top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

4 Soluții pentru a consuma fructe mai curate

Actualizată în: acum 4 zile

Sau cum să reducem riscurile generate de consumul de fructe cu conținut de pesticide, erbicide sau alte substanțe toxice


1. Fructele: stropite sau organice?

Cu toții suntem de acord că este cu mult mai bine să consumăm fructele organice. Evident că cele cultivate convențional, deci cele care provin din agricultura intensivă sunt contaminate cu pesticide, erbicide și cu alte substanțe toxice. De ce am consuma fructe organice? Pentru că nu aduc în corpul nostru substanțele toxice menționate și care sunt incriminate de apariția a numeroase afectiuni precum cancer, afecțiuni neurologice și ale sistemelor endocrin, reproducător ... (mai multe citește în articolul de pe site-ul www.greenclass.ro). Din păcate, la controalele periodice, prin prelevare de fructe în mod aleator, laboratoarele de profil au descoperit nivele de pesticide cu mult peste nivelele admise. Așadar, alegeți fructele organice.


2. Statisticile arată care sunt fructele mai curate

Din cele expuse în statisticile anuale, în România și UE, putem deduce care sunt cele mai curate fructe pe piață. Mai jos, puteți consulta lista cu fructele cele mai puțin contaminate. La începutul listei cel mai puțin și crescând gradul de contaminare spre finalul ei. Evident că vă recomand să le consumați prioritar pe cele enumerate până la zemură. După aceasta, vă recomand să le consumați organice. - fructe de pădure : afine, zmeură, coacăze, mure - avocado - fructe exotice: ananas, papaya, kiwi - pepene galben - grepfrut - pepene verde - portocale - banane - mandarine, clementine - zmeură - pere - prune - de cultură : afine, coacăze, mure .. - cireșe - struguri - piersici - nectarine - mere - căpșuni


Iată lista cu cele mai frecvente pesticide depistate în produsele alimnetare în România, conform Raportului de Monitorizare al Pesticidelor în anul 2020 : - Produsele de origine animală : DDT (sumă de p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE şi p,p'-TDE (DDD) expressed as DDT), - Cereale : Bifentrin (sumă de izomeri), clorpirifos-metil, Imidacloprid, Propiconazol (sumă de izomeri), Pirimiphos-methyl, Diazinon, Permethrin (sumă de izomeri), - Fructe și nuci : Acetamiprid, Boscalid, Ciprodinil, Fludioxonil, Pirimetanil, Tiabendazol, 2- Fenilfenol (sumă de 2-fenilfenol şi conjugaţii lor, exprimaţi ca 2-fenilfenol), Propiconazol (sumă de izomeri), Imazalil, Pirimiphos-methyl, Diazinon, Permethrin (sumă de izomeri), - Legume au fost: Acetamiprid, Azoxistrobin, Boscalid, Carbendazim and Benomil, Clorotalonil, Imidacloprid, Metalaxil, Pirimetanil, Fludioxonil.

3. Spalați bine fructele și ... eventual curățați-le de coajă

O soluție viabilă dar care nu vă „scapă” complet de substanțele toxice cu care au fost stropite fructele este să le spălați FOARTE BINE și să le curățați de coajă. Merită să rețineți că interiorul fructului va fi cu atât mai apărat de contaminare cu cât coaja fructului este mai groasă și mai rezistentă. Astfel înțelegeți și poziția fructelor din lista de mai sus, care ține cont și de acest criteriu.


4. Consumați fructe bogate în substanțe cu putere antioxidantă

(primele cele mai bogate):

- goji - zmeură neagră - afine de pădure - mure de pădure - coacăze de pădure - zmeură de pădure - boabe de soc - merișor - căpșune - afine de cultură și cele organice: - prune - cireșe - mere roșii - smochine - pere

* * *

Atenție:

Postarea nu are doar rol informativ, chiar merită să pui în practică recomandările! Nu aștepta studiile să confirme riscurile expunerii la substanțele toxice și nici nu cred că vrei să vezi rezultatele expunerii „pe propria ta piele”.


Un lucru important:

Atunci când vom fi din ce în ce mai mulți care vom cere mai multe alimente curate, producătorii, de nevoie, se vor adapta cererii. Vom avea astfel pe piață fructe (alimente) din ce în ce mai curate.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page