top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Cine este și cu ce se ocupă un nutriționist dietetician?

Actualizată în: acum 4 zile

Un nutriționist dietetician este acel expert din sfera medicală care se ocupă de nutriția corpului uman.

Un nutriționist se preocupă în special de alimentația oamenilor sănătoși promovând nutriția sănătoasă cu scopul de a preveni bolile. Alimentația oamenilor bolnavi și dietele lor specifice sunt responsabilitatea dieteticianului.

Munca unui nutriționist este foarte apropiată de cea a unui dietetician, ambii colaborând cu alte cadre medicale pentru a asigura o nutriție echilibrată în conformitate cu ultimele descoperiri în acest domeniu.

Când ai nevoie de ajutorul unui nutriționist dietetician?

Din start se poate afirma că orice persoană are nevoie de suportul unui nutriționist pentru o perioadă de timp. Această necesitate este cu atât mai marcantă cu cât populația prezintă riscuri crescute de îmbolnăvire, în mod prioritar boli cronice și cu cât este mai angrenată în acest stil de viață contemporan caracterizat de sedentarism, consum prioritar de alimente procesate și mai bogate în zahăr, sare și grăsimi ca niciodată, un somn insuficient și de proastă calitate, impus de un stres crescendo constant.

Toate aceste situații ar fi cu mult diminuate sau chiar inexistente dacă ar fi educație nutrițională continuă începând din fragedă copilărie, continuând la școală și ulterior în societate. Atunci când devine adult, omul ar fi cu mult mai responsabil de ce, cât și cum mănâncă.

Chiar și acum, când ai ajuns la maturitate, un nutriționist rămâne prietenul tău. El te susține pentru ca tu să trăiești o viață mai lungă și cu mult îmbunătățită.

Dieteticianul intră pe rol atunci când organismul prezintă simptome de boală. În caz de îmbolnăvire ajutorul dieteticianului este unul deosebit de important. El va oferi o dietă adecvată pentru refacerea nivelului nutrienților care a fost afectat de boală. Organismul primind nutrienții de care are nevoie și în cantitatea optimă va redresa funcțiile alterate. Se va reinstaura starea de bine.

Care sunt beneficiile colaborării cu un nutriționist – dietetician?

În baza analizelor medicale, a scrisorilor medicale care atestă un diagnostic cert, un nutriționist poate iniția după ce a purtat discuții individuale cu pacientul o dietă personalizată care va oferi suport nutrițional adecvat organismului acestuia. În funcție de starea lui de sănătate și de nevoile lui nutriționale.

Un bun dietetician este deopotrivă un bun nutriționist. Invers nu e întotdeauna valabil. Deorece un nutriționist în cele mai multe cazuri nu a urmat cursurile unui institut superior medical, unde doar aici ia contact cu informația medicală autentică și devine și dietetician.

Înțelegerea mecanismelor subtile și de profunzime ale unui proces fiziologic și respectiv ale unuia patologic care se desfășoară în organismul uman este de o importanță de necontestat. Mai ales când se impune aplicarea unui tratament nutrițional.

Pornind de la cele mai importante și până la cele mai neînsemnate reacțiii chimice din organism, un dietetician, înțelegându-le valoarea și repercusiunile prezenței sau absenței lor, deci știindu-le ”povestea”, va fi capabil să ofere soluția optimă și cea mai sigură deopotrivă.

Există o multitudine de motive pentru a solicita o consultație la nutriționist -dietetician

Cel mai probabil, solicitarea cea mai frecventă este din partea pacienților cu exces ponderal. Este un motiv deranjant din punct de vedere fizic cât și estetic.

O parte dintre acești pacienți vin după o cale lungă și divers ”colorată” de diete care mai de care cu promisiuni maxime. Nereușitele lor în sfera menținerii greutății atinse pentru cei mai mulți se însoțesc de carențe și diferite neplăceri.

1. Împins de la spate de o necesitate care nu mai suferă amânare și nici nu întrevede o soluție viabilă

De aici până la a se încadra în una dintre categoriile următoare de solicitanți mai este un singur pas. Persoane cu:

– anumite afecțiuni și al căror tratament oferit de medicul specialist obligatoriu se însoțește de o dietă tipică dar personalizată, cum e în cazul afecțiunilor cardiovasculare, diabet, intoleranțe digestive sau la anumite substanțe, hipercolesterolemie.

– probleme digestive : reflux gastro-esofagian, arsuri gastrice, balonări, diaree, constipație

– tulburări de apetit alimentar: lipsa poftei de mâncare, mâncatul compulsiv, refuzul alimentării – înfometarea

– dificultăți în asigurarea stării de vitalitate și implicit a unui somn de calitate, ambele cauzate în primă instanță de o digestie proastă care nu asigură suportul nutritiv real al organismului

2. Alegeri personale

Sau poate ești practicant al unui sport de performanță și efortul fizic constant impune o dietă specializată.

Și un fapt îmbucurător, ca o remarcă personală, este creșterea gradului de conștientizare pentru un număr din ce în ce mai mare de persoane a necesității adoptării unui stil de viață sănătos. Acum că ai ajuns să cauți acest drum, ești cu adevărat motivat! Știu și chiar te înțeleg că în oceanul de informații ce se zbat în media, pe internet și în diferite publicații e greu să mai fii sigur că alegerile tale sunt cele corecte. Iată într-adevăr un motiv întemeiat și pe deplin valoros să te apropii de un nutriționist dietetician bun.

Strâns legat de preocuparea pentru alimentație sănătoasă este și viitorul copiilor tăi. Tu ca model … și îngrijorarea pentru starea lor viitoare de sănătate te motivează să adopți o altă cale și un nutriționist dietetician te poate îndruma eficient pentru a forma obișnuințe sănătoase pentru copiii tăi.

Și să ne reamintim și de persoanele care își doresc să se îngrașe! Ei, persoanele cu un corp slab și foarte slab afirmă la modul unanim că lor le este foarte greu să se împlinească corporal. Și au dreptate. Metabolismul lor este într-adevăr diferit, suficient de activ-accelerat. În multe cazuri cauze ascunse pot genera afectarea mecanismelor de absorbție la nivel intestinal. Astfel dacă faci parte din această categorie înarmează-te cu răbdare. Acțiuni nutriționale alese corect (una dintre ele fiind testarea alimentelor) și timpul alocat aplicării lor, împreună vor fi aliații tăi.

* * * * *

Imediat într-un articol viitor îți voi expune cum să găsești un nutriționist dietetician bun. Până atunci bucură-te! Ai înțeles că e o urgență adoptarea unei alimentații sănătoase și, deopotrivă, ai șansa să găsești alternativa corectă.

Poți găsi un ajutor important în ghidul de nutriție „Sănătatea are talie” scris de nutriționist dietetician Constantin Țîbîrnă.

Poți găsi ghidul de nutriție aici!


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page