Vrei să îmbunătățești savoarea rețetelor tale și de asemenea să câștigi sănătate? Consumă ulei de in presat la rece. Are un gust minunat!
Uimitoarele beneficii pentru sănătate ale uleiului de in presat la rece
Uleiul de in, fibrele și lignanii din semințele de in au potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi diminuarea riscurilor de boli cardiovasculare, ateroscleroză, diabet, cancer, artrită, osteoporoză, tulburări autoimune și neurologice.
Sămânța de in este un aliment funcțional important datorită conținutului său bogat de omega-3 (acid α-linolenic, ALA), lignani, fibre, vitamine: A, C, F și E și minerale: P , Mg, K, Na, Fe, Cu, Mn și Zn. (1)
Știm încă din anul 2014 că proteina semițelor de in ajută la prevenirea și tratamentul bolilor de inimă și la susținerea sistemului imunitar. (2)
Mini-istoric al semințelor de in
Numele latin al seminței de in este Linum usitatissimum, care înseamnă „foarte util”. Semințele de in și planta in au fost utilizate din cele mai vechi timpuri, fiind menționat în înscrisurile Egiptului antic. Și în prezent, fibrele din planta in sunt materie primă pentru produse de o deosebită calitate și rezistență în principal pentru îmbrăcăminte, produse industriale și hârtie.
Aplicațiile medicale ale semințelor de in sunt menționate în lucrările lui Hipocrate, Qantes și Dioscoride, precum și în multe alte cărți medievale despre plante medicinale atât din Asia, cât și din Europa.
După 1990 semințele de in au intrat în centrul atenției lumii medicale. Potențialele beneficii pentru sănătate ale semințelor de in au fost asociate cu unele dintre componentele sale biologic active. Semințele de in sunt o sursă bogată de acid gras ω-3: acid α-linolenic (ALA), acizi grași polinesaturați cu catenă scurtă (PUFA), fibre solubile și insolubile, lignani fitoestrogenici (secoisolariciresinol diglicozid-SDG), proteine și antioxidanți (3).
Valoarea biologică a nutrienților din semințele de in sau cum să ai beneficii maxime din partea nutrienților din semințele de in!
Lipide
Semințele de in sunt disponibile în două soiuri de bază: maro și galben sau auriu. Ambele au caracteristici nutriționale similare și un număr egal de acizi grași cu lanț scurt ω-3 (ALA).
Biodisponibilitatea ALA (acidul gras ω-3) depinde de tipul prelucrării semințelor de in.
Atenție !
ALA are o biodisponibilitate mai mare în uleiul de in decât în semințele măcinate.
Și are o biodisponibilitate mai mare în ulei și semințe măcinate decât în semințele întregi! (4)
Proteine
Conținutul de proteine din semințele de in variază de la 20 la 30%. Proteinele din semințele de in sunt constituite din aproximativ 80% globuline (linină și conlinină) și 20% glutelină. Sămânța de in are un profil de aminoacizi comparabil cu cel al soia (acid glutamic, arginină, valină, leucină, tirozină și fenilalanină) și nu conține gluten.
Semințele de in conțin peptide cu o bioactivitate importantă în scăderea factorilor de risc ale bolilor cardio-vasculare.
Fibre
Fibrele din semințele de in includ fibre solubile și insolubile. Atunci când sunt amestecate cu apă sau alte lichide devin vâscoase având un rol important laxativ. Mucilagiul semințelor de in devine vâscos la un interval de pH de 6–8 prezent la nivelul intestinelor umane. Astfel, combinația de fibre din semințele de in ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la prevenirea constipației, prin creșterea volumului fecal.
Consumul zilnic a 10 g de semințe de in asigură un aport zilnic a 1 g de fibre solubile și 3 g de fibre insolubile. Pe de altă parte, fibrele solubile ingerate cu multă apă în apă ajută la menținerea nivelului glicemiei și la scăderea nivelului de colesterol din sânge (5).
