top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Ce alimente susțin imunitatea

Acest articol este o extensie a celui precedent Imunitatea pe timp de criză. Am revenit cu această completare pentru a oferi soluții practice. Ce alimente susțin imunitatea în perioadele de criză. Toate recomandările din articolul precedent sunt importante. Totuși, o indicație devine decisivă în susținerea sistemului imunitar: Alege o alimentație echilibrată bogată în legume, fructe, frunze verzi și semințe crude. De ce?

Pentru a crea o imunitate eficientă organismul tău are nevoie de o alimentație optimă bogată în anumiți micro și macronutrienți. Legumele, frunzele verzi, fructele și semințele sunt extrem de bogate în toate acestea. Cu cât consumi o varietate mai mare de alimente din grupele deja menționate cu atât mai sigură este protecția împotriva îmbolnăvirii.

Am tot menționat până în prezent că în perioadele de criză organismul este suprasolicitat și deci are nevoie de un sistem imunitar la capacitate maximă. Acesta este motivul pentru care susțin și recomand neîntrerupt consumul de alimente bogate în vitamine și minerale biodisponibile, cum este cazul fructelor, legumelor, fruzelor verzi și a semințelor. Totodată este știut că niciunul dintre noi nu poate asigura din alimentația modernă dozele perfecte de nutrienți și astfel suplimentarea lor devine o necesitate în această perioadă.

Farfuria ta în perioade de criză

Surse de grăsimi de calitate la îndemână

Grăsimile de calitate: omega 3 și omega 6. Cantitatea lor și proporția 1/3 protejează sistemul cardio-vascular și reduc inflamația ce însoțește răspunsul imun. Semințele, uleiurile și peștele sunt sursele cele mai bogate în aceste tipuri de grăsimi. Consumă zilnic semințe dacă ești vegetarian, vegan sau raw-vegan și de 2 ori / săptămână pește, dacă consumi și alimente de origine animală.

Surse de aminoacizi esențiali (proteine)

Dacă ești vegan consumă periodic soia, ciuperci, mazăre, fasole boabe. Iar dacă mănânci și produse de origine animală servește ouă (fierte preferabil) și eventual pește (după regula de mai sus). Să nu uităm și de polen. Atenția la consumul acestuia. Dacă nu ai consumat niciodată, ia-o încet, consumă 1-2 bobițe și crește numărul lor la 5-7 zile dacă organismul tău nu este alergic la acest aliment.

Surse de vitamine

Vitaminele A, C și E sunt evidențiate de către oamenii de știință ca având cele mai puternice efecte de protecție antioxidantă și implicare în susținerea sistemului imunitar. Aport de vitamina A ai atunci când mănânci pește și ouă. Dacă ești vegan poți aduce în organism precursorul acestei vitamine, betacarotenul. Organismul tău îl va transforma în vitamina A. Pentru aceasta consumă periodic, în mod variat, fructe și legume de sezon care au culoarea galben-portocalie: dovleac, caise, pepene galben, arde grași portocalii sau galbeni, cartofi dulci, papaya, mango, capia, ridiche, sfecla, pepene roșu, porumb și roșii.

Vitamina C este comoara din fructe și frunze verzi. Servește zilnic gustări de fructe. Te bucuri de gust variat și uiți de poftele exagerate! Dar și legumele dețin o cantitate apreciabilă de vitamina C, amintim printre acestea ardeiul gras, varza, broccoli, roșiile și pătrunjelul.

Vitamina E o poți prelua din semințe, nuci, alune, avocado, cereale integrale, germeni de grâu, uleiuri nerafinate și legume cu frunze verzi.

Surse de minerale biodisponibile

Zincul, seleniul, cuprul, cromul, magneziul toate sunt minerale indispensabile unui sistem imunitar sustenabil. Ele se regăsesc în mai toate alimentele dar cele mai bogate dintre acestea sunt frunzele verzi, rădăcinoasele, leguminoasele, cerealele integrale, germenii de semințe (!) și fructele oleaginoase.

Surse de antioxidanți – fitonutrienți

Substanțele antioxidante sunt recunoscute în lumea medicală ca având o puternică influență pozitivă în menținerea unui sistem imunitar la cote înalte. Hrănește-te zilnic cu frunze verzi, fructe de pădure și condimente!

Surse de probiotice

Lactate fermentate (dacă consumi lactate, alege doar iaurtul de casă are cea mai crescută calitate nutritivă între lactate), drojdia de bere.


Acum ai partea practică, dar deții și cheia pentru un sistem imunitar puternic. Pune în aplicare, recomandările de mai sus și cele din articolul anterior: Imunitatea pe timp de criză. Succes! (întrebări? lasă-le în comentariu, mai jos)



Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.

(Articol publicat în 17 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page