top of page
Poza scriitoruluiMihaela Țîbîrnă

Ai vrea să rămâi veșnic tânăr(ă)?

Actualizată în: 8 dec. 2022

Ai vrea sa rămâi veșnic tânăr/ă? Cine nu ar vrea?

Se pare ca în ziua de astăzi, cu un interes constant din partea ta, sansele de a atinge varsta de 100 de ani sunt plauzibile. Știința susține că genele ne-ar permite să traim chiar și peste 120 de ani.

Genele spun dar nu dispun. Noi putem dispune urmărind să abordăm în favoarea nostră câțiva dintre factorii care măresc șansele de a deveni centenari, prin felul în care ne raportăm la ei pe parcursul vieții!

Iată câțiva din factorii care ne pot ajuta să aspirăm la a atinge o vârstă cât mai frumoasă și o viață trăită cu vitalitate, sănătate și stare de bine:

1) Este nevoie de o anumită atitudine, să vezi partea plină a paharului. Să te bucuri de cele mai mărunte lucruri, optimismul și încrederea, mulțumirea, recunoștința, reprezintă un adevărat izvor de tinerețe. Aceste stări și emoții determină secreția unor “hormoni ai fericirii” care susțin regenerarea țesuturilor și organelor. De asemeni, învățați mereu lucruri noi pentru a permite celulelor nervoase să se regenereze mereu și… zâmbiți cât mai des!

2)Este nevoie să mănânci tipul de alimente pentru care ai fost creat și în cantitate rezonabilă. Mâncarea multă te îmbătrânește chiar dacă este vegetariană. Digestia este cel mai mare consumator de energie, chiar dacă din mâncare primim în același timp tot energie. Digerând permanent te uzezi mai repede! Cine se îngrijește să nu își încarce organismul cu multă carne, brânzeturi, unt, smântână, sosuri complicate, alimente prea procesate) chiar si din plante fiind) dulciuri rafinate, alimente prajite și afumate, se onorează cu ani frumoși și buni. Restricția calorică este singura modalitate dovedită științific de prelungire a vieții. Printr-o alimentație sănătoasă poți evita în mare măsură cancerul, bolile cardiovasculare, degenerative, hipertensiunea arterială, , obezitatea, diabetul zaharat. Culcă-te seara cu o ușoară senzatie de foame. E cel mai mare cadou pe care îl poți face organismului tău. Asta presupune să nu prea mai mănânci dupa ora 18.00.

3) Fii foarte atent/ă la radicalii liberi produși chiar de organismul tău sau care pătrund prin aer, apă, mâncare, noxe din exterior. Radicalii liberi atacă celulele sănătoase lezând și îmbâtrânind precoce țesuturile și organele și favorizând apariția bolilor degenerative. Folosește-te pentru a contrabalansa activitatea intensă și păguboasă a acestor “teroriști” celulari de o alimentație pe bază de plante integrale cât mai neprocesată( termic și indusrial), sucuri verzi și germeni din semințe.

4) Activitatea fizică regulată îți mărește șansele de a trăi mult și bine. Efectele favorabile se manifestă asupra sistemului cardiovascular, scheletului și musculaturii, previne osteoporoza și bolile articulare, susține sistemul imunitar și activitatea creierului, diminuează stresul și crește încrederea în sine și voința.

Așa că treci și fă miscare. Nu mai amâna.


5) Ai nevoie de somn suficient pentru a aspira la suta de ani. Ora 22.00 este momentul când ar fi bine să aluneci în lumea viselor. 7-8 ore sunt ideale. In somn intreg organismul se regenereaza intens. Asta nu înseamnă că trebuie să dormi cât mai mult. Ce e prea mult nu e si mai bine.


Mai sunt și alți factori de sustinere a unei vieți trăită din belșug, asupra carora voi reveni. Dar dintre toate reține că restricția calorică, combinarea cât mai simplă a alimentelor și lipsa digestiei pe timp de noapte te sustin cel mai mult spre aspiratia de centenar “veșnic tânăr”!


Îți doresc tinerețe fără bătrânețe și viață fără suferință și să mori la bătrânețe cât de tânăr poți!

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page