top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Cum îți menții greutatea după ”dietă”

Ai urmat o dietă care doar te-a scăpat de kilogramele în plus? Ai atins greutatea dorită și cântarul arată un număr care îți convine? Bravo! Știi ce ai de făcut ca să menții greutatea atinsă, pentru a nu te îngrășa la loc?

Pe timpul aplicării recomandărilor dietei (la modă) ai executat un plan bine stabilit și ai fost susținut. Nu a fost necesar să te organizezi singur și să cauți soluții, să creezi rețete personale.

Acum sunt necesare alte acțiuni, începi o altfel de muncă. Planificarea meselor, alegerea alimentelor și combinațiile din rețete toate vor fi diferite. Asta dacă îți dorești să menții greutatea atinsă! (1)

O DIETĂ DE SLĂBIT NU POATE FI ȚINUTĂ TOATĂ VIAȚA!

Ține cont de un lucru! Întotdeauna anumite acţiuni duc invariabil la anumite rezultate. Ceea ce ai făcut înainte de dietă ți-a creat nivelul sănătății şi greutatea corporală în exces. Așadar, nu poți să te mai întorci la vechile obișnuințe! Acele obișnuințe te-au îngrășat!

După ce ai slăbit suficient, ai ”scăpat de chin” și vrei și tu să mănânci liber. Și sincer, acest lucru nu îți aduce beneficii. Te vei împlini corporal destul de repede!

Trăim cu toții într-un mediu modern care îți pune pe tavă cele mai apetisante preparate culinare. Simțurile tale sunt permanent stimulate și totodată tulburate de prezența generalizată a gustărilor sărate, dulci și a băuturilor răcoritoare și alcoolice, toate din ce în mai accesibile și tentante.

Te simți copleșit de atât de multe ispite? Pare ceva inevitabil.

Hai să vedem ce poți să faci.

Ce spune știința despre menținerea greutății optime

Poți pierde în greutate printr-o varietate de modalități, dar menținerea greutății este mult mai dificilă. Dietele la modă au ca rezultat, de obicei, pierderea rapidă în greutate, urmată de o perioadă de platou și apoi o redobândire progresivă a kilogramelor inițiale și chiar mai mult. Știința deja a demonstrat că sunt anumiți factori biologici, comportamentali și de mediu care contribuie atât la traiectoria ascendentă a greutății corporale cât și la imposibilitatea gestionării optime pe termen lung a greutății.

Tratamentul obezității necesită atenție clinică continuă și consiliere specifică pentru menținerea greutății. Pentru aceasta, pacienții au nevoie de sprijin în continuarea aplicării de comportamente sănătoase durabile. (2)

Analizând rezultatele a 29 de studii pe termen lung de pierdere în greutate, o meta-analiză a evidențiat că mai mult de jumătate din greutatea pierdută a fost redobândită în primii doi ani, iar la cinci ani, mai mult de 80% din greutatea pierdută a fost redobândită. (3)

Cei mai mulți oameni care au avut încercări anterioare de a menține pierderea în greutate durabil, datorită eșecului, cred că pierderea în greutate este un efort inutil.

Medicina și știința nutriției la unison cu biochimia și bioingineria au ajuns la concluzia că doar un stil de viață optimizat este garanția menținerii sănătății și a greutății optime! (1)

Vei descoperi în ceea ce urmează modalitatea eficientă prin care te poți menține pe termen lung la greutatea atinsă.

Cum va fi viața ta după ce ai atins greutatea dorită?

După ce o perioadă ai făcut eforturi pentru a pierde în greutate îți dai seama că sunt necesare acțiuni noi pentru a te menține.

Dacă ai atins greutatea dorită urmând o dietă disociată îți va fi mai greu să aplici recomandările de menținere care implică o cu totul altă structură organizatorică și combinația alimentelor va fi diferită.

Dacă ai urmat un plan alimentar bazat pe principiile unui stil de viață optimizat va fi cu mult mai ușor. Multe din recomandările pentru menținere le-ai aplicat deja în timpul programului de pierdere în greutate.

Cu toate acestea, în ambele situații eficiența este dată de perseverență.

Menținerea se bazează pe principii alimentare lejere dar aplicate perseverent pe termen lung.

Tu, ajungând la acest nivel, ți-ai asumat responsabilitatea și ai acționat perseverent din poziția omului care știe pe deplin de ce este în stare! Cu ocazia menținerii nu mai ești un simplu executant al unui program impus. Acum acționezi conștient conform unor principii alimentare lejere dar aplicate perseverent pe termen lung.

