top of page
Poza scriitoruluiConstantin Țîbîrnă

10 alimente populare care pot să îți aducă beneficii remarcabile pentru sănătate

Actualizată în: 3 dec. 2022

Medicina a făcut pași importanți în tratamentul diferitelor afecțiuni. Domeniul medicamentelor continuă să progreseze și să se extindă în multiple moduri. Cu toate acestea, voi lăuda continuu beneficiile pe care le aduc anumite alimente pentru sănătate. Acest articol vă dezvăluie pe scurt cele 10 alimente populare. Prin studiile lor, biochimiștii, nutriționiștii și mii de alți experți în sănătate aduc dovezi solide asupra valorii nutritive deosebite a anumitor alimente. Ei demonstrează că atunci când le consumi constant reduci riscul de obezitate, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer.

Și totuși cei mai mulți oameni nu știu ce alimente să mănânce pentru a dobândi aceste beneficii specifice. Alegerea alimentelor valoroase chiar poate să pară un proces dificil în viața agitată din prezent. Iată motivul pentru care, în continuare, îți ofer o listă cu primele 10 alimente populare sănătoase. Ele sunt situate în topul recomandărilor celor mai prestigioase instituții de nutriție de pe glob.

Roșiile

Cel mai comun aliment din cele 10 alimente populare este roșia. Are și de ce. Este o sursă bogată de vitamine A, C și acid folic. În plus în roșie este prezentă și o gamă largă de alți nutrienți și antioxidanți benefici, incluzând licopenul, acidul alfa-lipoic, beta-carotenul, colina și luteina.

Datorită caracteristicilor sale nutritive, roșiile au intrat în categoria alimentelor funcționale. Acest tip de alimente furnizează nu numai nutrienții de bază ci și substanțe fitochimice benefice care au și calități recunoscute în prevenirea bolilor cronice.

Includerea roșiilor în dietă poate avea și riscul de a consuma și un nivel ridicat de reziduri de pesticide. Soluțiile ar fi: să le speli foarte – foarte bine cu apă caldă (eventual și cu bicarbonat de sodiu) sau / și să consumi roșii organice pe cât posibil așa cum sugerează EWG (Grupul de lucru pentru mediu).

Cartofii

În prezent, cartoful este unul dintre cele mai disponibile alimente pe tot parcursul anului.

Cartofii oferă un aport important de nutrienți. E vorba de minerale: potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, de vitamine: C, B6 și acid folic. Anumite soiuri de cartofi conțin și niacină, colină și zinc.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de cartofi includ menținerea structurii osoase, susținerea sănătății inimii, reducerea inflamației cronice și prevenirea constipației.

Să nu uităm totuși că un exces alimentar de cartofi preparați în modul cel mai comun-preferat de toți oamenii. E vorba de prăjire. Acest fapt aduce riscuri importante: cancerigene (prin prezența acrilamidei – vezi articolul special dedicat acestei substanțe) și obezitate (prin prezența amidonului – vezi articolul special dedicat acestei substanțe). Așadar, poți consuma cartofi gătiți mai sănătos. Îi poți prepara fierți sau în special la cuptor, sau gătiți prin procedeul de prăjire sănătoasă – vezi articolul special dedicat acestei metode.

Ceapa

Ceapa este un aliment universal. În funcție de anotimpul în care este cultivată și consumată, aromele cepei pot varia de la dulce și suculent, cu o aromă ușoară până la ascuțit, picant și înțepător. Cele mai frecvente tipuri sunt ceapa galbenă, albă și roșie.

Ceapa este un aliment bogat în nutrienți precum vitaminele C, B6, folat și mineralele mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu și nu în ultimul rând antioxidanții quercetină și sulf.

Foarte multe studii au adus dovezi asupra beneficilor pentru sănătate în urma consumului de ceapă. Acestea includ scăderea riscului pentru mai multe tipuri de cancer, îmbunătățirea stării de spirit și menținerea sănătății pielii și părului.

