top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimente cu putere antioxidantă

Natura ne-a dăruit o mulțime de alimente cu putere antioxidantă, fiecare dintre ele împărtășindu-ne gusuturi delicioase, unice. Datorită poluării mediului înconjurător, alimentației denaturate și a stresului crescut, zilnic corpul uman este expus unei cantități impresionante de substanțe chimice cu nocivitate dovedită. Din acest motiv, organsimul uman fie că este sănătos dar cu atât mai mult atunci când este bolnav, are nevoie de protecție suplimentară împotriva acestor agresori. Știința i-a denumit radicali liberi. Ei se constituie ca molecule instabile care “atacă” componentele structurale si funcționale ale celulelor.

Ce semnifică scala ORAC? Protecția antioxidantă a organismului se realizează printr-un aport optim de alimente cu putere antioxidantă crescută. Această capacitate de neutralizare a radicalilor liberi este măsurată în unități ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity). Oamenii de știință consideră că 5000 unitati ORAC / zi sunt minimul de protecție antioxidantă pentru omul sănătos.

Când persoana sănătoasă fumează și exagerează în consumul de alcool, cafea sau oricare alte substanțe stimulente/ energizante nivelul de antioxidanți trebuie serios crescut.

În cazuri speciale (boli acute, boli degenerative, procese tumorale) nutriționiștii vă recomandă să aduceți în organismul dvs. un minim de 30.000-50.000 unități ORAC / zi! Un ajutor important pentru indeplinirea acestei recomandari sunt suplimentele nutritive cu puternice efecte antioxidante.

Tabelul cu alimentele cu putere antioxidantă

Așadar iată lista cu alimente și puterea lor antioxidantă. Exprimată la 100 g produs. Bineînțeles că se recomandă consumul alimentelor care sunt în top, cu valorile cele mai ridicate în unități ORAC. E bine să îți și placă alimentul!

Atunci când consumi prima dată un aliment, începe cu o cantitate mică (sau foarte mică – de exemplu pulberea de boia de ardei!), astfel eviți să generezi iritarea mucoasei digestive și să permiți organismului tău să se adapteze la noul aliment.




Scurt îndrumar de utilizare a alimentelor din tabel

  1. Remarcați că anumite alimente nu se regăsesc în topul puterii antioxidante. Cu toate acestea, ele conțin multe alte substanțe nutritive care le crește valoarea atunci când sunt consumate periodic (mai ales când sunt de sezon!).

  2. O listă cu alimente cu putere antioxidantă care arată că aveți de unde alege, nu veți flămânzi niciodată și veți beneficia și de gusturi remarcabile în fiecare sezon!


13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page