top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimente care „farmecă” viruși, sau ce poți mănca sănătos atunci când „stai acasă”

(preluat integral din site: www.constantintibirna.com, publicat în data de 30 martie 2020)


Alimente care „farmecă” viruși, sau ce poți mănca sănătos atunci când „stai acasă”


Dacă privești simplu, răspunsul la această întrebare este: ce ai cumpărat și ai pus în frigider și în cămară. Te asigur că vei găsi puține alimente care „farmecă” viruși printre cele depozitate.

Este același răspuns ca și într-o situație normală, fără stare de urgență. Totuși, acum, mulți se întreabă oare cât va dura, ce voi mânca peste un timp, cu ce mă aprovizionez și dacă voi mai putea să mă aprovizionez curând. Cu toate aceste întrebări, omul pornește la cumpărături și alege alimente cu termen lung de valabilitate. Este bine, pentru că astfel își scade stresul psihic generat de nesiguranță. Totuși este necesar un amendament.


Indiferent ce ai cumpărat deja, încă mai poți să achiziționezi hrană care să contribuie și la:


1. Menținerea / îmbunătățirea funcționării optime a organismului tău, deci la întreținerea stării tale de sănătate

2. Să te bucuri de gust prin crearea de rețete individuale, ai șansa acum să mănânci gătit de tine, preparat, spălat, combinat într-un mod mai atent și nu în ultimul rând AI TIMP SĂ MESTECI BINE!!

3. Creșterea valorii nutritive a meselor care să asigure susținerea / creșterea capacității de apărare a organismului împotriva agenților patogeni din mediu, sau cu alte cuvinte un sistem imunitar puternic.

Orice agent patogen agresează mai mult sau mai puțin intens un alt organism viu, dacă acesta din urmă are capacitatea crescută, respectiv scăzută de a se apăra. Acum, mai mult ca oricând, organismul tău are nevoie de nutrienți de calitate, de o varietate covârșitoare. Aceste cerințe pot fi îndeplinite doar prin consumul de alimente de calitate și de suplimente nutritive.

Cel mai important lucru acum este să rămânem sănătoși.


Ce poți face acum când „stai acasă”:


1. La cumpărături alimentare: (oricând te vei putea deplasa pentru această necesitate) și în supermarket și la piață poți să găsești alimente cu valoare nutritivă crescută: alimente vegetale crude și proaspete, de sezon și cât mai „curate” – mai aproape de natură. Să nu-ți lipsească din casă:

  • Fructele de sezon: mere, portocale, mandarine, banane, ananas, lămâi, avocado,

  • Legumele de sezon: morcovi, sfeclă roșie, ceapă, usturoi, broccoli

  • Frunzele verzi de sezon: ceapă verde, spanac, varza și eventual urzici, leurdă, hasmațuchi

  • Semințe de: dovleac, floarea soarelui, susan, cânepă (toate neprăjite!)

  • Nuci: nuci românești, nuci de Brazilia, caju, migdale, alune

  • Ulei presat la rece de: măsline, semințe de in, cânepă

ATENȚIE:

In urma consumului de fructe și legume prin aportul mare de betanina si licopen din legumele colorate, urina se va colora in rosu/galben/ portocaliu. Acest fapt nu are semnificatie patologica, nu intrati in panica nu are conotatii negative.

2. Evitați (nu am zis interzis! dar cu cât mai (mult mai) rar cu atât mai bine) să cumpărați și să consumați alimente cu conținut crescut de zahăr, sare și grăsimi saturate sau prelucrate industrial. Intră în această categorie: fast-food, hamburgeri, chipsuri, margarină, prăjituri, patiserii, covrigi, biscuiți, ciocolata, gogoși, pâine albă, cozonaci, zahar, preparate de carne din comerț, gen: mezel, salam, mici, afumături, de asemeni băuturile: carbogazoase, cafea (sau orice băutură cofeinizata), sucuri din comerț, băuturi energizante, băuturi de la aparat, orice fel de alcool !

3. Spală bine alimentele, la jet de apă caldă! Curăță părțile afectate (mucegai, stricat)


Recomandări în plus, alături de mesele zilnice cu alimente care „farmecă” viruși:


Cei care au colaborat cu mine deja știu că le recomand tuturor pacienților mei. Alături de tratamentul nutrițional specific și câteva acțiuni suplimentare (și dezbatem îndelung aceste teme) și care se constituie în comportamente sănătoase:

Exerciții fizice :

ZILNIC !!!! Dimineata si seara niciodata imediat dupa servirea mesei, lasati sa treaca 1 oră.