Într-un studiu publicat de Jurnalul Institutului Național al Cancerului din SUA, s-a descoperit că bărbații cu cel mai mare aport alimentar de ceapă aveau cel mai mic risc de cancer de prostată.

Merele

Merele și-au căpătat renumele de „bombe nutritive” datorită profilului lor nutritiv impresionant. Merele aduc aproximativ 14 la sută din nevoile noastre zilnice de Vitamina C, vitamine din complexul B, fibre alimentare, numeroși fitonutrienți și minerale precum calciu și potasiu.

Studiile au demonstrat că un consum regulat de mere ajută organismul să se protejeze de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, la prevenirea demenței și reduce riscul de accident vascular cerebral și diabet.

Cea mai mare parte a fibrelor și a antioxidanților sunt în coajă” – Dianne Hyson, Ph.D., R.D.6, dietetician la UC Davis, Departamentul de Medicină Internă.

Cu toate acestea spălați merele foarte bine cu apă caldă (și eventual și cu bicarbonat de sodiu). Așa puteți îndepărta mai eficient substanțele cu care sunt stropite în agricultură și pentru conservare-depozitare în comerț.

Morcovii

Morcovii sunt o sursă excelentă de betacaroten, precursorul vitaminei A, asigurând aproximativ 210 % din nevoile unui adult mediu pe zi. Datorită bogăției în vitamine, minerale și antioxidanți, morcovii au potențiale beneficii pentru sănătate. Sunt incluse prevenirea cancerului pulmonar, inhibarea progresiei leucemiei și contribuția la restabilirea vederii optime.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul unei diete bogate în fibre și creșterea potasiului. Importantă este și reducerea în același timp a aportului de sodiu. Toate acestea pentru a vă proteja împotriva tensiunii arteriale și a bolilor de inimă.

Morcovii îndeplinesc aceste cerințe oferind nutrienții menționați într-un un echilibru extrem de bun.

Bananele

Bananele sunt foarte bogate în potasiu și conțin o cantitate optimă de fibre. Datorită acestui conținut și pentru că în mod natural nu includ grăsimi, colesterol și sodiu, bananele au importante beneficii pentru sănătate. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de a dezvolta leucemie la copii și sprijinirea sănătății inimii.

Anumite medicamente utilizate pentru bolile de inimă și hipertensiunea arterială au potențialul de a crește nivelul de potasiu. Exemple includ anumite beta-blocante precum Labetalol, medicamente care funcționează prin blocarea acțiunilor hormonului aldosteron precum Lisinopril și Losartan și anumite diuretice precum Spironolactona și Eplerenonă. Aceasta este doar o listă parțială și ar trebui să vă consultați cu medicul dumneavoastră dacă nivelul de potasiu devine o problemă. ” – Dr. Peter S. Gelfand, medic de medicina internă în Long Beach NY, USA.

Chiar și în acest caz, pacienții care administrează astfel de medicație, este binevenit un consum moderat de banane. Ei pot consuma banane cu perioade de 2 -3 zile de pauză, tocmai pentru valoarea nutritivă a acestor fructe.

Migdale

Migdalele sunt o sursă bogată de vitamina E, cupru, magneziu, proteine de bună calitate și acizi grași nesaturați sănătoși.

Studiile au relevat faptul că migdalele sunt o sursă bogată de vitamina E, cupru, magneziu, proteine de bună calitate și acizi grași nesaturați sănătoși. Pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, reduce riscul de cancer și ajută la prelungirea vieții.

Acest studiu este important, deoarece arată că consumul de migdale poate stimula semnificativ nivelul de vitamina E în dietă și în fluxul sanguin. Vitamina E este un antioxidant puternic care îți apără celulele împotriva daunelor zilnic și previne oxidarea colesterolului prin artere. O mână de migdale pe zi este o modalitate excelentă de a obține vitamina E de care corpul dvs. are nevoie pentru a rămâne sănătos „. – Ella Haddad, DrPH, RD, Loma Linda University, CA

Frunzele verzi

Frunzele includ salata verde, varza kale, broccoli, varza de Bruxelles și varza comună. Toate frunzele verzi sunt o sursă extrem de bogată în vitamina K și, de asemenea, conțin folat, niacină, tiamină, colină, acid pantotenic, precum și mineralele: fosfor și potasiu.

