Dimineața la trezire, după siestă (toaletă, duș, perierea dinților, curățirea limbii) poți efectua oricare din exercițiile menționate în ritm propriu, timp de 5-20 minute. Dacă alegi o durată mai redusă, vei completa până la 20 minute în timpul zilei.

  • Oricând pe parcursul zilei, atunci când programul îți permite. Fiind simple și fără implicare de echipament de antrenament sportiv, le poți realiza în pauzele posibile.

  • Seara, la 2 ore după servirea cinei. Digestia la nivelul stomacului se încheie, acesta este acum gol și astfel se evită riscul de revenire a conținutului alimentar din stomac pe esofag.

Totuși, de ce îți recomand să „consumi” toate minutele dimineața, pentru că în timpul zilei cu siguranță vor apare activități cu mult mai urgente. Dimineața, „ți-ai luat de-o grijă”!

Atenție, trezitul de dimineață cu 20 minute mai devreme implică organizare optimizată seara. Somnul pornește un pic mai devreme.

Faci exerciții fizice zilnic ai numai beneficii

Totuși, ce e remarcabil la execuția perseverentă zilnică ! Oboseala, stresul, apatia se diminuează și chiar pot dispare pentru că organismul „renaște” prin stimularea, îmbunătățirea multor funcții interne printre care cele mai importante fiind metabolismul energetic și detoxifierea prin mișcarea lichidelor corpului în special a limfei. Așadar fii liniștit. Vei dormi suficient și somnul va deveni unul calitativ. Dimineața va fi una a bucuriei că începi o nouă zi și pentru că te vei simți minunat! În sfârșit faci ceva bun și pentru TINE!

Un alt mare (MARE!) avantaj al creșterii nivelului de activitate fizică regulată îl reprezintă stimularea funcțiilor cerebrale, fapt dovedit de studii în domeniul neuroștiinței. Conform dovezilor aduse de oamenii de știință, se constată îmbunătățiri remarcabile ale memoriei, atenției și a altor funcții cognitive importante cum ar fi creșterea abilității de învățare a unei limbi străine.

Și încă un fapt uimitor exprimat de Dr. David Perlmutter, o somitate în domeniu: ”Iată avantajul secret al exercițiului fizic: conferă agilitate neuronilor și abilitatea de a îndeplini sarcini noi. Nu știm în ce mod exercițiul fizic facilitează reconstrucția mintală completă, la nivel molecular, dar știm că BDNF (n.n. factor neurotrofic derivat din creier) joacă un rol important prin întărirea celulelor și axonilor, fortificând conexiunile dintre neuroni și inițiind neurogeneza. (…) Reține și faptul că nivelurile mari de BDNF sunt asociate cu o diminuare a apetitului. Pentru aceia dintre voi care își controlează greu apetitul, iată încă un motiv pentru a face mișcare.” – extras din cartea Alimente care ucid creierul. (www.drperlmutter.com)

* * * * *

Cele trei acțiuni sunt deosebit de simple

O minimă organizare și conștientizare îți permite formarea de noi obișnuințe. Acestea te vor ajuta să îți menții greutatea sau chiar să și pierzi în greutate! Citind acest articol acum ești informat asupra modului cum poți să-ți menții greutatea de sărbători fără să renunți la rețetele preferate. Nu rămâne decât să acționezi în fiecare zi.

Consideri că poți trece la un nivel superior? Îți ofer posibilitatea să aplici tehnici care îți vor face din cea mai banală zi una fascinantă. Prin tehnicile acestea creşti foarte mult valoarea percepută a alimentației pe care o abordezi.

Ştiu foarte bine prin ce treci.

Ştiu că trăieşti în fiecare zi cu nevoia arzătoare de a scădea în greutate. Greutate de care depinde forma corpului tău și implicit cum te percepi tu și cum te văd ceilalți.

Şi n-are rost să ne ascundem: fără o siluetă plăcută, aprecierea socială se reduce urgent destul de mult.

Asta e realitatea dură cu care trebuie să trăim zi de zi în relațiile sociale. E preţul de plătit pentru acel strop de apreciere pe care ni l-am dorit.

Probabil ştii că pierderea în greutate se realizează cu efort și timp, aşa că te angrenezi în tot felul de acțiuni. Dar ştim amândoi că dacă doar scazi în greutate și nu te menții, energia și timpul pe care le-ai folosit zboară inutil ”pe geam”.

Am o veste bună pentru tine!

Acum ai posiblitatea să înveți cele mai utile acțiuni de bun simț care te vor ajuta ca organismul tău să scape de kilogramele în plus.

O metodă testată la cabinet ani de zile. Metodă care topește grăsimile corporale în exces și pe care o regăsești în ghidul de nutriție intitulat sugestiv: ”SĂNĂTATEA ARE TALIE”.

Este un curs practic, adică înveţi timp de 28 de zile prin practică şi ghidare.

Este denumit ”Sănătatea are talie” pentru că este dovedit că poți avea o sănătate mai bună atunci când abdomenul tău are talie! De peste 30 de ani este cunoscut acest adevăr iar acum a venit timpul să fie aplicat de toți oamenii. De altfel recomandările din ghid sunt folosite cu succes de clienți din toată lumea. Aplicarea lor a generat pierdere în greutate, sute de kilograme cumulate.

Noi înşine ne-am educat doar de la cei mai buni profesori și cercetători ai Universității de Medicină din Iași, şi acelaşi lucru îl vei face şi tu.

Vreau să ştii un lucru, încă din capul locului: dacă citești acest ghid şi aplici ce înveţi, pierzi în greutate și totodată îți menții greutatea atinsă.

Ghidul îl poți găsi aici.

14 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page