Alimentația și nutrienții (azi despre Vitamina C) un ajutor important în lupta cu Virusul Corona
- Constantin Țîbîrnă
- 11 nov. 2022
- 3 min de citit
Actualizată în: 21 oct. 2024
Atât de cunoscută și apreciată este vitamina C încât nu putea să scape cercetătorilor în această perioadă de afectare SARS-COV-2. Cu toate acestea, modul în care vitamina C luptă cu Virusul Corona este cunoscut de mulți ani. Articolul de față expune efectele pozitive ale acestei relații, citând concluziile celor mai importante studii.
Vitamina C și Virusul Corona – scurt istoric
Încă din anul 1978, este cunoscut efectul pozitiv al vitaminei C în cadrul țesuturilor traheale de pui afectate de coronavirus aviar (1).
În anul 2003, un studiu publicat în The Journal of antimicrobial chemotherapy, în Marea Britanie menționa, citez: „ a fost identificat un nou coronavirus considerat ca fiind cauza sindromului respirator acut sever (SARS)”(2, 3).
Anterior acestor date, (1981) se știa deja că vitamin C are efecte pozitive asupra sistemului imunitar, influențând funcția fagocitelor, transformarea limfocitelor T și producerea de interferon (4), fapt confirmat mai târziu, în 1999, de concluziile cercetărilor asupra efectelor vitaminei C în infecțiilor respiratorii acute (5).
Astfel, a fost demonstrat în mod consecvent, în studii controlate cu placebo, că durata și severitatea episoadelor comune de răceală, declanșate de prezența unui coronavirus aviar, sunt reduse în grupurile de animale tratate cu vitamina C (5). Autorii au indicat faptul că infecțiile respiratorii virale la om sunt afectate de nivelurile de vitamina C. De asemenea, există multe dovezi, în special trei studii controlate cu subiecți umani, care au raportat o incidență semnificativ mai mică a pneumoniei în grupurile care au primit suplimentare cu vitamina C (6).
Vitamina C și Virusul Corona în 2020
Anul 2020 a fost o căutare febrilă a soluțiilor celor mai eficiente de combatere a infecției cu acești viruși Corona (în prezent sunt vehiculați SARS-COV-1 și SARS-COV-2) și concluziile sunt pe deoparte uimitoare și pe de altă parte extrem de simple. Astfel, un studiu publicat în decembrie 2020 arată că există dovezi clare că vitamina C în doze mari poate reduce mediatorii interleukină-6 și endotelină-1 care au niveluri crescute la mulți pacienți cu infecție severă cu COVID-19.(7)
Vitamina C – o soluție uimitoare
De ce este uimitoare această descoperire? Iată concluziile autorilor: utilizarea unei doze relativ mici de vitamina C poate fi benefică în profilaxia infectării cu COVID-19 și, deasemeni poate fi benefic un regim (intravnos) cu doze mari de vitamina C în cazurile severe de infectare cu COVID-19. (7)
Vitamina C – ieftină și sigură
De este o soluție simplă? Vitamina C este ieftină și sigură. Studiile observaționale preliminare indică un nivel scăzut de vitamina C la pacienții cu boală critică cu COVID-19. În prezent, există un număr de studii randomizate controlate înregistrate la nivel global care evaluează monoterapia intravenoasă cu vitamina C la pacienții cu COVID-19. Unul dintre studii, deja a transmis primel concluzii deosebit de pozitive, citez: „a existat o scădere semnificativă a mortalității la pacienții mai grav bolnavi, afectați de COVID-19, care au primit intervenție cu vitamina C” (8).
Concluzie: Vitamina C luptă cu Virusul Corona
Posibilitatea ca vitamina C să aibă efecte pozitive în infecțiile virale severe ale tractului respirator pare să justifice un aport crescut al acestui nutrient, mai ales în lumina epidemiei recente de SARS-COVID. În plus, o atenție crescută, sau cu alte cuvinte alegerea unui supliment de vitamina C cu valoare biologică (acțiune eficientă) asigură eficiența tratamentului nutrițional. Sunt foarte multe produse cu vitamina C pe piață. Poți să ne adresezi o simplă întrebare și te putem sprijini să alegi Vitamina C care să îți confere cele mai puternice rezultate.
Studii:
Atherton, J. G., Kratzing, C. C. & Fisher, A. (1978). The effect of ascorbic acid on infection of chick-embryo ciliated tracheal organ cultures by coronavirus. Archives of Virology 56, 195–9
Hemilä H, Vitamin C and SARS coronavirus, J Antimicrob Chemother, 2003 Dec; 52(6): 1049–1050.
Holmes, K. V. (2003). SARS-associated coronavirus. New England Journal of Medicine 348, 1948–51
Leibovitz, B. & Siegel, B. V. (1981). Ascorbic acid and the immune response. Advances in Experimental Medicine and Biology 135, 1–25
Hemilä, H. & Douglas, R. M. (1999). Vitamin C and acute respiratory infections. International Journal of Tuberculosis and Lung Diseases 3, 756–61
Hemilä, H. (1997). Vitamin C intake and susceptibility to pneumonia. Pediatric Infectious Diseases Journal 16, 836–7
Favaerts AF, Luyten W, Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19?, Nutrition, 2020 November-December; 79: 110948.
Carr AC, Rowe S, The Emerging Role of Vitamin C in the Prevention and Treatment of COVID-19, Nutrients, 2020 Oct 27;12(11):3286.
Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.
(Articol publicat în 6 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)
Comments