top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Consumi hrană de calitate ai un organism de calitate

Actualizată în: 6 dec. 2022

Cum de trăiești și cum ai ajuns aici? Știi istoria corpului tău? Te-ai născut prin simbioza a două celule care s-au înmulțit și specializat în folosul tău. Ai ajuns să te naști, să mănânci și să te dezvolți mâncând hrana pe care ți-au dat-o adulții, părinții tăi. Consumi hrană de calitate ai un organism de calitate.

La un moment dat în viața ta ai început să alegi singur ce vrei să simți în gură și astfel ți-ai format propriile obișnuințe gustative. Ai ales să mănânci anumite alimente refuzând altele.

În devenirea ta ca adult, ai parcurs „drumul” copilăriei pe care nu l-ai ales tu. Corpul tău s-a hrănit și s-a dezvoltat în ritmul său, influențat de mulți factori dintre care alimentația a avut un rol determinant.

Pe măsură ce ai crescut și mintea ta a putut să înțeleagă, ai aflat cu uimire că ești format din celule multe, multe, extrem de multe, vreo 60-70 trilioane! Acestea sunt specializate și, îți dai seama, că sunt cei mai fideli slujitori ai tăi. Își fac treaba fără să comenteze, menținându-te în viață!

Corpul tău – un imperiu cu trilioane de celule slujbași

Celula este o ființă vie, deci tu ești un imperiu de ființe vii care nu dorm niciodată! Ele funcționează continuu pe toată durata vieții corpului tău.

Fiecare celulă din corpul tău are o importanță covârșitoare. Cu unele gândești (neuronii cerebrali), cu altele te aperi de intruși (sistemul imunitar), altele contribuie la mișcarea ta în spațiu ( nervii periferici, fibrele musculare, celulele din articulații și din oase), cu altele digeri mâncarea (celulele mucoaselor gastrică și intestinală, celulele pancreasului și ale ficatului …) și multe, foarte multe alte acțiuni care te mențin în viață și te ajută să faci ceea ce faci zilnic.

Fiind specializate și deci menite să funcționeze într-un anumit mod anume, ele au nevoie și de suport specific. Acum înțelegi de ce hrana ta trebuie să conțină și să aducă substanțe nutritive cât mai variate și de calitate!

Cum poți să crezi că mâncând aceleași alimente zi de zi toate celulele tale vor fi alimentate cu tot ce au nevoie? De altfel, știința ne-a dezvăluit de mulți ani că fiecare aliment conține doar o parte din miile de substanțele nutritive utile corpului uman și doar o alimentație variată îți poate asigura toți acești nutrienți! Consumi hrană de calitate ai un organism de calitate!

Carne, lactate, ouă, pâine și cartofi, plus sare și zahăr.

Iată ce alimente mănânci în fiecare zi și la fiecare masă. Chiar crezi că procedând astfel, vei hrăni eficient celulele tale cu tot ce au nevoie? Ei, fii sigur, nu! Și apoi nu e evident că slujitorii tăi devotați suferă din cauza lipsurilor? Apoi te mai întrebi de ce apare boala și de ce ți se întâmplă tocmai ție?

Alimentele nu mai sunt ce erau odată

Aud deseori expresia: „mănânc sănătos și îmi iau tot ce am nevoie din alimente”. Te dezamăgesc și îți spun că te înșeli.

De peste 50 de ani știința ne demonstrează că nu e așa. Oamenii de știință care cercetează cum a evoluat în ultimul secol compoziția alimentelor ne arată clar, că alimentele nu mai sunt ceea ce erau odată.

  • Alimentele au pierdut în nutrienți, unele în proporții însemnate (între 40 și 80 % din compoziția lor în micronutrienți).

  • Și au „câștigat” multe substanțe adăugate: pesticide, erbicide, conservanți, arome, potențiatori, coloranți …

Mănânci ca și strămoșii tăi, nu e suficient

Viața ta este cu mult diferită de cea a strămoșilor tăi. Mediul în care trăiești, relațiile și stresul sunt altele și nu în ultimul rând alimentația, mai precis calitatea alimentelor este cu mult diferită, sau mai bine zis cu mult scăzută.

Ce e de făcut?

Cum putem îmbunătăți tiparul alimentar chiar dacă alimentele nu mai sunt ce erau odată?

În Statele Unite, Canada, Franța, Germania și în multe alte țări occidentale „cuțitul a ajuns la os”. Statisticile medicale ce privesc numărul îmbolnăvirilor în populație sunt îngrijorătoare și au un trend permanent crescător. Oamenii au înțeles că sistemul nu le oferă soluții optime și, mai mult de atât, a devenit evident pentru ei faptul că alimentația contemporană este unul dintre factorii principali generatori de boli cronice și debilitante. În prezent mulți dintre cei care au înțeles acționează, schimbă alimentele, sursa lor, combinarea lor, rețetele și modul în care le prepară și numărul lor este în continuă creștere.

De altfel, cercetările de piață arată o creștere rapidă a cererii de produse bio-, eco- și a solicitărilor de informații despre alimentația sănătoasă.

