top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Alimentatia în cancer

Actualizată în: 21 ian.

Alimentația, motiv de „dispută” în organism

Cand vorbim de alimentatie, trebuie sa intelegem ca aceasta furnizeaza organismului uman energia si nutrientii necesari functionarii si constructiei celulelor. Si acest lucru obligatoriu, zilnic. O alimentatie echilibrata este compusa preponderent din alimente care furnizeaza nutrienti importanti organismului, cu rol in mentinerea functiilor vitale si in prevenirea imbolnavirilor.


Potrivit Centrului de Control si Prevenire a Bolilor din SUA , deficitele nutritionale cresc in mod considerabil rsicul de aparitie si dezvoltare a bolilor cardiovasculare, cancerului, bolilor degenerative, etc. Aceste carente in nutrienti pot fi evitate prin inlaturarea consumului de produse procesate industrial si cresterea aportului de allimente cat mai aproape de sursele naturale nepoluate.


Desi nu exista, in mod oficial nici o dieta specifica in cazul persoanelor care sufera de cancer, numeroase studii atesta ca anumite alimente pot promova o stare generala buna de sanatate. Un studiu publicat in jurnalul Nutritional Neuroscience in anul 2014 a descoperit ca o dieta sanatoasa poate mentine, de asemenea, si o atitudine sanatoasa, ce se considera a fi de prima importanta in cazul tuturor afectiunilor grave si foarte grave cum este cancerul.


Iata mai jos recomandarile nutritive in caz de cancer pentru a putea gestiona mai usor aceasta afectiune. De retinut ca fiecare organism este unic, prezinta particularitati specifice atat in privinta tolerantei digestive cat si a reactivitatii interne celulare. Astfel, oricare dintre recomandarile dietetice trebuie analizate si adaptate fiecarei persoane in parte si acest lucru se poate face prin indrumarea medicului si specialistului in nutritie si dietetica. Cea mai mare contributie a acestui demers revine totusi persoanei bolnave, care simte si traieste, remarca si apreciaza cel mai bine orice manifestare a corpului sau.


Alimentatia in cancer

Chiar daca alimentatia nu este parte a tratamentului cancerului, multe studii aduc argumente pentru reconsiderarea acestui fapt. Astfel, foruri importante la nivel mondial emit periodic recomandari asupra alimentatiei in cazul afectiunii canceroase.


Iata ce ne ofera Institutul American de Cercetare a Cancerului din SUA în raportul “Alimentaţia şi Prevenţia Cancerului – O Perspectivă Generală” in urma analizei a peste 4500 de studii de cercetare: cateva sfaturi din cele mai utile pentru scăderea riscului de cancer.

  1. Alegeţi predominant dietele vegetariene, bogate în fructe, legume si seminte.

  2. Mâncaţi 600-800 g, sau cinci ori mai multe mese alcătuite dintr-o varietate de cereale, legume, rădăcinoase, tuberoase (ceapă, praz, usturoi).

  3. Preferaţi mâncarea cât mai puţin preparată termic! Daca se poate consumati preponderent alimente nepreparate , crude (bineînțeles ceea ce nu necesita preparare termica) , fierte sau la cuptor.

  4. Consumaţi : carnea alba sau peşte. Limitaţi aportul de carne roşie la mai puţin de 80 de grame. Este preferabil să alegeţi peştele, carnea de pui şi carnea slabă, albă în locul cărnii roşii. (legat de consumul de carne, recomandările se impuna fi personalizate)

  5. Limitaţi consumul alimentelor grase, în special al celor de origine animală. Folosiţi cantităţi reduse de uleiuri vegetale.

  6. Nu consumaţi alimentele arse / prăjite preparate direct pe flacără şi preparatele din carne afumate.

  7. Limitaţi consumul de zahăr şi dulciuri concentrate şi rafinate. (recomandarea mea este: zero zahăr rafinat)

  8. Nu se recomandă consumul de alcool. (recomandarea mea este: zero alcool!)

  9. Limitaţi consumul alimentelor sărate şi utilizarea sării la gătit şi la masă. Folosiţi plante şi condimente pentru a da gust alimentelor.

  10. Nu consumaţi alimente alterate. Alimentele perisabile se păstrează în frigidere.

  11. Consumul în exces al aditivilor reprezintă indubitabil un risc de cancer. Evitati consumul alimentelor procesate industrial (sunt multe, dar mentionez derivatele din carne – mezel , …..—orice fel de conserve sau orice produs ambalat a carui valabilitate depaseste 3- 4 luni)

  12. Dacă activitatea profesională nu impune efort fizic este preferabil să faceţi exerciţii fizice zilnice (gimnastica), lent, fara fortare, fara efort excesiv!

Amendament:


Cancerul este o afectiune complexa. Orice abordare in directia tratarii acestei afectiuni implica disciplina maxima, pe termen lung (luni – ani) daca e pe toata viata este si mai bine.

  • Corpul tau este urmarea evolutiei sale de cand s-a nascut pana in prezent. Tot ceea ce ai facut pana in prezent a contribuit la starea ta prezenta. Ca esti bolnav sau ca esti sanatos este urmarea unor influnte si a actiunilor tale – zilnice!

  • Daca in prezent suferi, este logic ca este urmarea unor actiuni gresite si cu nici un chip, aceleasi actiuni nu pot sa iti aduca alte rezultate. In consecinta, actioneaza diferit, fa modificari in viata ta si vei obtine alte rezultate. Urmand minimele sfaturi prezentate mai sus vei contribui din plin la sustinerea corpului tau.

  • Cauta sprijin in aceasta directie si sigur il vei obtine. Iti sunt alaturi daca soliciti acest lucru.

În final, reține că alimentatia în cancer are o importanță covârșitoare.


Constantin Tibirna

Nutritionist si dietetician licentiat

Cabinet de Nutritie si Dietetica DOARDO CLINIC

41 afișări0 comentarii

Opmerkingen


bottom of page