top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Care este soluția la drama bolnavului cronic?

Cei mai mulți oameni ajung la un moment dat să sufere de o boala cronică. Fie că e boală cardiacă, vasculară, diabet, depresie, obezitate, boli osteo-articulare, neoplazice sau respiratorii cronice, pentru majoritatea persoanelor afectate nu boala în sine este un calvar ci mai degrabă atitudinea interioară dominată de gânduri și sentimente demobilizator-distructive ca și cum a fost pronunțată o sentință la moarte. Bolnavul cronic simte cum se diminuează drastic starea de bine. Și totuși acesta este momentul în care omul devine conștient de sine și de importanța vieții personale. Citind (tot) articolul te pregătești pentru final, unde vei găsi soluția cea mai simplă, la îndemână, pentru tratamentul nutrițional al bolii cronice.

Ce este boala cronică?

Medicina definește boala cronică ca fiind o afecțiune de lungă durată, având, de regulă, o evoluție lentă, care nu dispare spontan și nu poate fi vindecată complet. Aceasta definiție, într-adevăr pare a fi un verdict irevocabil și e normal să nască îngrijorare și deznădejde.

Cum ajunge omul, bolnav cronic?

Atât timp cât trăiește omul caută să se simtă bine, să obțină confort sporit și dacă se poate va fugi de durere și efort în cazul domeniilor noi, pe care nu le stăpânește. Pentru acest din urmă aspect se solicită o mică paranteză. Lumea modernă a adus cunoașterea la cote nemaiîntâlnite. Bogăția de informații a ajuns să fie atât de vastă încât a necesitat specializarea fiecărui individ pe un domeniu limitat. În acest fel, atunci când apare o problemă, un obstacol, căutăm soluția la cineva competent. Ceea ce este extrem de favorabil pentru că ne permite să realizăm activitățile dorite fără să fim obligați să învățăm și să acționăm în domenii noi, fapt ce ar solicita timp și efort considerabil.

Fiind „absorbit” de preocupările zilnice și țintind obedient spre obiective „roz”, omul modern privește în mod superficial la viața personală necunoscându-i adevarata valoare. Îl ajută în această direcție și sistemul educațional care privește cu nonșalanță la trei dintre domeniile de maximă importanță pentru individ. Surprinzător este faptul că acestea sunt utilizate cu o frecvență extrem de ridicată. în fiecare zi! Vorbim despre ariile financiară, psiho-emoțională și nutrițională. Cel puțin ultimele două fiind direct implicate în statusul sănătății fiecărei persoane.

Sănătatea se menține cu alimente și relații de calitate.

Hrana să fie bogată în nutrienți esențiali și fără adaosuri inutile (sau toxice!), iar mediul familial și cel socio-profesional să fie evident unul pozitiv. Pentru a împlini aceste cerințe vitale este nevoie de informare și implicare conștiente, cu alte cuvinte, de educație. Dacă societatea nu ne oferă, să depunem singuri efort pentru sănătatea noastră.

E de la sine înțeles că fără TINE sănătatea ta are de suferit. Cu cât mai mult continui să „lupți” doar pentru obiectivele tale „roz”, timpul îți va dezvălui urmările degradării stării de sănătate: boala cronică!

Ai remarcat? În viață, majoritatea rezultatelor sunt urmarea unui efort coordonat, de multe ori cu intensitate, aplicat perseverent o perioadă suficientă de timp. Atunci când aplicăm acest principiu și în sfera evoluției stării de sănătate vom înțelege că tot ceea ce am făcut în trecut ne-a adus în situația din prezent.

Așadar, continuând să aplici aceleași acțiuni, invariabil vei obține aceleași rezultate. Prin urmare, vrei alte rezultate, ești obligat să faci alte acțiuni!

Ne place sau nu, cu toții ne naștem undeva, trăim acumulând idei și principii din mediul socio-cultural și părăsim această lume fără să luăm nimic cu noi. Suntem rezultatul unei societăți axate pe acumulare și din păcate ceva rămâne pe locul doi: viața personală.

Vestea bună este că, atunci când cunoaștem cauzele care ne-au adus îmbolnăvirea putem modifica așteptările, credințele și deopotrivă starea interioară. În plus, un sprijin valoros îl constituie propriile idealuri, o viziune personalizată puternică asupra obiectivelor din viitor.

Ești bolnav cronic, ce-ți relevă viitorul?

Unde te vezi peste 10 ani? Este într-adevăr diagnosticul o ”piatră de moară”, sau visele tale sunt cu mult mai puternice și îl spulberă pe acesta în mod sistematic?

