top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Cu mască - fără mască

(preluat din site www.constantintibirna.com, publicat în 3.05.2020)

Divertisment : Cu mască – fără mască!

În urmă cu mai bine de 30 ani, puteai viziona la tv o emisiune: Cu mască și fără mască, locul unde râdeai pe bune. Acum masca a ieșit din emisiune și ne însoțește viața și mai mult chiar, sub mască se poate intui o mimică întrebătoare, temătoare. Societatea trăiește o așteptare terifiantă, ce ne-am face fără mască. Să nu uităm că frica poate ucide, vorba din popor: „a murit de frică”.

În relația cu acest coronavirus oamenii își doresc o soluție salvatoare magică, care să nu-i pună la muncă, deci fără efort. Dar este recunoscută situația agravantă a persoanelor cu imunitate scăzută la contactul cu acest coronavirus.

Și atunci apare o întrebare legitimă. Alături de acțiunile esențiale ultra-cunoscute și recomandate: spălatul pe mâini, purtatul măștii, distanța socială … ce pot face să-mi cresc imunitatea?

Să înțelegem un prim aspect:

Imunitatea este caracterstica organismului prin care acesta menține la distanță sau neutralizează posibilii agresori și crează metode specifice pentru a diminua efectele nocive ale acestora. Deci e treaba organismului tău să te apere!

Ca orice sistem de apărare și sistemul imunitar al organismului uman are nevoie de soldați, armament, muniție … Toate acestea au nevoie de materie primă și ghici ce, această materie primă provine din alimente. Acum, că acestea conțin sau nu nutrienții necesari este adevărata provocare.

Iată un prim motiv pentru care să „umblăm” la obișnuințele noastre alimentare, să le modificăm și să acceptăm noi gusturi și noi rețete.

Sigur e doar în interesul nostru!!!

Să înțelegem un al doilea aspect:

Suntem produsul trecutului nostru. Iar acesta a fost dirijat de cei mai mari și mai „mari”. Aprofundând doar un pic, în câteva cuvinte te invit să conștientizezi implicarea societății, cu mic, cu mare la educația ta.

  • Te-ai născut. Că ai vrut sau nu, ai mâncat ce ți-a fost dat. Așadar, atunci, ți-ai format obiceiuri alimentare pe care în prezent nu vrei să ți le schimbi cu încăpățânare, că doar sunt ale tale și tu „alegi” ce-ți place și ce nu. Hmm!

  • În plus, ai luat de bune toate ideiile, principiile celor mai în vârstă decât tine sau de la liderii de opinie, cu sau fără diplome: și acum spui că tu crezi asta sau cealalată.

Acum aș vrea să te oprești și să te întrebi: sunt eu cel care alege ce se întâmplă cu viața mea?


Să mai conștientizăm că societatea a evoluat datorită celor care scormonit asiduu după nou, ceva care să îmbunătățească vechiul sau să-l înlocuiască cu ceva superior.

E valabil și pentru viața ta. Acceptă noul.

Să mai înțelegem și un al treilea aspect:

Ca profesionist în domeniul nutriției și dieteticii îți ofer soluții nenumărate, dar ca să le accepți este necesară o deschidere către altceva, către nou, către valori de bun simț.

Pentru început este suficient să te uiți în jur, observă persoanele mai în vârstă decât tine și numără câte dintre acestea sunt (cu adevărat) sănătoase. Dacă are un diagnostic medical, simptome: jene și dureri și își administrează medicație nu este o persoană sănătoasă! În plus, mai observă cu ce se hrănesc și care sunt obișnuințele lor?

Vei remarca în cazul majorității un stil de viață comun, numit normal cu urmările cunoscute, boală și suferință.

Vestea bună este că poți să previi intrarea ta în „normal”. Poți să nu fii asemeni lor: bolnavi, cu greutate în exces și cu forme corporale evident inestetice, eventual cu gânduri și atitudini ce însoțesc stări depresive sau alte alte manifestări psiho-emoționale negative.

Alege noi gânduri, noi preocupări, noi alimente, noi rețete, noi informații din media-internet-google. Și nu în ultimul rând întreabă atunci când nu știi sigur ce e mai bun pentru tine. Întreabă acolo unde sălășluiește bunul simț. Nu crede în reclame, e vorba de bani. Nu crede în „specialistul” din politică, e vorba de interese de control și putere – sigur poți intui cine și când este cu mască sau fără mască.

Acum poți să ai deplină încredere în tine, cu mască sau fără mască

Te-ai întrebat vreodată, dacă nu, fă-o acum: Fără să am nici o reținere, în cine am cea mai mare încredere?

Chiar dacă ai găsit pe cineva, eu pot să îți răspund: ÎN TINE ÎNSUȚI! POȚI avea cea mai mare încredere în tine! Și asta datorită cunoașterii adevărate. Și cine te poate contrazice dacă TU ai trăit și trăiești o anumită experiență, dacă tu ai obținut unul sau mai multe rezultate extraordianre și ești astfel convins de valoarea acestor acțiuni? Astfel știi cel mai bine ce este mai bine pentru tine, cu mască sau fără mască.

Pe pacienții mei i-am sfătuit să tacă și să facă, să devină modele demne de urmat și apoi să spună ce au făcut. Cei din jurul lor au văzut transformarea și au decis că vor și ei aceleași rezultate. Bun!

Acum e momentul ca pacienții care au urmat un tratament nutrițional să spună ce au făcut ca să obțină beneficiile cu care se mândresc. Da, acum e momentul! De ce? Pentru că prezentul ne-a oprit din galopul nostru prin viață și ne pune în situația de a face alegeri noi și să vedem că putem fi și altfel, mai atenți cu noi înșine și cu familiile noastre, fără mască, printre care: ce alimente cumpărăm, cum le gătim, cum le combinăm, cât mâncăm, cu alte cuvinte ce am mai putea mânca ca să ne simțim mai bine acum și în viitor.


La final, îți ofer două articole care îți prezintă primii pași simpli și de bun simț de modificare a tiparului tău alimentar care să îți îmbunătățească prezentul și viitorul sistemului tău imunitar:

Oricând poți lăsa un comentariu. Garantez citirea lui și îți voi răspunde cu interes.

9 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page