top of page

Atrazina - ai auzit de monstrul ascuns din agricultura intensiva?

Poza scriitorului: Constantin ȚîbîrnăConstantin Țîbîrnă

Actualizată în: 21 oct. 2024

Atrazina este un erbicid agricol utilizat pe scară largă de către fermieri pentru combaterea buruienilor cu frunze late în culturile agricole dar și pe gazon (terenurile de golf și gazonul rezidențial), începând cu anul 1959.


Studiile asupra impactului pe care îl are atrazina asupra organismelor vii au determinat anumite țări să interzică utilizarea acestei substanțe din anul 1991, iar în anul 2004 a fost interzis la nivelul UE.


Articolul de față arată:

  • câteva dintre cele mai grave consecințe asupra organismelor vii în urma expunerii la atrazină și, totodată prezintă și

  • impactul pozitiv pe care îl au uleiurile esențiale asupra sănătății organismelor vii și efectele de atenuare a toxicității induse de atrazină.



Expunerea la atrazină are consecințe grave asupra sănătății animalelor


Să vedem ce spun studiile despre expunerea la atrazină în cazul viețuitoarelor acvative și să intuim ce efecte posibile se pot manifesta și la oameni.


Atrazina a redus semnificativ ratele de supraviețuire a peștilor și a afectat creșterea peștilor, a provocat modificări semnificative ale

  • activității enzimelor digestive intestinale (scăderea activității lipazei),

  • indicilor hematologici (scăderea hemoglobinei, volumul celular compact, eritrocite și leucocite),

  • variabilelor biochimice din sânge (scăderea proteinelor totale, albuminei, globulinelor și imunoglobulinei M; creșterea totală a imunoglobulinei, colesterol, trigliceride și cortizol)

  • indicilor hepatici oxidativi / antioxidanți (scăderea nivelului de glutation, activitatea enzimelor superoxid dismutazei și catalazei și nivelurile de expresie a ARNm și creșterea conținutului de malondialdehidă).

S-au mai observat și modificări histopatologice și creșterea nivelurilor de expresie a ARNm ale genelor legate de stres și apoptoză ( moarte celulară ). (https://www-frontiersin-org.translate.goog/articles/10.3389/fmars.2022.920057/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=sc )



Expunerea la atrazină la oameni

Dacă în cazul viețuitoarelor care trăiesc în mediul acvatic este evidentă afectarea sănătății acestora, în cazul oamenilor rezultatele la fel de evidente nu au convins factorii de decizie din USA care permite utilizarea atrazinei în agricultura proprie. Aici sunt folosit încă, în fiecare an, 80 milioane de kilograme de atrazină.


Astfel, date recente au arătat că atrazina este prezentă în 80% din probele de apă potabilă în SUA.


Pe lângă răspândirea sa pe scară largă, atrazina se poate lăuda și cu o neobișnuită persistență. Astfel, în Franța, la 15 ani după ce s-a încetat utilizarea ei, ea încă mai poate fi detectată.


O meta-analiză în iunie 2023 a tras un semnal de alarmă asupra acestei situații. Expunerea la atrazină poate fi un factor de risc pentru greutate mică pentru vârsta gestațională,naștere prematură și greutate mică la naștere. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37266965/)


Un studiu pubilcat în martie 2023 arată că Atrazina promovează dezvoltarea cancerului de sân prin suprimarea funcției imunitare și reglarea exprimării MMP, citez:

Acest studiu a demonstrat că atrazina a accelerat ciclul celular și a încurajat proliferarea și invazia celulelor tumorale de cancer de sân. În plus, atrazina poate reduce imunitatea antitumorală prin scăderea infiltrației limfocitelor și modularea producției de citokine în micromediul tumoral, promovând astfel evadarea imună a tumorii și progresia cancerului de sân.


Toxicitatea atrazinei și uleiurile esențiale


Institutul Național pentru Sănătate (USA) recunoaște că (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7697004/) :

1. Utilizarea excesivă și exclusivă a erbicidelor sintetice pentru gestionarea acestora crește dezvoltarea buruienilor rezistente la erbicide și provoacă riscuri pentru mediu și sănătatea umană. Prin urmare, dezvoltarea de noi erbicide cu activitate multi-target-site, noi moduri de acțiune și impact redus asupra mediului și sănătății sunt extrem de necesare.
2. Studierea uleiurilor esențiale și a componentele lor, în principal terpenoide, ca compuși naturali puri sau în amestecuri, datorită diversității lor structurale și a activității fitotoxice puternice, ar putea fi candidați buni pentru dezvoltarea de noi bioerbicide sau ar putea servi ca bază pentru dezvoltarea de noi erbicide sintetice cu impact redus, asemănătoare naturale.

În cazul studiului pe animalele acvatice, menționat mai sus, suplimentarea cu ulei esențial de Ginseng la grupurile expuse la atrazină a atenuat semnificativ efectele negative menționate mai sus. În plus, studiul sugerează că suplimentarea cu ulei esențial de Ginseng poate fi utilă pentru atenuarea acestei toxicități dar și pentru a oferi un sprijin mai general pentru starea de sănătate.



Noi oportunități în combaterea efectelor toxice ale atrazinei


Pe scurt, conform studiilor citate mai sus, anumite uleiuri esențiale prezintă efecte pozitive de reducere a toxicității atrrazinei aducând un plus de valoare la starea generală de sănătate a organismului.


Și totuși nu orice producător recomandă utiliazare internă a uleiurilor esențiale, și asta pentru că nu poate garanta puritatea și puterea terapeutică a uleiului esențial pe care îl produce.


Cum numai 1% din uleiurile esențiale de pe piață îndeplinesc standarde înalte de puritate și grad terapeutic am găsit aici extractul de Panax Ginseng alături de alte substanțe extrase din plante (quercitină, acid alfa lipoic, extract de ashwagandha, coenzima Q10 ...): https://doterra.me/6edT9c


Poate vrei mai multe informații. Ne poți contacta aici.

Poți citi ce uleiuri esențiale utilizăm noi, pentru ce și cum le folosim: https://www.greenclass.ro/uleiuri-esentiale-doterra


Și, pe urmă, poți vorbi cu noi să te ajutăm să faci cea mai bună alegere pentru tine în materie de uleiuri esențiale.

Dă click aici: CONTACTEAZĂ-NE

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page