Atunci când ai un obiectiv măreț, celelalte lucruri ți se par insignifiante. Și totuși, orice țintă se atinge prin acțiuni organizate, în mod disciplinat, fiind atent la evoluție și proedând la modificări de bun simț. Aceste patru caracteristici sunt valabile în orice domeniu al vieții. Nu poți ajunge campion olimpic fără a te implica un timp suficient în antrenamente specifice și fără să ții cont de organizare, disciplină, atenție și bun simț.

Să ne reamintim că situația din prezent este rezultatul vieții tale de până acum. A fost cumva un trecut bazat pe confort și idei „împrumutate” de la ceilalți? Ai desconsiderat, constant, semnalele corpului tău?

Boala cronică – un buton de reset

Acum e momentul să descoperi valoarea vieții. Viața este întreținută de un mediu curat, mai aproape de natură. Este cel care îți oferă lumina, aerul, apa și alimentele de calitate. Omul este parte integrantă din natură, nu se poate separa de aceasta fără să se supună riscurilor de îmbolnăvire sau moarte.

Omul a trăit dintotdeauna cu natura, s-a hrănit din ea și a fost într-o relație de simbioză permanentă cu ea.

În prezent, ființa umană a „tăiat” foarte multe legături cu mama natură. S-a depărtat de ea cu locuința, activitățile zilnice și nu în ultimul rând alimentația. Cum poate funcționa corect un organism creat după principiile naturale, atunci când este luat din context și, astfel, fără să i se asigure baza existenței sale: substanțele nutritive esențiale.

Omul modern consumă hrana provenită dintr-o agricultură intensivă, asaltată de mii de substanțe chimice nocive provenite din aceeași agricultură dar și din procesarea industrială. În final, prepară termic, de cele mai multe ori în mod excesiv, combinații extrem de complexe. Rezultă ceva gustos, apetisant dar lipsit de nutrienți esențiali. E firesc ca, în timp, pe măsură ce acest deficit se permanentizează, organismul să tragă semnale de alarmă.

Oboseala (cronică), lipsa de vitalitate, imperfecțiunea tenului și a părului, frecvența balonării abdominale, diareea, constipația, dureri recurente în diferite zone ale corpului și culminând cu stări de tristețe, depresive. Fiecare dintre aceste manifestări poate constitui preambulul bolii cronice viitoare.

Cea mai simplă soluție pentru boala cronică


1. Alături de preparatul termic (ceea ce deja mănânci cu plăcere!) consumă o SALATĂ URIAȘĂ.

Care se constituie din următoarele alimente crude, la alegere (vezi amendamentul de mai jos):

  • frunze verzi – salată verde, creață, kale, spanac, pătrunjel, mărar, busuioc, țelină frunze, apio, fenel, varză albă sau roșie …

  • legume – roșii, castraveți, ceapă, țelină, morcov, sfeclă, ridiche, gogoșar, ardei …

  • fructe oleaginoase – nuci, nuci de Brazilia, caju, migdale, alune și semințe de floarea soarelui, in, cânepă, dovleac, susan …

AMENDAMENT:

Consumul de vegetale crude va fi în concordanță cu toleranța sistemului tău digestiv. Astfel, începi cu o cantitate mică observi timp de 2 ore ce răspuns îți oferă organismul și procedezi după cum urmează:

  • dacă nu te balonezi, nu au ai crampe abdominale sau dureri/arsuri gastrice (atenție! aceste manifestări nu sunt doar de la acest tip de aliment, orice combinație „grea” poate genera astfel de simptome – așadar vei testa după 3-4 zile aceleași alimente vegetale crude cu alte rețete alimentare) poți continua să consumi zilnic crescând ușor cantitatea până atingi proporția 50% vegetal crud / 50% preparat termic.

  • dacă te balonezi, ai crampe abdominale sau dureri/arsuri gastrice în următoarea zi consumi la o masă jumătate din cantitatea de vegetale crude consumată în ziua anterioară. Manifestând starea de bine vei consuma această cantitate un minim de 7 zile, după care poți crește ușor cantitatea la fiecare 2-3 zile.

2. Mestecă bine

Gustul este apanajul limbii, al papilelor gustative. Cu cât vei mesteca mai bine fiecare îmbucătură (valabil pentru orice tip de aliment!) cu atât vei fi mai satisfăcut și … vei mânca mai puțin! Din contră, cu cât vei înghiți mai repede, cu atât vei dori să mănânci mai mult!

Pentru pacienții noștri, la cabinet, soluția cuprinde o plaja mai largă de recomandări. Pentru tine, cititorule, sunt suficiente pentru început aceste două acțiuni. Nici nu poți estima valoarea lor până nu le aplici perseverent, zilnic. După săptămâni, luni sau ani, te vei felicita că ai fost puternic și te-ai implicat. În aceeași măsură te vei bucura de rezultate impresionante! O dovedesc pacienții noștri!

______________________________

Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.

(Articol publicat în 2 iunie 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

Comments


bottom of page