top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

Stomacul și adevărul în perioada sărbătorilor de iarnă

Actualizată în: 28 dec. 2022

Sărbătorile din iarna sfârșitului de an 2020 au o specificitate aparte. Seria de evenimente la nivel planetar îmbălsămate de știriști într-o încrâncenată fobie a generat în oameni frici și neliniști. Acestea au clădit în ei disensiuni, diferende, discordii, dezbinări, antipatii, culminând cu agresivitate verbală și fizică. După cum bine știm, toate acestea nasc în ființa umană o stare de stres continuu, succedat de dezechilibre organice și de ordin psihic. Primele semnale le oferă stomacul.

Oricum, la sărbătorile de iarnă, stomacul este primul suferind. Dar în acest an, 2020, stomacul a devenit cu mult mai „sensibil”. El a fost ținut în corzi de îngrijorări și teamă, un stres susținut constant pe durata multor luni! În acest context, atenția sporită asupra modului în care ne (supra-)alimentăm la mesele de sărbătoare (Crăciun și Anul nou) este binevenită.

Gustul apetisant al „mâncărurilor alese” face parte din bucuria sărbătorilor. Cum ar fi sărbătorile fără mese îmbelșugate cu „n” feluri de mâncare? Dar ce te faci când digestia este încetinită și apar simptomele de balonare accentuată, regurgitările și arsurile gastrice? Anul acesta, 2020 după cum spuneam, mesele de Crăciun se servesc într-un context aparte. Stomacul este „mai sensibil”.

În această perioadă poți evita simptomele gastrice neplăcute după masă în două moduri. În primul rând renunți la combinații și cantități exagerate în favoarea unui singur fel, gustând doar din câteva (nu toate!) existente pe masă. În al doilea rând, dacă nu te poți abține și umpli nemăsurat stomacul cu toate felurile tradiționale la aceeași masă, atunci când apar jenele gastrice (arsuri, reflux) poți cere ajutorul unui medicament specific. Dar să aflăm ce se întâmplă cu stomacul, în particular, și cu organismul tău, în general, în urma administrării acestor tipuri de medicamente. Voi relua cele expuse în martie 2015. Sunt de actualitate.

Tratamentul refluxului gastroesofagian, pirozis și constipației cu medicamente specifice și implicațiile asupra nivelului nutrienților esențiali în organism

„Cu siguranță nu știai că medicamentele care tratează afecțiunile: reflux gastroesofagian, pirozis și constipație scad rezervele de nutrienți esențiali (vitamine, minerale, enzime) din organism și astfel determină apariția sau agravarea altor boli. Acest articol vă ajută să știți care sunt nutrienții care ajung să fie deficitari în tratamentele menționate și cum să le refaceți echilibrul.

Toate afecțiunile digestive implică digestie deficitară și concomitent absorbție scăzută a anumitor nutrienți esențiali (vitamine, minerale, alți fitonutirenți). Acesta este factorul care stă la baza a multiple deficite nutritive, de cele mai multe ori cronice.

În mod ironic, tratarea problemelor cronice de sănătate cu medicamente pot să agraveze aceste deficite. Simptomele se acutizează și medicul dvs. este nevoit să vă crească doza sau chiar numărul medicamentelor. Acest fapt amplifică deficitele nutriționale și continuă un cerc vicios stresant, stânjenitor.

Refluxul gastroesofagian posibil factor declanșator al tusei

Adriana a avut cu ceva ani în urmă primele manifestări de aciditate la nivelul stomacului, concomitent, scaunul a început să își scadă frecvența zilnică, ajungând să iasă la toaletă la 2-3 zile și atunci ajutată de laxative. A reușit să scadă aciditatea gastrică cu antiacide cu aluminiu și magneziu. A fost nevoita sa renunțe la condimente și totuși părea că totul se agrava, în special constipația. După un chin prelungit, de ani de zile, totul a culminat cu o tuse seacă care nu se mai oprea. A hotărât să facă investigații mult mai ample. Medicul a informat-o că prezintă leziuni permanente, cu inflamații și iritații la nivelul esofagului determinate de refluxul acid și, totodată, a atenționat-o că poate culmina cu leziuni precanceroase (esofag Barrett). Mai mult, în situația prezentă, fluxul acid ajungea periodic în zona laringelui iritând mucoasa de la acest nivel, factor declanșator al tusei.

De remarcat ca agravarea s-a produs în timp și medicamentele antiacide doar au redus simptomele pe termen scurt. Mai mult, utilizarea lor pe termen lung poate afecta substanțial absorbția nutriienților esențiali, scăzând astfel nivelul lor în organism.

Tratamentul medicamentos al pirozisului poate avea următoarele efecte secundare

(conform specificațiilor din prospect și constatărilor clinice):

  1. Antiacide (combinații de aluminiu-magneziu și calciu) – pot genera cel mai frecvent constipație. Afectează nivelul nutrienților: vitaminele B12, D și acid folic, mineralele: zinc, calciu și fosfor (au fost corelate cu risc crescut de osteoporoză).