  • În fiecare dimineață și seară realizați la bunul simț, numărul de execuții care vă permit să continuați și a doua zi, adică nu forțați ca să dobândiți febră musculară. Realizați orice mișcare fără efort excesiv și fără epuizare. Practicați ZILNIC gimnastică, cea menționată mai jos sau cea care vă creează plăcere, starea de bine!

    • genuflexiuni – daca nu puteti, executati 10 rotatii bicicleta din culcat pe spate

    • flotari – daca nu puteti, executati :

      • ridicari de greutăți de 1 kg pentru fiecare mână sau 1+1 sticla de 1 l apa (mainile pe langa corp si le ridicati intinse prin fata lent ! pana deasupra capului vertical)

      • și ridicari de greutăți de 1 kg pentru fiecare mână, sau 1+1 sticle de câte 1 l apa (mainile pe langa corp si le ridicati intinse prin lateral lent ! pana deasupra capului vertical)

      • aduceri de greutăți de 1 kg pentru fiecare mână, sau 1+1 sticle de câte 1 l apa (mainile intinse pe langa corp se indoaie din cot mainile si se aduc sticlele prin fata corpului pana la nivelul umerilor, lent !)

    • abdomene – daca nu puteti, executați astfel : trunchiul ramane la sol si se ridica picioarele , se mentin picioarele ridicate la 45 grade timp de 15- 30 secunde mentineti cat puteti , lasati muschii abdomenului sa faca miscarea – sa ridice si sa mentina picioarele !)

    • Adauga la fiecare a 5-a zi cate unul din fiecare tip de exercitiu recomandat si o respiratie profunda (daca nu puteti realiza o executie noua, veti executa acelasi numar pana cand va fi USOR adaugata o executie in plus – asta se poate petrece intr-o saptamana sau o luna NU FORTATI , adaugati numai atunci cand puteti !)


Abordarea mentala:

  • Cu cat mai detașat primiți informațiile din mediu (știri, rezultate, fenomene media) cu atât mai multe șanse de însănătoșire. Cu cât ai mai multă îngrijorare și încrâncenare cu atât mai grea va fi calea, menținerea stării tale de sănătate. Considerați de ACUM că sunteți ÎN VACANȚĂ ! Indiferent că efectuați activități gospodărești, profesionale, sau pur și simplu stați în casă.

  • Vă sugerez să fiți conștient de apariția manifestărilor nervoase și să renunțați la ele IMEDIAT (instantaneu?) și să râdeți cu poftă de inutilitatea lor.

Odihna:

  • Vă culcați cel târziu la ora 22-23.

  • Somnul de noapte 7-8 ore.

  • Va recomandam sprijin și înțelegere cu și din partea celor apropiati, calm și fără agitație.

  • FARA STIRI SI FILME ! FILME DOAR COMEDII DAR LA CARE SA RADETI CU POFTA!! Evitati comediile moderne la care nu radeti. Acestea vă țin atenția concentrată asupra acțiunii și nu vă permit să vă relaxați.

Activități libere :

  • Plimbari usoare.

  • 3 respiratii profunde de ventilatie si aport suplimentar de oxigen. La fiecare a 5-a zi adaugati cate o respiratie de ventilatie.

  • Vizualizari ale padurilor verzi si ale intinderilor naturii. Sau a cerului, și peticului de verdeață, copac, floare, muguri. Nu priviți direct soarele. Dar puteți sta la soare doar dimineata devreme (pana in ora 9.00) și seara dupa ora 18.30!


Care sunt acele alimente care „farmecă” viruși?

  • Fructele sunt recomandate datorită vitaminelor si antioxidanților pe care le conțin. În tratamentul nutrițional pentru afecțiunile virusologice (vezi regimul alimentar pentru hepatita B), este recomandat a se consuma doar fructe proaspete, pentru că cele din conserve au, de obicei, o cantitate mare de zahăr.

  • Mâncați și „fermecați” virușii cu : fructe de pădure, citrice, fragi, căpșuni, zmeură, coacăze negre și roșii (toate o super potență nutrițională dată de antioxidanți puternici cum sunt flavonoidele, respectiv quercitina, kaempferol, rutină, numind doare câteva din miile de bioflavonide, rezveratrolul și surse bogate în Vitamina C, magneziu și cupru, toate cu o incontestabilă acțiune de protecție microbiologică

  • Sucul natural de fructe făcut în casă, din fructe proaspete este un deliciu la zilele de sărbătoare!