Lignani
Lignanii din in sunt transformați de bacteriile din intestin în lignani-enterodiol și enterolactonă. Acești produși intermendiari pot oferi beneficii pentru sănătate datorită efectelor lor estrogenice sau antiestrogenice, precum și efectelor antioxidante.
În plus, lignanii din in au efecte promițătoare demonstrate în reducerea creșterii tumorilor canceroase, în special a celor sensibile la hormoni, precum cele ale sânului, endometrului și prostatei (6).
Beneficiile consumului de ulei de in presat la rece – semințe de in
UTILIZĂRI MEDICINALE TRADIȚIONALE
În decursul istoriei, semințele de in au avut diverse utilizări medicinale și tradiționale în diferite probleme de sănătate. Autorii unui studiu publicat în 2014 (2) au efectuat o sinteză a acestor utilizări, prezentând mai jos un extras al acestora:
O linguriță de pulbere de in se pune într-un pahar cu apă fierbinte, se prepară și se scurge. O cană din această apă trebuie luată zilnic.
Ajută în combaterea constipației.
Semințele de in măcinate, aproximativ 10 grame amestecate cu miere. Se obține o pastă, din care se administrează 30-40 g dimineața pe stomacul gol.
Folosit în tratamentul tuberculozei pulmonare, hemoptiziei, splenomegaliei și ulcerului stomacal.
Utilizat în inflamațiile intestinale și durerile abdominale.
Dezinfectează tractul gastrointestinal.
Întărește sistemul nervos.
Întărește memoria.
Susține capacitatea de concentrare.
Asigură vindecarea rapidă a rănilor prin utilizare externă.
Protejează pielea împotriva deshidratării.
Folosit în boli de piele, eczeme și psoriazis.
Exercită un impact pozitiv asupra bolilor tractului respirator, vindecă tusea
Efect adjuvant important în vindecarea tulburărilor mentale.
Folosit ca apă de gură în afecțiunile cavității bucale, gâtului și gingiei.
Popularitatea uleiului și a semințelor de in a crescut datorită următoarelor :
UTILZĂRI MEDICALE și STUDIILE ULTIMILOR DECENII
Fibrele dietetice, lignanii și acizii grași ω-3, prezenți în semințele de in au un efect protector împotriva riscului de diabet. Utilizarea seminței de in pentru controlul glicemic poate fi asociată și cu scăderea riscului de obezitate și dislipidemie, deoarece acestea sunt factori de risc pentru dezvoltarea diabetului și rezistenței la insulină.
Cercetătorii au sugerat că semințele au capacitatea de a ajuta la menținerea în stadii incipiente ale mai multor tipuri de cancer. Acest fapt este datorat conțintului semințelor de in în lignani, fiind cel mai înalt nivel de lignani vegetali. Aceștia au activități antioxidante și modifică metabolismul estrogenic, care poate scădea riscul de cancer ovarian și poate îmbunătăți sănătatea organismului în general. Uleiul de semințe de in, cu conținutul său de ALA excepțional de ridicat, s-a dovedit, de asemenea, că a redus creșterea tumorilor.(7)
Datorită proprietăților antiinflamatorii ale acizilor grași ω-3, s-a sugerat că acești nutrienți pot proteja rinichii de deteriorare și prin scăderea tensiunii arteriale contribuind la scăderea riscului de boală renală cronică.
Protecția cardiovasculară și îmbunătățirea profilului lipidic este cel mai intens efect investigat după suplimentarea inului în dietă. Pacienții diabetici de tip 2 hrăniți cu semințe de in timp de 2 luni, au prezentat o reducere semnificativă a glucozei plasmatice, îmbunătățirea profilului lipidic plasmatic și reducerea semnificativă a peroxidării lipidelor. Uleiul de in poate oferi, de asemenea, protecție împotriva bolilor ischemice ale inimii. (8)
Prevenirea și tratarea obezității. În mod tradițional, afecțiunile legate de obezitate au fost deseori tratate și / sau prevenite folosind multe plante, inclusiv inul. (informații de ajutor în tratamentul obezității: ghidul de nutriție ”Sănătatea are talie”)
În societatea modernă constipația este o problemă majoră de sănătate. Este cunoscut faptul că o cantitate suficientă de fibre dietetice este o piatră de temelie în prevenirea și tratamentul constipației.
