top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimentația și nutrienții (alimentele din farfuria ta) ajutor important în lupta cu Virusul Corona

Actualizată în: acum 4 zile

Corpul tău trăiește hrănindu-se cu alimente. Substanțele pe care le aduci în organismul tău influențează puternic funcționarea acestuia. Știința a dovedit în ultimii ani valoarea alimentației corecte în susținerea stării de sănătate, incluzând aici și sistemul imunitar. Agresivitatea microorganismelor patogene, fie ei viruși sau bacterii, a culminat în anul 2020. Acest fapt ne îndeamnă să găsim soluții eficiente de a ne proteja mai bine la acest atac. Studiile ne arată că alimentele din farfuria ta pot (dacă pot!) să lupte cu virusul corona.

Alimente cu calorii goale

În ultimii 10 ani știința a adus prin sute de mii de studii dovezi din ce în ce mai clare în sprijinul prevenției bolilor umane printr-o nutriție corectă. Cu toate acestea, din păcate, se remarcă o creștere a volumului de soluții comerciale, la modă. Există în prezent o adevărată frenezie a dietelor de moft. Cele mai multe dintre acestea promit rezultate miraculoase cu eforturi minime chiar dacă s-a dovedit că așteptările nu sunt realiste, iar beneficiile pe termen lung nu sunt dovedite. (1)

Astăzi, societatea globalizează totul. Alimentația a intrat și ea în această horă. De altfel culturile popoarelor se amestecă, unele dintre acestea capătând un statut special, dominant în raport cu altele. Cum oamenii adoră senzația gustativă acceptă cu ușurință să guste alimente cu gusturi asemănătoare. Astfel, senzația gustativă va ajunge să domine viața omului.

S-a discutat în media și în lumea medicală din ultimii treizeci de ani despre această influență externă asupra obiceiurilor alimentare ale poporului român. Întregul tipar alimentar importat și chiar multe dintre noile preparate fiind criticate în această perioadă. Cum plăcerea gustativă a fost mai puternică, românul a continuat să se desfete. Acum trage cu urechea și privește pe furiș la statisticile alarmante ale stării de sănătate a populației și își mai încetinește poftele gurmande atunci când cineva apropiat sau chiar pentru sine primește un diagnostic ”sperietoare”. (2)

Alimentele din farfuria ta pot lupta cu virușii

Din nefericire, în prezent, alimentele nu mai sunt ceea ce erau odată și deci nu mai asigură cantitățile optime de micronutrienți atât de necesari menținerii sănătății oaselor și articulațiilor. Nutriționiștii, lumea medicală, mass-media, cu toții la unison avertizează asupra tiparului alimentar modern și insistă să adoptăm în alimentația noastră alimente noi, să creștem varietatea ”portofoliului” (”mâncați zilnic fructe și legume”).

Iată care sunt principiile de bază care aduc în farfurie alimentele care pot lupta cu atacul microroganismelor patogene (extras din cartea Tratamentul nutrițional în bolile osoase și articulare (1)):

  1. varietate alimentară caracterizată de bogăție maximă de nutrienți biologic activi, de sezon și curată (mai aproape de natură)

  2. mănâncă la timp, „respectă mesele principale ale zile”, trei mese principale pe zi și 2 gustări. Nu te înfometa – alege postul alimentar conștient.

  3. Mestecă bine – nu înghiți repede, bucură-te de gust

  4. Alege sănătatea. Consumă la fiecare masă peste 50% produse vegetale crude alături de preparatul termic (deocamdată îți recomandăm să prepari rețetele din programul detaliat în carte).(1)

Alimentele din farfuria ta (anumite alimente) luptă cu Virusul Corona

Universitatea Harvard susține că anumite tipuri de diete ar putea avea efecte antiinflamatorii (3), iar alte studii raportează efecte detoxifiante și regenerante (4). În principal vorbim despre superalimente:

Superalimentele sunt acele alimente care sunt cu mult mai bogate în nutrienți esențiali și antioxidanți decât alimentele de bază. Dintre aceste superalimente se remarcă : fructele de pădure (în special cele de culoare neagră, albastru marin, violet), fructul de Acai, ghimbirul, anghinarea, cacao, nuca de cocos, toate nuciferele, condimentele frunze verzi ș.m.a. care niciodată nu vor umple stomacul ci mai degrabă vin pentru gust și aroma rețetelor culinare.”(1)

În câteva articole postate la începutul anului 2021 am evidențiat o mică parte din nutrienții implicați în lupta cu virusul corona. Am etalat vitaminele C și D, mineralele zinc și seleniu, precum și fitonutrientul quercitină. Toate aceste substanțe au proprietăți specifice, confirmate de studii, prin care susțin organismul în prevenirea și tratamentul COVID -19.

Așadar, alimentele din farfuria ta îți revelează una dintre căile cu beneficii potențiale pentru profilaxia și tratamentul COVID-19.

Referințe:

  1. Țîbîrnă M., Țîbîrnă C., Tratamentul nutrițional în bolile osoase și articulare, Ed.Pim 2020, :9.

  2. Țîbîrnă C, Sănătatea are talie, Ed.Pim 2019, :26

  3. Universitatea Harvard, Get started TODAY! Fight Health-Robbing Inflammation! with 7 Simple Steps, https://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/fighting-inflammation?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=HB20201119-Inflammation&utm_id=2601842&dlv-emuid=ca6b7128-562e-4fd6-b0b8-ee6025588ef7&dlv-mlid=2601842, accesat 19 11 2020

  4. Klein AV, Kiat H, Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence, J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86.

  5. Ross MD, Endothelial Regenerative Capacity and Aging: Influence of Diet, Exercise and Obesity, Curr Cardiol Rev. 2018;14(4):233-244.


Informațiile din acest articol se bazează pe studii științifice, au scop educativ și de informare. Ele nu pot înlocui sfatul medicului, farmacistului sau dieteticianulu tău. Totuși organismul fiecărei persoane este unic și deci diferit de al tuturor celorlalți. Astfel, rezultatele pot varia. Îți recomandăm să soliciți sprijinul dieteticianului sau medicului tău dacă ai afecțiuni medicale preexistente sau iei alte medicamente.

(Articol publicat în 13 ian 2021 și preluat integral din www.constantintibirna.com cu acordul autorului)

10 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page