  • Legumele proaspete consumate sub formă de salate, sfeclă roșie, ardei gras, conopidă, ridichi, ceapă, țelină, salată verde, spanac, condimentate cu frunze mărunțite de pătrunjel, mărar, țelină, frunze de ceapă verde și asezonate cu suc de lămâie. La câtă bogăție de substanțe nutritive cu valoare „princiară” sigur microorganismele vor fi fermecate și liniștite ca înainte de 2020.


Cum prepari în mod sănătos, alimentele în casă:


a. Ce se poate mânca crud, vegetale, se mănâncă preferabil în starea lor naturală, bineînțeles spălate bine și curățate de ce este alterat (vezi regula de mai sus) – consumă în acest mod alimente care „farmecă” viruși

b. Urmează prepararea prin fierbere. A doua metodă care permite nutrienților să rămână în proporție mai mare biodisponibili.

c. Copt la cuptor deja ne conferă gustul după care tânjim, dar alimentul preparat în acest mod este cu mult mai sănătos decât modalitățile care urmează.

d. Există o regula sănătoasă pentru prăjit:

Va ofer trei exemple și apoi concluzionez :
Ceapa se taie mărunt se așază în uleiul încins în tigaie. Sfârâie, se învârte-răstoarnă și SE STROPEȘTE CU APĂ! Sfârâie din nou, se învârte … se stropește cu apă , ș.a.m.d. timp de 1-2 minute. Adăugăm celelalte legume tăiate cubulețe și se procedează la fel : sfârâie se stropește cu apă și se învârt în tigaie…. Astfel LEGUMELE NU SE RUMENESC ÎȘI PĂSTREAZĂ CULOAREA LOR !!! Ceapa rămâne alb-gălbuie, ardeiul verde/roșu …
Omleta : se bate oul în bol/farfurie se răstoarnă în uleiul încins, se întinde și se încheagă, se întoarce pe cealaltă parte se încheagă și pe acea parte și ”sare” în farfurie. Astfel rămâne la culoarea galbenă și devine o omletă delicioasă-sănătoasă !
Pentru carne : cu cât este mai subțire tăiată, cu atât mai rapid se pătrunde de căldură și astfel se gătește repede fără a fi nevoie de timp îndelungat ca în cazul bucății de carne groase care ajunge astfel să se rumenească intens la suprafața sa.
CONCLUZIE : ORICE ALIMENT PRĂJIT IȘI PĂSTREAZĂ CULOAREA SA !!! NU SE RUMENEȘTE CĂTRE NEGRU !!!

e. GRATARUL e la final. – oare de ce ? (doritorii de certificări, cercetări, studii și informații științifice pot cere și le ofer sutele de surse despre acrilamidă, acroleină, gudron și alte substanțe deosebit de toxice de proveniență gaze de ardere și substanțe din alimente ce suferă transformări nocive la temperaturi înalte. Cei care ați citit cartea Sănătatea are talie știți despre ce substanțe și transformări e vorba în cazul grătarului)

Pentru că îți pasă de tine și familia ta, acum e momentul să ții cont de sfaturile specialiștilor care te-au bătut la cap de ani de zile, elimină:

  • Fumatul;

  • Alimentele cu aditivi chimici (E-uri, conservanți);

  • Alimentele înalt rafinate (cașcaval, brânza topită, conservele);

  • Preparatele de carne fabricate în comerț (carnați, mezeluri, afumături, conserve – ? Oare de ce? – curios că acum mai toată lumea a făcut stocuri, doritorii de certificări, cercetări, studii și informații științifice pot cere și le ofer sutele de surse)

  • Preparatele de tip fast-food;

  • Uleiul prăjit refolosit.

  • In plus, recomand tuturor să evite contactul cu orice fel de substanțe toxice: insecticide, vopseluri, substanțe volatile și odorizanți de cameră/mașină, antimolii/antițânțari.


Cercetători de top recomandă suplimentare în situații de criză (adică citiți afecțiuni, deficite, disfuncții …) :


Suplimentele cu antioxidanți, vitamine și minerale sunt soluțiile cele mai aproape de hrănirea optimă a organismului. Un ajutor valoros îl asigură și mulți alți fitonutrienți.

Lista cu suplimente pe care le recomand este aici (în curand la Resurse Utile)

Atentie suplimentele recomandate nu sunt medicamente ! Sunt extracte din plante oferind nutrientii din plante esentiali pentru a sustine functionarea optima si care au si rolul de a stimula capacitatea de autoaparare si autoregenerare a organismului.

Dragă citittorule, acum ai șansa să începi o viață nouă, cu un tipar alimentar nou (cu un nou stil de viață) în folosul tău! Stai acasă și ai timp să te re-educi și să beneficiezi de numeroase avantaje pe care nu le-ai fi luat în seamă în altă situație!

26 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

תגובות


bottom of page