top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimentația și nutrienții (azi despre Vitamina D) un ajutor important în lupta cu Virusul Corona

Actualizată în: acum 4 zile

Auzim des în ultima perioadă despre un virus „nebun” cu tot felul de veleități de agresor. Și am mai aflat și despre răspunsuri diferite ale diferitelor persoane la aceste agresiuni. Astfel, corpurile umane care dețin o imunitate crescută luptă cu succes și nu prezintă simptome de îmbolnăvire la contactul cu virusul corona. În schimb, o imunitate scăzută pentru un corp aflat sub asediul bolilor cronice poate influența severitatea infecției cu COVID-19. Dacă ai citit alte articole, ale cărui autor sunt, îți reamintești de importanța hranei de calitate pentru starea de sănătate a organismului, implicit a sistemului imunitar și astfel poți înțelege de ce alimentația și nutrienții luptă cu virusul corona.

Alimentația și nutrienții luptă cu virusul Corona

Studiile au demonstrat că un corp alimentat corect, iar în anumite perioade chiar suplimentat cu nutrienți cu proprietăți antivirale directe și indirecte, poate lupta eficient împotriva agresorilor, fie ei viruși, bacterii sau fungi. Cu un astfel de sprijin nutrițional sistemul imunitar realizează protecția întregului organism prin diferite mecanisme. Acest articol va expune relația dintre Vitamina D și virusul Corona.

Vitamina D, un ajutor important în lupta cu Virusul Corona


Este binecunoscut rolul major al vitaminei D pentru susținerea stării de sănătate a oaselor. În ultimile decenii, cercetările au demonstrat rolul de imunomodulator principal al vitaminei D pentru organismul uman.

În anul 2020 au fost realizate eforturi constante pentru a se descoperi armele de luptă cele mai eficiente în lupta cu virusul corona. Astfel, o contribuție importantă au avut cercetătorii de la GrassrootsHealth Institute. Ei au descoperit legătura directă dintre concentrația sanguină de vitamina D și severitatea infecției cu Coronavirus. (1)

Studiul a raportat că în țările cu cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 nivelul seric mediu al vitaminei D la persoanele în vârstă (considerat grupul cu cel mai mare risc de morbiditate și mortalitate cu SRAS-Cov2) este sub 30 nmol / L (2). Un exemplu concludent fiind constatarea că 76% dintre femeile în vârstă peste 70 de ani au niveluri circulante sub 30 nmol /L (2).

Un alt studiu publicat în septembrie 2020 descoperă că persoanele cu deficit de vitamina D sub 20 nanograme pe mililitru și care nu primesc suplimentare de vitamina D pot avea aproape două ori mai multe șanse de a contracta COVID-19 în comparație cu persoanele care primesc doze suficiente de vitamină D. (3)

Într-o meta-analiză s-a evidențiat faptul că suplimentarea cu vitamina D a fost sigură și conferă protecție împotriva infecțiilor acute ale tractului respirator. Totodată acest studiu a mai expus și că pacienții cu deficiență severă de vitamina D au avut cel mai mare beneficiu în urma administrării de vitamina D. (4)


Concluzii

  • Studiul efectuat la GrassrootsHealth Institute a concluzionat pe de o parte că cel mai vulnerabil grup de populație pentru COVID-19 este, de asemenea, cel care are cel mai mare deficit de vitamina D. Pe de altă parte cercetătorii afirmă: credem că putem recomanda suplimentarea cu vitamina D pentru a proteja împotriva infecției cu COVID-19.

  • Alte cercetări din întreaga lume au descoperit că nivelurile mai ridicate de vitamina D se corelează cu forme mai ușoare ale bolii. Și totodată arată că țările în care populația are niveluri ridicate de vitamina D tind să aibă rate mai mici de deces de cauză COVID-19.

  • Deoarece vitamina D este cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta organismul să lupte împotriva virușilor există tendința de a administra liber această vitamină. Totuși, să nu uităm că sunt necesare asocieri ale vitaminelor cu alte substanțe nutritive, precum legătura dintre vitamina D și magneziu.


Legătura dintre Vitamina D și Magneziu


Am remarcat că administrarea de vitamina D este importantă, aduce multe beneficii și este deopotrivă sigură. Cercetătorii ne atrag atenția asupra următorului aspect. Vitamina D este stocată de organism într-o formă inactivă (25 [OH] D). Pentru a deveni activă (adică forma 1,25 [OH] D, cunoscută sub numele de calcitriol) ea suferă transformări mediatizate de prezența magneziului. Dacă nu este prezent magneziul, vitamina D rămâne inactivă, netransformată. Cu alte cuvinte oricât de abundent este aportul de vitamina D, fără magneziu, această vitamină nu va putea fi utilizată de organism.

Un important procent din populație prezintă deficit de magneziu. Ei raportează simptomele cunoscute: aritmii cardiace, crampe musculare, tulburări de somn și creșterea subită a tensiunii arteriale.

Am considerat cea mai importantă asociere, cea dintre vitamina D și magneziu. Chiar dacă sunt sute de asocieri cunoscute (de exemplu magneziu participă la funcțiile specifice a peste 300 de enzime!) vorbim de momentul prezent și riscurile de îmbolnăvire virală.

Pentru că fiecare persoană este unică, organismul său având caracteristici individuale, recomandarea administrării de vitamina D și magneziu se face în urma efectuării unei investigații medicale (analiza 25 [OH] D), consultând nutriționist-dieteticianul sau un alt specialist în domeniul sănătății.

Referințe:

  1. Ilie PC, Stefanescu S, Lee S. The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality

  2. Lips, P., Cashman, K., Lamberg-Allardt, C., Bischoff-Ferrari, H., Obermayer-Pietsch, B., Bianchi, M., Stepan, J., El-Hajj Fuleihan, G., and Bouillon, R. (2019). Current vitamin D status in European and Middle East countries and strategies to prevent vitamin D deficiency: a position statement of the European Calcified Tissue Society. European Journal of Endocrinology 180, 4, P23-P54,

  3. David O. Meltzer, MD, PhD1; Thomas J. Best, PhD2; Hui Zhang, PhD2; et al. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results, JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722.

  4. Martineau AR, Jolliffe AD, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data BMJ 2017; 356 :i6583.


Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.

(Articol publicat în 2 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

14 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page