  2. Blocante de receptori de H2 (ranitidina, cimetidina, nizatidina, famotidina) – pot determina cefalee; interferează cu o serie de medicamente : anticoagulantul warfarina, antiepilepticul fenitoina si antiasmaticul teofilina (dacă luați unul dintre aceste medicamente informați-vă medicul înainte de a lua blocante de receptori de H2); afectează nivelul de vitamina B12, Ca și vitamina D. (este corelat cu creșterea riscului de pneumonie).

  3. Inhibitori de pompa protonica (omeprazol, lansoprazol, pantroprazol, esomeprazol) – pot determina cefalee, greață, diaree, flatulență, dureri abdominale, constipație, erupții cutanate, amețeală și pe termen lung crește riscul de osteoporoză; afectează nivelele de vitamina B12 si Ca.

Afectarea gastrică și medicamentele

Atenție: marea majoritate a oamenilor iși doresc să nu mai fie dependenți de medicamente. În cazul medicației antiacide de lungă durată, întreruperea bruscă poate conduce la creșterea acidității și deci amplificarea pirozisului.

După cum ați remarcat, utilizarea acestor medicamente pe termen lung trebuie însoțită de suplimentare cu nutrienții care au risc de deficit. Acest lucru se face în mod personalizat funcție de istoricul bolii, simptomele manifeste și starea de nutriție (în special de tiparul alimentar personal – zilnic).

Afectarea gastrică este de cele mai multe ori însoțită de constipație (care poate fi amplificată de administrarea de antiacide, antialgice, antidepresive, suplimente de fier, anticonvulsivante, tranchilizante, antispastice, blocante ale canalelor de Ca – utilizate în tratamentul hipertensiunii arteriale, medicamente pentru boala Parkinson). Constipația poate conduce la dezechilibrul florei intestinale întreținând astfel stările constipative. Se crează un cerc vicios care este cauza altor dezechilibre funcționale și nutritive.

Tratamentul nutrițional cel mai important ajutor în afecțiunile gastrice

În această situație, tratamentul adecvat implică dieta – alimentația zilnică și suplimentarea de nutrienți specifici (vezi mai sus deficitele de nutrienți declanșate de administrarea de medicamente) precum și suplimente cu un probiotic de calitate.

Tratamentul afecțiunilor: pirozis, reflux gastroesofagian și constipație, necesită atenție (personală) și colaborare permanentă cu specialiști în nutriție și/sau alte cadre medicale. Dacă acționați singuri (conform recomandărilor de mai sus) și rezultatele întârzie să apară, luați legătura cu specialiști în nutriție și dietetică sau gastroenterologi.”

Autor Țîbîrnă Constantin, Nutriționist și Dietetician Licențiat http://dietetician-nutritionist-iasi.blogspot.com/2015/03/tratamentul-refluxului-gastroesofagian.html

Mai putem adăuga beneficiile majore ale unei alimentații corecte, incluzând alegerile alimentare – rețete sănătoase și un mod de preparare mai puțin agresiv. Toate acestea vor contribui la menținerea sănătății stomacului (a întregului corp). Precum și la îndepărtarea excesului de grăsime corporală (un ajutor special îl primiți din ghidul de nutriție ”Sănătatea are talie” – autor Constantin Țîbîrnă, nutriționist și dietetician licențiat)

Crăciunul anului 2020

Cei mai mulți dintre noi consideră că în perioada sărbătorilor de iarnă se amplifică în noi cea mai profundă stare de spirit. Ne amintim de cei dragi, le facem cadouri și urări, zâmbim mai des și ne deschidem mai ușor inimile către cei cu care intrăm în contact. Sunt momente feerice, în care amintirile negative dispar și ne bucurăm de prezentul încărcat de lumină și cântece zglobii. Remarcați în ce atmosferă plină de încredere și siguranță ne aflăm cu toții acum, cu atât mai vizibilă după lunga perioadă încărcată de nesiguranță care ne-a însoțit pe tot parcursul anului 2020.

Vor trece și aceste sărbători.

  • Vom reveni la îngrijorare și frică, sau vom păstra starea pozitivă de acum?

  • Ce convingeri vom lăsa să ne zburde prin minte din ianuarie 2021?

  • Cui vom permite să ne influențeze principiile și în ce direcție?

  • Unde este liberul nostru arbitru?

  • Ce alegeri vom face și cât de utile vor fi, sau mai degrabă pentru cine?

E momentul să înțelegem mai multe în acest Crăciun special. Anul 2020 a fost o sită, un selector ideatic, iar acum ne este oferită șansa să alegem ”la rece” pentru noi și sufletul nostru. Creația este infinită iar variantele sunt la fel de multe.

Adevărul nu are nevoie de reclamă, nu dă din coate și nu plătește vedete, speakeri sau lideri. Ele este calm, luminos și de cele mai multe ori neclintit. Când, totuși, se pune în mișcare șterge toată minciuna, ipocrizia, fățărnicia, falsitatea, viclenia și necinstea.

Așadar, ce te învață stomacul tău, acum, de sărbători?

Să ai înțelepciune!

(De actualitate : articol preluat din site www.constantintibirna.com publicat în 25.12.2020)

7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page