ATENȚIE!
NU consumați uleiul de in care prezintă gust amar!
Uleiul de in bogat în acizi grași omega 3 suferă RAPID PROCESE DE OXIDARE datorită expunerii la căldură, lumină și oxigen (aer). Astfel uleiul de in capătă gust amar și din ce în ce mai amar cu cât este mai expus la influiențele de mediu deja menționate.
Datorită riscului de degradare pe care l-am experimentat la multe surse de ulei de in din comerț am decis să produc ulei de in presat la rece pentru familia mea și cunoscuți, prieteni. Am achiziționat o presă de ulei și l-am denumit ”Ulei de in Cristal de Soare”. (aici găsiți mai multe informații : Cel mai bun ulei de in presat la rece-CRISTAL DE SOARE)
NU consumați uleiul de in care prezintă gust amar! Un ulei de in bun, este cu gust deosebit, cu un ușor gust de ”pește” (!), dând senzația de clar și calm, fără a irita în vreun fel.
Uleiul de in nu se utilizează la gătit!
De fapt mai clar: nu se încălzește, vezi motivul expus mai sus oxidarea la temperatură. Așadar se poate folosi la orice salată de frunze verzi, legume și sosuri. Se poate adăuga la orice mâncare gătită DUPĂ ce aceasta este în farfurie și se răcorește bine!
Uleiul de in conferă rețetei o aromă delicată, unică.
Încă de la prima degustare ești încântat de gustul special al uleiului de in și ești dispus să îl consumi cu plăcere în continuare. Toți cei care au perseverat în aportul periodic de ulei de in în alimentația lor, afirmă că a devenit un ingredient nelipsit din rețetele lor și ale familiei!
Puteți citi relatările consumatorilor de Ulei de in Cristal de Soare pe grupul dedicat: Cel mai bun ulei de in presat la rece-CRISTAL DE SOARE.
Nu uitați să recitiți beneficiile pentru sănătate ale consumului de ulei de in! Ai doar avantaje!
Cuvinte cheie: semințe de in, acid α-linolenic, lignani, beneficii pentru sănătate,
REFERINȚE
Bhatty RS. Nutritional composition of whole flaxseed and flaxseed meal. In: Cunnane SC, Thompson LH, editors. Flaxseed in human nutrition. Champaign: AOCS Press; 1995. pp. 22–45
A. Goyal et al, Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food, J Food Sci Technol. 2014; 51(9): 1633–1653.
Ivanova S, Rashevskaya T, Makhonina M. Flaxseed additive application in dairy products production. Procedia Food Sci. 2011;1:275–280
JA Austria, et al., Bioavailability of alpha-linolenic acid in subjects after ingestion of three different forms of flaxseed, J Am Coll Nutr. 2008 Apr; 27(2):214-21.
M. Kristensen, et al., Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutr Metab (Lond). 2012 Feb 3; 9():8.
DM Tham, CD Gardner, WL Haskell, Clinical review 97: Potential health benefits of dietary phytoestrogens: a review of the clinical, epidemiological, and mechanistic evidence. J Clin Endocrinol Metab. 1998 Jul; 83(7):2223-35.
SE McCann, et al., Changes in 2-hydroxyestrone and 16alpha-hydroxyestrone metabolism with flaxseed consumption: modification by COMT and CYP1B1 genotype, Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Feb; 16(2):256-62.
DA Mohamed, et al., Potential health benefits of bread supplemented with defatted flaxseeds under dietary regimen in normal and type 2 diabetic subjects. Pol J Food Nutr Sci. 2012;62(2):103–108.
Comments