top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimentația și nutrienții (azi despre Quercitină) un ajutor important în lupta cu Virusul Corona

Actualizată în: acum 4 zile

Omul este, după cum fiecare vrea să creadă, momentul evolutiv superior al naturii sau parte integrantă a unei creații în deplină armonie. În ambele cazuri, că vem sau nu, suntem indisolubil legați de natură, parte a ei, copilul răzgâiat al acesteia. Ea ne-a hrănit și ne hrănește, ne susține viața și evoluția. Așadar, cea mai bună hrană este cea pe care ne-o oferă mama natură. Quercitina este un nutrient care se găsește în fructe (fructe de pădure, mere, cireșe, citrice) dar și în frunze verzi și legume. Să vedem ce spun studiile despre modul în care Quercitina luptă cu Virusul Corona.

Quercitina – un bioflavonid cu proprietăți bio-chimice uimitoare

Quercetina este un flavonoid bine cunoscut ale cărui proprietăți antivirale au fost investigate în numeroase studii. Se cunosc foarte bine absorbția, distribuția, metabolismul, excreția și toxicitatea quercitinei, administrarea ei fiind considerată sigură. Există dovezi că administrarea concomitentă de quercitină și vitamina C sporește eficacitatea acțiunii antivirale a celor două substanțe. În prezent, administrarea concomitentă a quercitinei și vitaminei C a avut efecte pozitive atât în profilaxia cât și în tratamentul pacienților cu COVID-19 ca adjuvant la agenții farmacologici, cum ar fi Remdesivir sau plasma convalescentă.(1)

Centrul de Cercetare al Nanotehnologiei a raportat în septembrie 2020 că quercetina acționează ca un inhibitor specific pentru virusul responsabil pentru Covid-19, arătând un efect destabilizant asupra uneia dintre proteinele cheie pentru replicarea virusului. Institutul de nanotehnologie a cercetat un grup de aproximativ 150 de compuși. Dintre aceștia, produsul natural quercetină a fost identificat ca fiind, citez: „un inhibitor rezonabil de puternic al SARS-CoV-2”.(2)

În perioada martie – iulie 2020, un studiu efectuat pe 50 de pacienți cu COVID-19, a lansat ipoteza că quercetina, ca agent puternic detoxifiant și antiinflamator, poate fi eficientă atât în profilaxia cât și în tratamentul cazurilor de COVID-19.(3)

Unde găsești quercitină

Următoarele alimente sunt bogate în quercitină: fructe de soc (42mg / 100g), ceapa roșie (33mg/100g), ceapa albă (21 mg / 100g), afine (15mg/100g), varza Kale, mere roșii, salată verde, spanac. Pe piața suplimentelor nutritive, sunt numeroase produse care conțin quercitină. Citește cu atenție etichetele produselor. Dacă nu ești sigur de alegere, ne poți adresa întrebările tale utilizând formaularele de contact de aici. Alegerea de a administra un supliment (fie el șiconsiderat sigur) este o decizie personală importantă. Discutați cu medicul sau dieteticianul dumneavoastră despre decizia de a vă administra un supliment atunci când aveți un diagnostic cert. Pentru a afla mai multe despre quercitină, puteți să ne contactați folosind contactele furnizate pe acet site (aici).

Resurse:

  1. Biancatelli RMLC, Berrill M, Catravas JD, Marik PE, Quercetin and Vitamin C: An Experimental, Synergistic Therapy for the Prevention and Treatment of SARS-CoV-2 Related Disease (COVID-19), Front immunol. 2020; 11: 1451.

  2. Abian O, Ortega-Alarcon D, Jimenez-Alesanco A, Ceballos-Laita L, Vega S, et.all, Structural stability of SARS-CoV-2 3CLpro and identification of quercetin as an inhibitor by experimental screening, Int J Biol Macromol. 2020 Dec 1; 164: 1693–1703.

  3. Hasan Onal, The Possible Effect of Quercetin on Prophylaxis and Treatment of COVID-19, ClinicalTrials.gov , NCT04377789


Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.


(Articol publicat în 6 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

2 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page