top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimentația și nutrienții (azi despre Seleniu) un ajutor important în lupta cu Virusul Corona

Actualizată în: acum 4 zile

Seleniul este un oligoelement esențial pentru oameni, jucând un rol important în diferite căi metabolice majore. La fel ca și în cazul zincului, studiile au dovedit că Seleniul luptă cu Virusul Corona. Studiile prospective au arătat avantajele pentru sănătate ale nivelului optim de seleniu în organism. Seleniul este încorporat în selenoproteine ​​care au o gamă largă de efecte pleiotropice, variind de la efecte antioxidante și antiinflamatorii până la producerea hormonului tiroidian activ.(1) Ce ne spun cercetătorii?

Seleniul (Se) – un oligoelement esențial

În ultimii 20 ani, descoperirea polimorfismelor asociate bolii în genele selenoproteinei a atras atenția asupra relevanței selenoproteinelor pentru sănătate. Un nivel scăzut de seleniu a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate, funcție imună slabă și declin cognitiv. Un nivel optim de seleniu sau suplimentarea cu seleniu are efecte antivirale, este esențială pentru reproducerea cu succes a bărbaților și a femeilor și reduce riscul de boli tiroidiene autoimune.(1)

Studiile prospective au furnizat dovezi ale suplimentării cu seleniu în prevenirea anumitor tipuri de cancer. Un nivel scăzut de seleniu se corelează cu riscul crescut de cancer pulmonar, laringian, colorectal și de prostată. Un nivel optim de seleniu și suplimentarea cu seleniu s-au dovedit a fi asociate cu reducerea substanțială a mortalității prin cancer.(2)

Studiile au demonstrat că seleniul este un puternic antioxidant. Selenoproteinele au un rol crucial în reglarea speciilor reactive de oxigen și a statusului redox în aproape toate țesuturile. Astfel nu e deloc surprinzător că studiile au dovedit că seleniul influențează puternic inflamația și răspunsurile imune. În plus, studiile susțin că alături de efectele menționate, seleniul se implică în protecția împotriva anumitor agenți patogeni.(3)

Seleniulul și virușii

În 2015, cercetătorii au arătat că infecțiile virale și bacteriene sunt adesea asociate cu deficiențe în macronutrienți și micronutrienți, inclusiv oligoelementul esențial seleniu. În deficiența de seleniu, tulpinile benigne de virusuri Coxsackie și gripale pot muta în tulpini puternic patogene. Unele studii propun suplimentarea dietei cu seleniu pentru a asigura un aport adecvat al acestui oligoelement pentru a conferi beneficii pentru sănătate pacienților care suferă de boli virale.(4)

În septembrie 2019, un alt studiu a raportat că printre substanțele nutritive implicate în infecția virală, seleniul (Se) are un rol important în apărarea antioxidantă, semnalizarea redox și homeostazia redox. Deficitul de seleniu, care este principalul regulator al expresiei selenoproteinelor, a fost asociat cu patogenitatea mai multor virusuri. Suplimentarea cu seleniu promovează proliferarea și favorizează diferențierea limfocitelor T susținând astfel răspunsul imun celular acut.(5)

Seleniul luptă cu Virusul Corona

Beneficiile seleniului au fost confirmate (din nou) în încercatul an 2020. Se știe că scăderea nivelului de seleniu în organims este asociată cu o incidență crescută a cancerului și a bolilor de inimă. În plus, datorită situației globale cercetătorii au readus în discuție efectele biologice ale seleniului asupra virușilor și în particular asupra virușilor Corona.

În luna octombrie 2020, un studiu a raportat acțiunea de protecție antivirală a selenitului de sodiu. Acesta poate oxida grupările tiol din proteina disulfid izomerază a virusului, făcându-l incapabil să penetreze membrana celulară sănătoasă. În acest fel, selenitul inhibă intrarea virușilor în celulele sănătoase și anulează capacitatea lor de infectare. Conforma autorilor, acest compus chimic simplu poate fi folosit în recenta luptă împotriva epidemiei de coronavirus. (6)

În noiembrie 2020, s-a raportat că nivelul seleniului în organism se corelează pozitiv cu supraviețuirea pacienților cu COVID-19 comparativ cu cei care nu au supraviețuit. Analizând nivelurile serice din sânge autorii au descoperit un nivel de seleniu semnificativ mai mici la pacienții confirmați cu COVID-19la față de indivizi aparent sănătoși. Autorii au scos în evidență și un alt aspect interesant. Grupul de control (indivizii aparent sănătoși) a prezentat un nivel minim de seleniu, la limită, sugerând că nivelul acestui micronutrient nu este optim în populația studiată (fiind vorba de populația din sudul Indiei).(7)

Autorii studiilor susțin ipoteza că suplimentarea cu Se poate avea un important beneficiu potențial pentru profilaxia și tratamentul COVID-19.

Surse de seleniu din alimente

Cea mai bună metodă de a menține nivelul optim de seleniu în organism este aportul de alimente bogate în acest mineral. Printre cele mai bogate alimente în seleniu sunt: nucile de Brazilia, ouăle, peștele, usturoiul, sparanghelul, carnea de curcan, ciupercile (Shiitake), seminţe de chia, cereale, orez brun.(8)

Referințe:

  1. Rayman MP. Selenium and human health. Lancet. 2012;379:1256–68. 2012 Jul; 4(7): 611–624.

  2. Gupta S, Jaworska-Bieniek K, Lubinski J, Jakubowska A, Can selenium be a modifier of cancer risk in CHEK2 mutation carriers?, Mutagenesis. 2013 Nov;28(6):625-9. doi: 10.1093/mutage/get050. Epub 2013 Oct 8.

  3. Hoffmann PR, Berry MJ, The influence of selenium on immune responses, Mol Nutr Food Res. 2008; 52:1273–80.

  4. Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA, Wunderlich F, Sies H, Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections, Adv Nutr. 2015; 6:73–82.

  5. Guillin OM, Vindry C, Ohlmann T, Chavatte L, Selenium, Selenoproteins and Viral Infection, Nutrients. 2019 Sep 4;11(9):2101.

  6. Majeed M, Nagabhushanam K, Gowda S, Mundkur L, An exploratory study of selenium status in healthy individuals and in patients with COVID-19 in a south Indian population: The case for adequate selenium status, Nutrition. 2021 Feb; 82: 111053.

  7. KIeliszek M, Lipinski B, Selenium supplementation in the prevention of coronavirus infections (COVID-19), Med Hypotheses. 2020 Oct;143:109878.

  8. Kieliszek M, Selenium–Fascinating Microelement, Properties and Sources in Food, Molecules. 2019 Apr; 24(7): 1298.


Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.

(Articol publicat în 9 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page