Beneficiile pentru sănătate ale frunzelor verzi pot include suport în sănătatea oaselor, reducerea riscului de cancer, menținerea unui nivel scăzut al glicemiei la persoanele cu diabet și îmbunătățirea somnului și stării de spirit.

Un aport ridicat de alimente vegetale, cum ar fi frunzele verzi, este dovedit prin studii că scade riscul de afectare a sănătății, inclusiv obezitate, diabet, boli de inimă, osteoporoză și mortalitate generală.

Ghidul dietetic pentru Statele Unite ale Americii recomandă pentru femei de vârsta 19 – 30 ani să consume 90 mcg pe zi de vitamina K, iar pentru bărbații de aceeași vârstă consumul zilnic a 120 mcg.

O salată MARE de legume, ce abundă în frunze verzi poate să îți aducă în organism o cantitate impresionantă de vitamina K, cu până la 770 mcg.

Ciupercile

Ciupercile, deși clasificate drept legume în domeniul alimentar, tehnic nu sunt plante ci ele aparțin regnului fungilor.

Ciupercile furnizează mai mulți nutrienți importanți. Sunt bogate în vitamine B, cum ar fi riboflavina, folatul, tiamina, acidul pantotenic și niacina și deasemeni în minerale cum ar fi seleniu, potasiu, cupru, fier și fosfor. Ciupercile sunt, de asemenea, singura sursă dietetică vegană, ne-fortificată de vitamina D.

O altă importantă sursă nutritivă a ciupercilor este colina. Acesta este un nutrient important care ajută la somn, mișcarea mușchilor, învățare și memorie. Iar beta-glucanii, un tip de fibră care se găsește în multe tipuri de ciuperci, au făcut obiectul unor studii extinse care sugerează că ar putea îmbunătăți rezistența la insulină și nivelul colesterolului din sânge, scăzând riscul de obezitate și oferind suport crescut stării de imunitate.

Usturoiul

Usturoiul este utilizat pe scară largă în alimentația tuturor popoarelor.

Studiile asupra usturoiului au dovedit incontestabil beneficiile valoroase în cazul a mai multe afecțiuni legate de sistemul sanguin și cardiac. Totodată au fost descoperite și multe alte avantaje ale consumului periodic de usturoi. Poate fi un antibiotic foarte puternic, ajută la protejarea inimii în timpul unei intervenții cardiace și după un atac de cord, scade riscul de a dezvolta cancer pulmonar și reduce nivelul ridicat al colesterolului și tensiunii arteriale.

Utilizarea profilactică a usturoiului poate scădea frecvența răcelilor la adulți, dar nu are efect asupra duratei simptomelor” – conform studiului „Tratamentul răcelii comune la copii și adulți” efectuat de o echipă de cercetători de la St. Joseph Medicine Residency, Indiana, SUA.

Ce putem concluziona!

Avantajele consumului de fructe și legume de tot felul sunt infinite. Pe măsură ce consumul de alimente vegetale crește, riscul de îmbolnăvire scade. Începeți să consumați zilnic cele 10 alimente populare.

Necesarul de nutrienți pentru organismul tău se schimbă constant pe parcursul vieții tale, pe măsură ce îmbătrânești. În unanimitate, oamenii de știință în sute de mii de studii confirmă că o dietă bine echilibrată îți poate reduce riscul de îmbolnăvire și te poate ajuta să menții o greutate optimă. Dacă ai și exces de greutate acest fapt te poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și boli coronariene.

Alături de cele 10 alimente populare poți afla și despre valoarea nutritivă a altor alimente citind articolele de pe blog și ghidul de nutriție „Sănătatea are talie” pe care îl găsești aici. Aplicând recomandările din ghid, vei reuși să îți îndeplinești obiectivele tale mult visate.

39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page