Întotdeauna, în orice domeniu căutăm profesioniști care să ne ofere suportul cel mai eficient și informația cea mai valoroasă. Din acest motiv este îndreptățită întrebarea. Cum găsesc un nutriționist bun în mulțimea de nutriționiști în prezent? Pare dificil dar urmând pașii de mai jos vei reuși să ajungi la unul dintre cei buni.
Când cauți un lucru sau un serviciu de valoare ai în prim plan câteva criterii. Ele te ajută să te orientezi pentru ca să fii mulțumit la final. Așadar ai nevoie să cunoști cele mai importante 5 criterii de căutare pentru a găsi acel nutriționist bun.
Pasul 1: „Discursul” unui nutriționist bun este centrat pe prevenție.
Un nutriționist bun este expus publicului. Îl găsești pe net, media, scris, audio și video promovând stilul de viață, respectiv alimentația care să ajute organismul să se mențină sănătos și să ajute la îndepărtarea factorilor de risc.
Oamenii de știință afirmă că omenirea a ajuns în prezent la un nivel de cunoaștere pe care nu l-a avut niciodată în istorie. Dar totodată toate beneficiile vieții exterioare ținând de acces facil la hrană, obiecte de larg consum și chiar și la cele de lux, tehnologie și confort nu au fost însoțite și de îmbunătățirea / menținerea stării de sănătate. O dovedesc statisticile alarmante ale ultimelor decenii și previziunile îngrijorătoare ale instituțiilor de profil.
Oamenii sunt îndemnați din ce în ce mai des să adopte un stil de viață sănătos. Să înlăture factorii de risc și astfel să prevină îmbolnăvirea.
Îți dorești o viață cu mult îmbunătățită
Poți îndeplini acest deziderat atunci când acționezi în direcția prevenției. Ești pe drumul cel bun.
Dar ce te faci atunci când cantitatea de informații te copleșește? Și e drept să fie așa, deoarece o simplă căutare pe internet ne arată că în primele 8 luni ale anului 2019 au fost publicate pe PubMed cea mai prestigioasă bază de date unde se publică rezultatele studiilor din domeniile medicină, bio-chimie, nutriție, peste 40.000 de studii cu tematică nutriție.
E evident că poți să „înoți în derivă” mulți ani, poate chiar toată viața, în acest ocean de informații. Ajutorul vine de la un nutriționist bun. Adică cel care studiază continuu noile descoperiri, aprofundează informația de valoare și elaborează planuri nutriționale din ce în ce mai elevate și de bun simț. Cu alte cuvinte practică o nutriție cât mai aproape de nevoile reale ale pacientului său.
Astfel e legitim să consulți un nutriționist chiar și atunci când ești pe deplin sănătos. Și crede-mă, în ultimii ani nu sunt puțini cei care fac acest lucru. Prevenția este primul răspuns la întrebarea ta cum găsesc un nutriționist bun.
Pasul 2: Un nutriționist bun va dori să știe foarte multe despre tine.
Va sta „cu lupa pe tine”. Te va „sufoca” cu întrebări cheie. Tot ce află despre tine un nutriționist bun devine pentru el deosebit de relevant în înțelegerea situației tale trecute și prezente. Totodată îți va solicita diagnosticul și recomandările date de către medic (dacă este cazul).
În momentul în care ai decis să consulți un nutriționist ești conștient de situația în care te afli. Bineînțeles că cel mai sigur mod de a evalua starea ta de sănătate este să consulți medicul. Vei efectua un set complet de analize și investigații care va ajuta medicul să stabilească condiția ta prezentă de sănătate.
Fii atent la corpul tău
Poți evalua și singur starea ta de sănătate într-un mod grosier, urmărind prezența sau accentuarea celor mai importante semnale date de corpul tău. Mai întâi el „îți șoptește” următoarele:
Dormi prost
Obosești repede sau ești lipsit de energie mai tot timpul
Ești mereu nervos și apatic
Corpul tău capătă forme accentuate în special în jurul taliei
Tranzitul intestinal este încetinit, ai constipație
Ai periodic balonări și dureri abdominale
Culoarea urinei este galben închis
Îți sângerează gingiile frecvent și/sau îți crapă periodic buzele în special la colțul gurii
Ai întotdeauna pielea iritată și/sau cu mâncărimi
Unghiile sunt fragile și părul e friabil și cade în cantitate crescută
Cu cât prezinți mai multe caracteristici cu atât mai sigur e că organismul tău are carențe nutritive. Dacă nu asculți și nu iei măsuri corpul tău va striga mai tare și mai tare până îi dai importanța cuvenită. Strigătul bolii.