Bine. Acesta un început promițător. De altfel, producătorii de alimente se adaptează la noile cerințe ale clienților. Astfel apar produse calitativ superioare, mai „curate”, iar cantitatea lor din piață crește vizibil. Fii convins că dacă consumi hrană de calitate ai un organism de calitate.

E un pas important.

Agresivitatea unui mediu extrem de poluat combătută cu super-alimente

Acum știi că alimentele care îți umplu stomacul cel mai des sunt sărăcite în substanțe nutritive. Soluția cea mai la îndemână este adăugarea în alimentația ta zilnică/periodică a super-alimentelor.

Ce este un super-aliment?

Este acel aliment care prin bogăția net superioară în nutrienți esențiali (vitamine, minerale, omega 3, fitonutrienți) compensează alimentația comună, sărăcită de aceștia. Termenul super-aliment a fost creat la începutul secolului XX pentru a desemna totalitatea produselor alimentare care prin bogăția în substanțe nutritive își aduc o contribuție pozitivă la starea de sănătate a consumatorilor.

Ce super-alimentele ne sunt la îndemână?

  • Fructele de pădure: afine, coacăze negre și roșii, mure, zmeură…

  • Fructele oleaginoase și semințele (crude) : nuci, migdale, semințe de floarea soarelui, dovleac, susan, in, cânepă…

  • Germeni din semințe de floarea soarelui, dovleac …

  • Ulei presat la rece de măsline, in, cânepă, dovleac…

  • Produsele stupului: polen, propolis, miere de albine…

  • Fructe exotice: rodie, avocado, nuca de cocos, acai…

  • Alge marine: spirulină, chlorella…

  • ORICE ALIMENT CARE, SINGUR, NU UMPLE NICIODATĂ STOMACUL : cătină, dude, cacao, scorțișoară, nuci pecan, caju, goji, ghimbir, turmeric…

Super-alimentele îți oferă maximum de beneficii nutriționale, cu un număr minim de calorii. Ele sunt o remarcabilă sursă de vitamine, minerale, antioxidanți, aminoacizi esențiali, fibre și grăsimi sănătoase.

Este foarte important să înțelegi că nu există un singur super-aliment care să dețină cheia prevenirii bolilor. Consumă din toate periodic și vei remarca valoarea alegerii tale prin care dacă consumi hrană de calitate ai un organism de calitate.

Conștientizarea suplimentării cu nutrienți esențiali

Oamenii de știință care studiază efectele benefice ale micronutrienților în organismul uman au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Cum alimentația modernă nu mai poate asigura necesarul optim de substanțe nutritive este necesară suplimentarea acestora.

De altfel, producătorii știind acest adevăr, caută să îmbunătățească valoarea nutritivă a produselor lor alimentare adăugând acestora minerale, vitamine și alte substanțe nutritive esențiale. Cu toate acestea aceiași oameni de știință continuă să afirme necesitatea suplimentării. Această afirmație este cu atât mai convingătoare având susținerea zecilor de ani de cercetare.

Tratamentul nutrițional – o opțiune terapeutică greu de acceptat

Termenul de tratament nutrițional este acceptat în sfera medicală, dar în prezent nu are încă o definiție finală. Astfel, tratamentul nutrițional este preluat cu prioritate pentru sfera afecțiunilor digestive cu implicare directă și în tratamentul diabetului și hipertensiunii arteriale. În ambele cazuri se face referire la câte o singură substanță nutritivă glucoza, respectiv clorura de sodiu.

Studiile din sfera afecțiunilor cardiovasculare și hepatice incriminează colesterolul și grăsimile saturate.

În ultimele 2 decenii, cercetările asupra legăturii dintre substanțele nutritive și starea de sănătate a corpului uman au impus noi puncte de vedere, demne de luat în seamă. Astfel, s-a dovedit că toate bolile cronice sunt în strânsă legătură cu deficitul de micronutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți).

Majoritatea oamenilor nu consumă o cantitate optimă din toate vitaminele numai prin dietă. În așteptarea unor dovezi puternice din studii randomizate asupra eficienței consumului, se pare prudent ca toți adulții să ia suplimente de vitamine. RH Fletcher, KM Fairfield- Vitamins for chronic disease prevention in adults: clinical applications, JAMA 2002 Jun 19;287(23):3127-9.

Soluția suplimentării nu mai este la modă a devenit o necesitate

Acum, și eu în locul tău m-aș te întreba ce suplimente să iau, care sunt cele mai bune. Este o temă însemnată pe care merită să o dezbatem pe larg și promit să facem acest lucru în viitorul apropiat. Îți reamintesc că celule tale se hrănesc cu ceea ce ajunge la ele din alimentele pe care le înghiți! Să repetăm că o hrană de calitate îți oferă celule de calitate și viceversa, o hrană de proastă calitate îți poate deregla-degrada celulele din organismul tău. ”Ești ceea ce mănânci”.

Până vom discuta pe larg despre suplimente aplică soluția simplă expusă în acest articol și anume să îți refaci proviziile de alimente în baza listei de mai sus! Vei descoperi gusturi noi, minunate și în scurt timp vei căpăta starea de bine mult dorită!

Succes!

8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page