Nu uita! Societatea vrea să supraviețuiască cu tine sau fără tine. Dacă nu te conformezi normelor sale generale ești un pericol și obligatoriu trebuiești oprit. Vei fi privit (ca) „ciudat”, vei fi contrazis, poate luat în râs. Dar atunci când reziști presiunilor apare și varianta plăcută: vei fi admirat, poate invidiat și câteodată vei fi solicitat să le oferi și altora „pilula magică”.

După cum ai remarcat nu este nici o pilulă magică! E munca ta perseverentă, efortul și timpul alocat!

În plus, devii conștient de valoarea noului tipar alimentar, de noua ta viață.

Dacă te întrebi cum să te menții după ce ai atins greutatea dorită, aceasta este cheia. Acțiuni noi conform unui stil de viață optimizat.

Acțiuni noi conform unui stil de viață optimizat (1)

După cum am menționat anterior, vei obține beneficii atât pentru formele corpului cât și pentru starea de sănătate a organismului și nu în ultimul rând pentru relațiile cu mediul și cu cei din jur.

Să remarcăm cât e de simplă angrenarea în planul de menținere.

Menționez că aceste acțiuni simple sunt prezentate în detaliu în cartea publicată recent (2019) „Sănătatea are talie” (o poți găsi aici).

În continuare îți dezvălui primii 6 pași ca să îți menții greutatea

(extras din ghidul de nutriție ”Sănătatea are talie” 2019)

  1. Respect masa și mâncare mea … vrei să mănânci și îți place să mănânci, deci servirea mesei îți aduce mulțumire și bucurie. Este momentul din zi în care simți satisfacție și consideri că merită! Respectă masa și mâncarea din farfurie! …

  2. Savurez mâncarea din farfuria mea! … a savura mâncarea este totuna cu a mesteca bine. Îți place gustul alimentului atâta timp cât se alfă în gură, odată înghițit nu-i mai simți gustul …

  3. Masa mea principală este 50-50 … recomandarea aceasta din program (e vorba de programul ”Sănătatea are talie!”) se referă la proporția din farfurie : 50 % preparat termic + 50 % vegetale crude. Acest fapt îți asigură calitatea nutritivă a mesei și pe termen lung echilibrul funcțional intern al corpului tău, adică îți menține la cote superioare starea de sănătate …

  4. Luni și miercuri – 800 de calorii … chiar dacă respecți mesele tale zilnice, o reducere a numărului de calorii pentru două zile din săptămână este binevenită, atât pentru scăderea greutății corporale cât și pentru a permite o pauză organismului tău …

  5. Consum mai des carne de pește … decât oricare alt tip de carne. O remarcă devenită populară spune: ”Nici o masă fără pește”. Oamenii de știință au confirmat importanța consumului periodic de pește prin bogăția de acizi grași omega 3, aceștia fiind esențiali organismului uman pentru că el nu-i produce …

  6. Consum carne cumpătat … consumă carne de 4 ori pe săptămână sau mai rar, alegând în ordine, mai degrabă pe cea de pui, pasăre, miel, capră, porc și la final pe cea de vită …

Menținerea este un joc în pași de dans

Ți se par mulți pașii de mai sus? Consideri că poți să îi aplici lejer? E foarte bine pentru că vei avea rezultate optime pe termen lung și poți trece la etapa a doua de menținere, unde sunt următorii 6 pași (și ultimii).

Din contra, dacă ți se par prea mulți, aplică doar primii doi pași conștiincios și adaugă pe cel de-al treilea în cea de a 8-a zi. Și la fiecare a 8-a zi adaugi alt pas. În final vei remarca ușurința aplicării lor împreună în viața ta.

Așadar, în două luni deja ești alt om. La propriu! Organismul tău înlocuiește multe dintre structurile degradate cu substanțe noi, funcționale ce provin din noua ta alimentație optimizată! Atunci poți să povestești tuturor celor din jur cât de bine te simți și cât de ușor este să îți menții greutatea optimă.

Referințe:

  1. Constantin Țîbîrnă, Sănătatea are Talie, Iași, 2019, 317-336.

  2. K.D. Hall, S. Kahan, Maintenance of lost weight and long-term management of obesity, Med Clin North Am. 2018 Jan; 102(1): 183–197.

  3. Wu T, Gao X, Chen M, van Dam RM, Long-term effectiveness of diet-plus-exercise interventions vs. diet-only interventions for weight loss: a meta-analysis, Obes Rev. 2009;10(3):313–323.

3 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page