Medicul îți este cel mai de ajutor în acest caz. DIETETICIANUL pe care ai ales să îl consulți îți va solicita diagnosticul și recomandările date de către medic.
Pasul 3: Un nutriționist bun este și un bun dietetician
Acest fapt demonstrează că el are studii superioare la o facultate de medicină. Întreabă atunci când faci programarea ce studii are specialistul de la cabinet.
Pentru a ajunge la destinație ai nevoie de o pregătire în prealabil, materiale, hărți, ajutoare. Cu alte cuvinte merită să cercetezi ce studii are specialistul (vezi importanța studiilor în domeniul nutriției în articolul https://www.greenclass.ro/post/cine-este-si-cu-ce-se-ocupa-un-nutritionist-dietetician, ce spun cei care au fost la el, ce rezultate au avut, cum au relaționat și dacă îl recomandă.
Îți recomand ca specializarea sa să fie completă nutriționist și dietetician.
Pasul 4: Ce emoții apar și ce gândești când afli despre nutriționist – compatibilitate
Mai poți lua în considerare un aspect esențial: dacă se naște compatibilitatea sau nu atunci când citești un articol publicat de acesta sau vizualizezi o filmare cu el. În esență ce emoție se naște în tine atunci când specialistul respectiv emite o afirmație, o cerință sau îngăduință (fie din articol fie din filmare). Ai față de el o reacție de accept-apreciere sau de respingere?
Este foarte importantă această afinitate. Vei primi mai ușor modificările în viața ta și încrederea căpătată va hotărâ durata colaborării și a aplicării recomandărilor.
Pasul 5: Evident că poți afla multe și acum că ai ajuns în cabinet
Te-ai orientat către un nutriționist care ți-a câștigat încrederea.
Un nutriționist bun:
1. Îți va solicita:
scrisoarea medicală cu diagnosticul pus de medicul specialist (dacă este cazul)
efectuarea anterior venirii la cabinet a unui jurnal alimentar (menționarea în scris a tuturor alimentelor și băuturilor ingerate fără omisiune pe o perioadă stabilită de timp
să menționezi medicația pe care o administrezi în prezent și ce alte recomandări specifice ai mai primit de la alți specialiști
2. Va pune ȘI o serie de întrebări legate de stilul și ritmul tău de viață (spre exemplu : tulburări de apetit, cât și cele de somn, orarul tău zilnic și implicarea în diferite alte activități)
3. Nu-ți va da NICIODATĂ o foaie cu dieta prestabilită scoasă dintr-un sertar
4. Va oferi informația în mod armonios, expunând beneficiile și eforturile, negociind cu tine orice recomandare dietetică
5. Va face recomandări pentru investigații medicale sau psihologice suplimentare dacă este cazul
6. Îți va prezenta pe înțelesul tău orice informație și pe care o vei înțelege complet
7. Va reuși să te „farmece” până la final când:
Vei găsi în el un adevărat susținător al cauzei tale
Vei ieși din cabinet pe deplin motivat și cu entuziasmul la cote înalte
Îți reamintesc :
Într-adevăr e bună întrebarea (cum să găsesc un nutriționist bun) și merită să o adresezi cât mai multor speciliști în medicină.
Bun, acum ca ne-am lamurit ce acțiuni sunt necesare pentru a găsi un nutriționist bun și ce atribute trebuie să aibă acesta, am să închei prin a-ți reaminti cele mai importante aspecte:
Discursul unui nutriționist bun este centrat pe prevenție
Un nutriționist bun va dori să știe cât mai multe despre tine
Studiile medicale sunt de o importanță covârșitoare . alege un nutriționist dietetician licențiat
Cât de mult simți că poate să fie o relație de compatibilitate între tine și el?
Înțelegi foarte bine explicațiile lui și poți negocia recomandările primite.
Acum nu îți rămâne decât să sondezi piața de aproape de tine pentru a avea acces facil la suportul unui nutriționist bun. Îți doresc succes!
Comments