top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Consumul de carne roșie – noile „orientări” în contradicție cu dovezile acceptate

În luna octombrie 2019, lumea medicală a fost „zguduită” de o „recomandare dietetică” publicată în Annals of Internal Medicine. Această controversată recomandare sugerează că adulții pot proceda la consumul de carne roșie și carne procesată la nivelurile deja aprobate. [1]

Anterior, un număr mare de studii au dovedit că un consum mai mare de carne roșie – în special carne roșie procesată – este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și moarte prematură. Și astfel, recomandările acestora sugerează reducerea aportului alimentar de carne roșie, în special de carne procesată.

E adevărat că cele două indicații contradictorii creează confuzie!

Astfel, o serie de instituții prestigioase au luat atitudine.

Iată expunerea experților de la Universitatea Harvard [2]:

  • Noile orientări nu sunt justificate, deoarece acestea contrazic dovezile generate de propriile lor metaanalize. Printre cele cinci recenzii sistematice publicate, trei metaanalize au confirmat practic constatările anterioare privind consumul de carne roșie și efectele negative asupra sănătății.

  • Publicarea acestor studii și a orientărilor pentru carne într-o revistă medicală majoră este nefericită, deoarece respectarea noilor orientări poate dăuna sănătății, sănătății publice și sănătății planetei. De asemenea, aceasta poate dăuna credibilității științei nutriției și poate reduce încrederea publicului în cercetarea științifică. În plus, aceasta poate duce la o utilizare necorespunzătoare în continuare a revizuirilor sistematice și a metaanalizelor, care ar putea duce la o confuzie suplimentară în rândul publicului larg și al profesioniștilor din domeniul sănătății.

  • Acesta este un exemplu primordial în care trebuie să privim dincolo de titluri și concluzii abstracte. Este important ca jurnaliștii, profesioniștii din domeniul sănătății și cercetătorii să privească dincolo de titlurile senzaționale și chiar de rezumatul lucrărilor pentru a verifica dovezile din spatele revendicărilor. De asemenea, este crucial să înțelegem că cercetarea nutrițională este un proces îndelungat și în evoluție și, prin urmare, este esențial să analizăm totalitatea probelor.

  • Aceste studii nu ar trebui să modifice recomandările actuale privind modelele alimentare sănătoase și echilibrate pentru prevenirea bolilor cronice. Recomandările existente se bazează pe dovezi solide obținute din studii controlate randomizate cu factori de risc cardiovascular ca rezultat, precum și studii epidemiologice pe termen lung cu boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și mortalitate ca rezultate. Pentru a îmbunătăți atât sănătatea umană, cât și sustenabilitatea mediului, este important să se adopte modele dietetice bogate în alimente sănătoase pe bază de plante și relativ scăzute în carne roșie și procesată.

Ce rămâne să înțelegem din această provocare?

Merită să trecem informațiile noi prin filtrul bunului simț și să descoperim adevăratele intenții din spatele ultimelor cercetări.

De altfel, este remarcabilă reacția deosebit de rapidă a experților de top la încercările de manipulare a informației în direcții noi, confuzive.

Referințe:

  1. Johnston BC, Zeraatkar D, Han MA, et al. Unprocessed red meat and processed meat consumption: dietary guideline recommendations. Ann Intern Med. October 2019 :10 .7326/M19-1621

  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/

Comentários


bottom of page